Skip to content

Hrvaška bo kmalu dobila evre

Hrvaška je članica Evropske unije od 1. julija 2013, uradna valuta pa je vsa ta leta ostala hrvaška kuna (HRK). Hrvaška se je zavezala, da bo prevzela evro, ko bo izpolnila zahtevane pogoje. Ta čas se bliža, saj Hrvaška načrtuje, da bo evro prevzela 1. januarja prihodnje leto. Nacionalni načrt za zamenjavo kun v evre je sicer Hrvaška sprejela že konec leta 2020. Od 5. septembra letos naprej bodo cene v državi prikazane tako v kunah kot v evrih. Tako bo ostalo tudi skozi celotno leto 2023.

Hrvaška vlada je januarja letos predstavila tudi nov zakon o evru, s katerim želijo preprečiti, da bi ob uvedbi skupne evropske valute prišlo do drastičnih podražitev.

Bankovce hrvaške kune, ki jih bodo tiskali v tujini, bo pri tem za evre mogoče zamenjati v neomejenem roku, kovance pa v treh letih od dneva uvedbe evra. Prva dva tedna po uradni uvedbi evra bosta v obtoku obe valuti.

Na seji hrvaškega sveta za uvedbo evra so včeraj predstavili evrske kovance s hrvaškimi motivi. Guverner hrvaške centralne banke (HNB) Boris Vujčić je napovedal, da bodo v kratkem začeli izdelovati orodja za izdelavo kovancev in poskusne odlitke.

Hrvaški evrski kovanci. Vir slike: Vlada Republike Hrvatske youtube.
Hrvaški evrski kovanci.
Vir slike: Vlada Republike Hrvatske youtube.

Kovanci bodo nosili ključne motive, po katerih je Hrvaška znana

Kovance za dva evra bo krasil motiv zemljevida Hrvaške, ki ga je oblikoval magister animiranega filma Ivan Šivak. Levo od motiva bo izpisana beseda Hrvatska, ob robu kovanca pa verz »o lijepa, o draga, o slatka slobodo« avtorja Ivana Gundulića.

Na kovancu za en evro bo motiv kune, ob katerem bosta izpisana beseda Hrvatska in leto uvedbe evra 2023, njegov avtor pa je magister uporabne umetnosti Stjepan Pranjković. Kovance za 50, 20 in 10 centov bo krasil motiv Nikole Tesle, kovance za pet, dva in en cent pa glagolica oziroma kratica HR v glagolici. Prav vsi kovanci pa bodo vsebovali tudi motiv šahovnice.

Ob predstavitvi kovancev je hrvaški premier Andrej Plenković poudaril, da hrvaški evrski kovanci nosijo ključne motive, po katerih je Hrvaška znana in sicer zgodovinske simbole in simbole politične identitete Hrvaške, suverenosti in državnih meja, denarne tradicije, jezika, kulture in književnosti, kulturnih in znanstvenih velikanov, ustvarjalnosti ter tradicije in sodobnosti.

Slovenski evrski kovanci. Vir slike: evro.si.
Slovenski evrski kovanci.
Vir slike: evro.si.

Slovenski evrski kovanci

Slovenija se je ob uvedbi evra kot ena redkih evropskih držav odločila, da bo vsak izmed kovancev imel na nacionalni strani slovenskih evrskih kovancev drugačen motiv. Poleg Slovenije imajo različne motive na vseh kovancih le še Avstrija, Grčija, Italija in San Marino.

Na kovancu za dva evra je upodobljen reliefni obris portreta največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Pod njegovo podobo pa je vpisan še Prešernov rokopis verza ŽIVE NAJ VSI NARODI iz njegove pesmi Zdravljica, ki je slovenska državna himna.

Kovanec za en evro predstavlja doprsni portret Primoža Trubarja, zaslužnega za prvo slovensko tiskano knjigo. Ob njegovi podobi je na kovancu vpisan še stavek STATI INU OBSTATI.

Na kovancu za 50 centov je prikazan Triglav, ozvezdje raka in napis OJ TRIGLAV MOJ DOM. Triglav je od nekdaj simbol slovenstva, ozvezdje raka pa predstavlja zodiakalno znamenje, v katerem je Slovenija postala samostojna država.

Kovanec za 20 centov krasi podoba dveh lipicancev, na kovancu za 10 centov pa vidimo neizveden Plečnikov načrt slovenskega parlamenta nad katerim je napis KATEDRALA SVOBODE.

Osrednji motiv kovanca za pet centov je sejalec. Upodobljen je v simbolni gesti, ko trosi semena. Med slednjimi je 25 zvezd, ki simbolizirajo države članice Evropske unije. Na kovancu za dva centa je reliefna podoba knežjega kamna, ki v slovenski zavesti predstavlja prapodobo organizirane državniške oblasti in simbol večstoletne težnje po samostojnosti in svobodi slovenskega naroda. Na kovancu za en cent pa je upodobljen simbol rojstva in dolgega življenja – motiv štorklje, prav tak, kot je bil na kovancu za 20 SIT.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice