Naprej na vsebino

Oboleli s covidom-19 manj kot tri dni pred volitvami ne bodo mogli glasovati

Poročali smo že o tem, da je Državna volilna komisija (DVK) januarja letos odprla razpravo o možnih oblikah glasovanja volivcev, ki bodo na dan glasovanja v karanteni ali izolaciji. Na mizi so bili številni predlogi, med drugim tudi predlog za podaljšanje glasovanja na dan volitev do 23. ure, da bi prihajalo do čim manj stika med ljudmi. Po tem scenariju bi 24. aprila med 19. in 23. uro na volitve prišli tudi tisti, ki bodo ta dan v karanteni ali izolaciji.

Kar se tiče karantene, je problem odpadel sam po sebi, saj je vlada sredi februarja sprejela odločitev, da se oseb, ki so bile v rizičnem stiku z okuženo osebo, ne napotuje več v karanteno. Zagata pa še vedno ostaja za tiste, ki so v izolaciji, oziroma za obolele.

Včeraj so z DVK sporočili, da volivci, ki bodo pred volitvami v DZ zboleli po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu – ta rok se izteče tri dni pred glasovanjem – na dan volitev ne bodo mogli glasovati. Zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ) namreč ne omogoča izjem za oddajo vloge za glasovanje na domu po 20. aprilu, hkrati tako pa ministrstvo za zdravje, svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje kot edino izjemo za zapuščanje doma (za na covid-19 pozitivno osebo) navajajo obisk pri zdravniku, ne pa tudi za obisk volišča.

Brez možnosti glasovanja bodo tako ostali tisti, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, kot tudi tisti, ki bodo v času volitev zboleli ali bodo napoteni v bolnišnico, so v sporočilu za javnost navedli na Državni volilni komisiji (DVK).

Koliko bo volivcev, ki bodo zboleli manj kot tri dni pred volitvami je sicer težko napovedati, znano pa je povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh: to je 2710.V kolikor bi povprečje potrjenih primerov ostalo enako in bi šlo v polovici primerov za polnoletne osebe z volilno pravico bi tako brez možnosti glasovanja ostalo grobo rečeno okoli 4000 oseb.

Državna volilna komisija (DVK) predlaga, da se volivci, če le imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja. Predčasne volitve bodo potekale od 19. do 21. aprila, vsak dan med 7. in 19. uro. Pri tem na DVK priporočajo, da volivci upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, da bo lahko volilna udeležba čim višja.

Seznam predčasnih volišč je dostopen na spletni strani DVK.

DVK je pri prejemu vlog za glasovanje po pošti iz tujine nagajal premik ure na poletni čas. Vir slike: splet.
DVK je pri prejemu vlog za glasovanje po pošti iz tujine nagajal premik ure na poletni čas.
Vir slike: splet.

Poleg covida-19 je DVK nagajal tudi premik ure na poletni čas

Pretekli četrtek je imela DVK težave s prejemom vlog za glasovanje po pošti iz tujine. V četrtek med 23. in 24. uro je namreč prišlo do izpada sistema za oddajo vlog za glasovanje po pošti iz tujine zaradi premika ure na poletni čas.

Zadnji rok za oddajo vloge je bil nastavljen 30 dni pred volitvami, ki se je v programskem formatu računal od dneva volitev nazaj, torej po poletnem času. Ker je bil rok za oddajo vloge pred premikom ure, je sistem obrazec zaprl eno uro prezgodaj.

Enotni kontaktni center je v četrtek v času nedelovanja sistema tako prejel 14 obvestil uporabnikov, ki niso mogli oddati vloge, dodatno so prejeli devet obvestil na DVK.

DVK je vse posameznike, ki so imeli težavo z oddajo vloge (so pa to nameravali narediti znotraj zakonsko predpisanega roka), obvestila, da jih bodo ročno vnesli v sistem in obdelali v evidenci volilne pravice, so pojasnili na DVK.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice