Naprej na vsebino

Katere nove sankcije bo EU uvedla proti Rusiji?

Evropska komisija je v torek predlagala nov, že peti niz sankcij proti Rusiji. »Vsi smo videli grozljive slike iz Buče in drugih območij, s katerih so se nedavno umaknile ruske čete,« je ob tem povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen ter ukrajinskemu predsedniku izrekla sožalje in mu obljubila popolno podporo. »Ta grozodejstva ne morejo in ne bodo ostala brez odgovora.«

Ko so se konec tedna pojavile slike trupel mrtvih civilistov, ki ležijo na ulicah ukrajinske Buče, nekateri z zvezanimi rokami, nekateri s strelnimi ranami na glavi, je rusko obrambno ministrstvo sicer odgovornost zanikalo, sporočajo iz New York Times.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vir slike: Evropska komisija.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Vir slike: Evropska komisija.

V nedeljski objavi v Telegramu je ministrstvo zatrdilo, da so bila trupla postavljena na ulice komaj po tistem, ko so se okoli 30. marca »vse ruske enote popolnoma umaknile iz Buče«.

Rusija je prepričana, da so slike »še ena potegavščina« in pozvala k nujni seji Varnostnega sveta ZN o »provokacijah ukrajinskih radikalov« v Buči. Vendar pa pregled videoposnetkov in satelitskih posnetkov s strani New York Times kaže, da je bilo veliko civilistov ubitih pred več kot tremi tedni, ko je ruska vojska še vedno nadzorovala mesto.

Nove sankcije so razdeljene na šest področij

V nadaljevanju svoje izjave je predsednica opisala, da so štirje paketi sankcij zadali močan udarec in omejili politične in gospodarske zmožnosti Kremlja, vendar je potreben še večji pritisk. »Danes predlagamo, da sankcije popeljemo še korak naprej. Naredili jih bomo širše in ostrejše, da bodo še globlje zarezale v rusko gospodarstvo,« je dodala von der Leyen.

Peti paket sankcij ima šest stebrov. Najprej bo uvedena prepoved uvoza premoga iz Rusije, ki je trenutno vreden 4 milijarde evrov na leto. S tem naj bi Rusijo prikrajšali za še en pomemben vir prihodkov.

Satelitski posnetki trupel v Buči. Vir slike: Maxar_NYT.
Satelitski posnetki trupel v Buči.
Vir slike: Maxar_NYT.

V nadaljevanju bo uvedena popolna prepoved transakcij za štiri ključne ruske banke, med katerimi je tudi druga največja VTB. »Te štiri banke, ki jih bomo zdaj popolnoma odrezali od trgov, predstavljajo 23 odstotkov tržnega deleža v ruskem bančnem sektorju. To bo dodatno oslabilo ruski finančni sistem,« je ukrep komentirala predsednica komisije.

Tretji steber predstavlja prepoved vstopa za ruska plovila v pristanišča širom EU. Nekatere izjeme bodo zajemale nujne izdelke, kot so kmetijski in živilski proizvodi, humanitarna pomoč in energija. Poleg tega bodo predlagali prepoved ruskih in beloruskih prevoznikov v cestnem prometu. Ta prepoved bo drastično omejila možnosti ruske industrije za pridobivanje ključnih dobrin.

Četrta skupina ukrepov bo usmerjena predvsem v prepovedi izvozov na področjih, kjer je Rusija najbolj ranljiva. To na primer vključuje kvantne računalnike in napredne polprevodnike, pa tudi občutljive stroje in transportno opremo.

Pod peto točko najdemo prepovedi uvoza različnih izdelkov od lesa do cementa in od morskih sadežev do alkoholnih pijač. Ti ukrepi, ki se dotikajo tudi ruskih oligarhov, bodo vplivali na denarni tok v višini 5,5 milijard evrov.

Evropska komisija predlaga prepoved uvoza ruskega premoga. Vir slike: AP.
Evropska komisija predlaga prepoved uvoza ruskega premoga.
Vir slike: AP.

Na koncu pa namerava Evropska Unija uvesti tudi splošno prepoved sodelovanja ruskih podjetij pri javnih naročilih v državah članicah oziroma ukinitev vse finančne podpore, bodisi evropske ali nacionalne, ruskim javnim organom. »Ker evropski davčni denar ne bi smel končati v Rusiji v kakršni koli obliki,« je prepričana predsednica.

»Danes več kot 40 držav uporablja takšne sankcije. Zavzeti jasno stališče ni ključnega pomena le za nas v Evropi, ampak tudi za preostali svet. Jasno stališče proti Putinovi vojni. Jasno stališče proti poboju civilistov. In jasno stališče proti kršenju temeljnih načel svetovnega reda,« je zaključila. Predlagane sankcije morajo sicer soglasno potrditi države članice.

Napoved novih sankcij je bil tudi ene izmed razlogov, da so evropske borze trgovalno sejo v sredo začele v rdečem. Vodilni indeks londonske borze FTSE 100 je padel za 0,6 odstotka, francoski CAC 40 je dan začel za 1,3 odstotka nižje, medtem ko je nemški DAX zabeležil izgubo v višini 1,4 odstotka.

Medtem je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v sredo dejal, da bo morala EU »prej ali slej« prepovedati uvoz ruske nafte in plina. Po njegovem prepričanju je treba storiti vse za ustavitev grozot v Ukrajini, ki jih je označil za zločine proti človečnosti.

Ursula von der Leyen  je ob tem dejala tudi, da je EU z Ukrajino že ustanovila skupno preiskovalno skupino. Njena naloga je zbiranje dokazov in preiskovanje vojnih zločinov v Ukrajini.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice