Naprej na vsebino

Zaradi velikega navala se zapirajo posamezni bencinski servisi

Jutri naj bi prišlo do večje podražitve goriv, zato je danes po vsej državi na bencinskih servisih velika gneča. Cene nafte so sicer naraščale že pred ruskim napadom na Ukrajino, sedaj pa rastejo še hitreje. Dogajanje na vzhodu Evrope in posledično zahodne sankcije so povzročile strah pred motnjami v dobavah, ki se odraža v velikih cenovnih pritiskih na trgu surovin.

V azijskem trgu so cene nafte danes dosegle najvišje vrednosti po juliju leta 2008. Tamkajšnje naftne trge je pretresla izjava ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna, da se Bela hiša in zavezniki pogovarjajo o prepovedi uvoza nafte iz Rusije. Tudi evropske države razpravljajo o uvedbi prepovedi uvoza nafte iz Rusije. Nemški kancler Olaf Scholz je sicer danes posvaril pred morebitno vključitvijo ruskega plina in nafte v sklop sankcij. Kot je poudaril, je uvoz ruskih energentov ključen za vsakdanje življenje Evropejcev, s prepovedjo uvoza pa bi bila ogrožena tudi evropska energetska varnost.

Ukrajinski predsednik Zelenski medtem države poziva k bojkotu celotnega ruskega izvoza, vključno z zemeljskim plinom in nafto. Po njegovem mnenju bi tak bojkot moral biti moralna odločitev vseh držav, saj v takšnem času države ne bi smele dajati denarja teroristom in financirati njihove vojne.

Dejstvo pa je, da čeprav je nafta zaenkrat še izvzeta iz sankcij usmerjenih proti Rusiji, ruski uvozniki nafte že sedaj težko najdejo kupce.

Finance so poročale, da analiza gibanja cen dizla in bencina sporoča, da bomo jutri priča rekordnim cenam dizla, vrhovom iz leta 2012 pa se bo po naši oceni približala tudi cena bencina. »Naša osrednja napoved sporoča, da bi se liter dizla lahko podražil za kar 18 centov in prvič doslej stal več kot 1,65 evra. Naš model napoveduje, da bi se cena litra bencina lahko povzpela s približno 1,46 evra na doslej najvišje ravni, dosežene septembra leta 2012. Tedaj je liter bencina stal 1,576 evra,« so zapisali.

Na bencinskih servisih zmanjkuje goriva, Petrol in OMV mirita

Na uredništvo časopisa Slovenec se je obrnilo več bralcev, ki so poročali o veliki gneči na bencinskih servisih. Ne le v rezervoarje avtomobilov, ljudje zaradi napovedi podražitve goriva točijo tudi v sode.

Goriva je zmanjkalo na nekaterih črpalkah na Vrhniki, a so rezervoarje ponovno napolnili. Zaprla sta se tudi dva bencinska servisa na Ptuju, do težav pa naj bi prihajalo tudi v Ljubljani, kjer goriva zmanjkuje predvsem na manjših bencinskih servisih.

Petrol medtem miri, da dobava poteka nemoteno in da poslovalnicam, na katerih bencina in dizla zmanjkuje, gorivo dostavijo v najkrajšem možnem času. Povečano povpraševanje po dizelskem gorivu so, kot je poročala STA, komentirali kot »posledico pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih«.

Tudi v OMV Slovenija pravijo, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. Obenem so za STA navedli, da »smo v zadnjem času priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice