Skip to content

Kaj prinaša nov zakon o dohodnini?

Državni zbor Republike Slovenije je danes vendarle, po tem, ko je bilo decembra lani glasovanje prestavljeno, s 45 zakoni za in 40 proti sprejel predlog novele zakona o dohodnini. Glavna sprememba, ki si jo lahko od tega zakona obetamo je postopno dviganje splošne olajšave, kar pomeni postopno višanje neto plač za vse zaposlene. Zakonske rešitve bodo veljale že za to davčno leto. O začetku veljavnosti novele bo DZ sicer še odločal.

Nekoliko višje plače

V prehodnem obdobju (2022-2025) se bo splošna olajšava postopoma zviševala s 3500 evrov na 7500 evrov oziroma vsako leto za dodatnih 1000 evrov. V praksi to pomeni, da če je pri sedanji bruto plači 1100 evrov neto izplačilo 789 evrov, se bo do leta 2025 pri isti bruto plači neto plača dvignila na 822 evrov. Pri sedanji bruto plači 10000 evrov gre v davke vse do skoraj polovice manjšega neto izplačila 5168 evrov. Do leta 2025 bo neto pri isti bruto plači prilezel do 5392 evrov.

Stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu, se znižuje s 50 na 45 odstotkov. Peti razred s 50-odstotno stopnjo je bil uveden z ukrepi za uravnoteženje javnih financ pred desetletjem, a se je obdržal vse do danes. Preostali dohodninski razredi ostajajo enaki: 16-, 28-, 33- in 39-odstotni.

Za novelo zakona o dohodnini je glasovalo 45 poslancev, proti jih je bilo 40. Vir slike: STA.
Za novelo zakona o dohodnini je glasovalo 45 poslancev, proti jih je bilo 40.
Vir slike: STA.

Seniorska olajšava

Uvaja se seniorska olajšava za starejše od 70 let v višini 1500 evrov. Tako imenovana seniorska olajšava je v preteklosti že obstajala, a je bila odpravljena z davčnim letom 2014. Po podatkih odmere dohodnine za leto 2018 je bilo davčnih zavezancev, starih nad 70 let, skupaj 271.982 (približno 17 odstotkov vseh zavezancev v odmeri). Pri tem so to v veliki večini zavezanci, ki prejemajo pokojnino.

Ali poenostavljeno: prejemniki pokojnin bodo z uvedbo seniorske olajšave neobdavčeni do dohodka v vrednosti 1.433 evrov na mesečni ravni. Do sprejetja tega zakona je bila višina neobdavčene pokojnine, ob enakih izhodiščih, 1.173 EUR.

Oprostitev plačila dohodnine za predšolske otroke, učence, dijake in študente

Uvaja se tudi oprostitev plačila dohodnine za izplačila iz šolskih skladov za predšolske otroke, učence, dijake in študente. Prejemniki družinskih pokojnin, to so predvsem otroci, ki so izgubili enega od staršev, ne bodo več zavezanci za plačilo dohodnine.

Znižanje stopnje dohodnine od obresti, dividend in dobička

Stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov se znižuje s 27,5 odstotka na 25 odstotkov, ob čemer bo kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. S 27,5 odstotka na 15 odstotkov se znižuje obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem, prav tako se bodo znižali normirani stroški.

Opušča se boniteta za električne avtomobile

Za uporabo službenega avtomobila v zasebne namene, če je ta električen, po novem ne bo treba plačevati bonitete.

Nov zakon o dohodnini plačevanje bonitete za električne avtomobile. Vir slike: Pixabay.
Nov zakon o dohodnini plačevanje bonitete za električne avtomobile.
Vir slike: Pixabay.

Kaj sprememba zakona prinaša podjetnikom?

Spremembe zakona o dohodnini oziroma višja splošna olajšava veljajo tudi za podjetnike, ki niso normiranci, kar pomeni, da davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov.

Zakon prinaša tudi olajšave za vlaganja v digitalno preobrazbo in zeleni prehod (računalništvo v oblaku, umetna inteligenca, velepodatki, okolju prijazne tehnologije, čistejši, cenejši in bolj zdrav javni in zasebni transport, razogljičenje energijskega sektorja, energetsko učinkovitost stavb in podobno) in sicer je olajšava za ta vlaganja določena v višini 40 odstotkov kvalificiranih vlaganj.

V primeru zaposlitve osebe, mlajše od 29 let oz. starejše od 55 let ali z deficitarnim poklicem, bo delodajalec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. Večja bo tudi olajšava za donacije od veljavne (z 0,3 na en odstotek).

Sprejeta zakonska novela tudi določa, da se bodo olajšave in neto letne davčne osnove v lestvici za odmero dohodnine znova usklajevale z inflacijo.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Boši
Boši
2 years ago

Bravo trenutna vlada,
Edina vlada ki nekaj da ljudem, kateri delajo in plačujejo davke v RS.

Prijava na e-novice