Skip to content

Veliko srečanje v počastitev 130-letnice SLS, programski kongres SLS in predvolilno srečanje gibanja Povežimo Slovenijo v Celju

Včeraj, v soboto, 12. marca 2022, je v Celju potekal Programski kongres Slovenske ljudske stranke (SLS) in obeležitev 130-letnice SLS. Sledila je predstavitev gibanja Povežimo Slovenijo, na kateri se je predstavilo tudi 35 kandidatk in kandidatov na prihajajočih parlamentarnih volitvah. V nabito polni Modri dvorani Celjskega sejma se je zbralo prek 650 delegatov kongresa SLS, kandidatov za poslance, podpornikov in gostov.

Po slovenski himni in himni SLS Slovenec sem, ki so jo odpeli pevci Društva moški pevski zbor skladatelja Ipavcev iz Šentjurja z zborovodjem Luko Černetom, sta predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle ob video projekciji 130-letne zgodovine SLS predstavila pomen SLS in sporočila najpomembnejše stranke v slovenski zgodovini za današnji čas in za prihodnost. Podobnik je poudarili, da je dobrobit naroda že 130 let v središču njihovega delovanja. »Spodbujamo trajnostno, družbeno odgovorno ustvarjanje pogojev za blaginjo, osebni razvoj in človeško dostojanstvo vseh državljanov.«

Sledila je predstavitev kongresnih resolucij in programskih sklepov, ki so jih delegati kongresa SLS sprejeli v petek na prvem delu kongresa, ki je bil interne narave. Med programskimi prioritetami so izpostavili samooskrbo s hrano, energijo in zdravili, naslavljanje demografskih vprašanj (med drugim mladim omogočiti dostop do stanovanj, ostarelim pa, da bodo lahko čim dlje ostali doma) ter učinkovito črpanje evropskih sredstev, ki so pravzaprav edina razvojna sredstva, ki so Sloveniji na voljo. Velik poudarek so namenili tudi decentralizaciji države, skladnemu regionalnemu razvoju in vzpostavitvi pokrajin in spomnili, da ni nobene potrebe, da se vsakih nekaj let gradi nova obvoznica okoli Ljubljane, saj je to mogoče reševati na ljudem in naravi prijaznejše načine.

Prvak SLS Marjan Podobnik je poudaril, da je predpogoj za povečanje prehranske varnosti v mirnem času kmetijam zagotoviti pogoje, da bodo preživele in se razvijale, tudi tako, da bi kmetje lahko prodajali v javne zavode (šole, bolnišnice, …) za kar se letno porabi preko 300 milijonov sredstev iz državnega proračuna. »V tem trenutku temu ni zadoščeno in posluha ne kažejo ne leve in ne desna vlade. Zdaj ko je udarila ukrajinska kriza in so se države začele zapirati glede izvoza hrane se sprašujemo, kje smo. In smo na slabem. Zato moramo v mirnem času zagotoviti, da bodo ljudje lahko pridelovali in pridelke tudi prodajali,« je opozoril Podobnik.

Mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka na SVRK in kandidatka gibanja PoS je predstavila rešitev za hitrejši razvoj v obliki združitve področja lokalne samouprave, regionalnega razvoja in kohezijske politike pod okriljem enega ministrstva. Postopki bi bili na ta način vodeni hitreje in z manj birokratskimi ovirami, župani in številni ostali deležniki bi imeli eno kontaktno točko v zvezi z evropskimi projekti ter ostalimi pristojnostmi s področja lokalne samouprave in regionalne politike.

Programske poudarke in svoje poglede na ključna vsebinska vprašanja sedanjega trenutka in prihodnosti Slovenije, Evrope in sveta so predstavili tudi evropski poslanec (SLS/EPP) Franc Bogovič, predsednica SŽZ pri SLS mag. Vesna Starman, predsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, predsednica GO SLS Darija Jamnik, mag., podpredsednik SLS Modest Motaln, predsednica Nove generacije SLS Kaja Galič, prim. dr. Janez Remškar, podpredsednica SLS Suzana Lara Krause, dr. Tina Bregant, Franci Pliberšek in dr. Ernest Petrič.

V drugem delu dogodka se je predstavilo 35 kandidatk in kandidatov na listi gibanja PoS, med katerimi bodo štirje predsedniki strank, ki sestavljajo gibanje Povežimo Slovenijo – Zdravko Počivalšek (Konkretno), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija) ter koordinatorica gibanja Nada Pavšer.

Na listi bodo kandidirali tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, državna sekretarka v vladni službi za kohezijo mag. Monika Kirbiš Rojs, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant, aktualna državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu mag. Polona Rifelj, poslanka stranke Konkretno Monika Gregorčič, rokometni reprezentant Roman Pungartnik, nekdanji prometni minister Jakob Presečnik, primarij Janez Remškar, nekateri župani, med katerimi so tudi Franc Čebulj iz Cerkelj, Janez Cimperman iz Iga in Anton Luzner iz Železnikov, podžupanja Občine Litija Lijana Lovše, predsednica Glavnega odbora SLS Darja Jamnik, predsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, podpredsednik SLS Modest Motaln, predsednica Nove generacije SLS Kaja Galič, kmetijski svetovalec na Ptuju Ivan Brodnjak, Feri Küčan, Nina Strah iz Ivančne gorice, Boža Herek in mnogi drugi verodostojni kandidati.

Predstavilo se je 35 kandidatov, ki bodo kandidirali na listi Povežimo Slovenijo. Vir slike: Twitter Povežimo Slovenijo.
Predstavilo se je 35 kandidatov, ki bodo kandidirali na listi Povežimo Slovenijo.
Vir slike: Twitter Povežimo Slovenijo.

Zbrane je pozdravil tudi celjski župan Bojan Šrot, ki je kandidate gibanja Povežimo Slovenijo odločno podprl tudi v imenu svoje stranke Celjske županove liste. Celoten dogodek je minil v izjemnem vzdušju in ob optimističnih pričakovanjih, da bo skupna lista gibanja Povežimo Slovenijo uspešno nagovorila veliko slovenskih volivk in volivcev in tako dejansko povezala Slovenijo pred in tudi po volitvah. Nosilci gibanja Povežimo Slovenijo pričakujejo odločilen vpliv liste Povežimo Slovenijo pri oblikovanju prihodnje vlade. Za dobro vzdušje na dogodku so poskrbeli tudi člani Alpskega kvinteta in Oto Pestner.

V okviru dogodka so udeleženci v sodelovanju s celjsko Karitas zbirali tudi prispevke za pomoč žrtvam v Ukrajini.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice