Naprej na vsebino

Pfizer bo zaprosil za odobritev cepiva za otroke, mlajše od 5 let

Pfizer bo skupaj s partnerjem BioNTech najverjetneje že danes vložil zahtevo na FDA, ameriško upravo za hrano in zdravila, za odobritev cepiva proti koronavirusu, namenjenega otrokom, starih od 6 mesecev do 4 let. Cepivo bi bilo v obliki dveh odmerkov, že zdaj pa raziskujejo učinkovitost in delovanje tretjega odmerka.

Pri nas smo včeraj ob 15.585 PCR testih zabeležili 11.810 okužb s koronavirusom, kar je 962 okužb manj kot prejšnji ponedeljek. Delež pozitivnih testov je tako znašal 75,8 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 175.504 okužb.

V ZDA pa sicer že od sredine januarja opažajo upadanje tako števila okužb kot tudi hospitalizacij, kar krepi upanje, da je val pandemije omikrona dosegel vrhunec, čeprav je število žrtev zaradi covida-19 pretekli konec tedna doseglo najvišjo raven v skoraj enem letu.

Pfizer bo zaprosil za odobritev cepiva za najmlajše. Vir slike: NYT.
Pfizer bo zaprosil za odobritev cepiva za najmlajše.
Vir slike: NYT

Sedemdnevno povprečje hospitaliziranih pacientov s covidom-19 se je v ponedeljek zmanjšalo na 140.450, kar je najnižja raven v zadnjem mesecu. Število upada že približno 10 dni, kažejo podatki ameriškega ministrstva za zdravstvo in socialne zadeve.

Medtem pa se zveznim regulatorjem mudi med podatke Pfizerjeve raziskave o cepivu za otroke, upajo pa, da bodo cepivo lahko odobrili že konec februarja, vsaj za nujne primere, poročajo pri New York Times. V kolikor bi Pfizer čakal na podatke o učinkih tretjega odmerka, bi ti bili na voljo šele konec marca in cepivo bi bilo lahko za to starostno skupino odobreno šele tedne kasneje.

Vladni uradniki in vodstvo Pfizerja so že nekaj dni nazaj namigovali, da je v pripravi vloga za odobritev cepiva za najmlajše v naši družbi. Scott Gottlieb, član uprave Pfizerja in nekdanji komisar uprave za hrano in zdravila, je v nedeljo za CBS News povedal, da bi lahko cepivo odobrili že marca.

Scott Gottlieb član uprave Pfizerja na CBS News. Vir slike: CBS NEWS.
Scott Gottlieb član uprave Pfizerja na CBS News.
Vir slike: CBS NEWS.

Ko je različica omikron preplavila državo, se je po podatkih Ameriške akademije za pediatrijo, ki zbira podatke na državni ravni, močno povečalo število primerov okužb med otroci. Kljub temu, da imajo mlajši otroci relativno močno zaščito, lahko nekateri tudi hudo zbolijo.

Vladni predstavniki tako želijo čimprej začeti s programom cepljenja za najmlajše otroke, tudi zato, ker so predhodne študije pokazale, da pri dveh odmerkih ni nobenih dvomov glede varnosti.

Pfizer in BioNTech sta sredi decembra objavila rezultate ene izmed svojih raziskav, v kateri so ugotovili, da dva odmerka, ki sta vsebovala po desetino odmerka za odrasle, nista povzročila dovolj močnega imunskega odziva pri otrocih, starih od 2 do 4 let.

Gibanje primerov koronavirusa v ZDA. Vir slike Google.
Gibanje primerov koronavirusa v ZDA.
Vir slike Google.

Cepivo podjetja Moderna dobilo polno odobritev

Ameriška FDA je poleg tega včeraj v celoti odobrila cepivo proti covidu-19 podjetja Moderna Inc., imenovano Spikevax, za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več, s čimer je postalo drugo popolnoma odobreno cepivo, po cepivu Pfizer/BioNTech.

Pred tem je agencija decembra 2020, po pregledu, ki je trajal manj časa kot običajno, Moderni predložila tako imenovano dovoljenje za uporabo v sili. FDA lahko podeli takšna dovoljenja v izrednih razmerah na področju javnega zdravstva, kot je pandemija, ki traja dlje časa.

Moderna je avgusta 2021 zaključila vlogo za polno odobritev cepiva Spikevax, ki je vključevala rezultate kliničnega preskušanja s 30.000 osebami.

Končna analiza tega preskušanja je pokazala, da je bilo cepivo, dano v dveh odmerkih v razmiku 28 dni, 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatske bolezni covida-19, in ta zaščita je trajala še šest mesecev po drugem odmerku. Po temeljitem pregledu teh in drugih podatkov o varnosti in učinkovitosti cepiva, je FDA Moderni podelila polno dovoljenje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice