Naprej na vsebino

Pravila glede glasovanja na domu manj kot dva tedna pred volitvami še niso jasna

Stopili smo v tretji teden volilne kampanje pred volitvami v Državni zbor RS, ki bodo v nedeljo, 24. aprila 2022. Kamorkoli se obrnemo vidimo plakate, na številnih dogodkih nas nagovarjajo kandidati s kar dvajsetih kandidatnih list. Stopnjuje se tempo soočenj stališč na različne pereče teme. Gospodinjstva bodo v tem tednu prejela publikacije s seznami kandidatov. Vse torej poteka, kot vsakič tik pred volitvami, razen priprav na glasovanje na domu, kjer smo priča podajanju žogice med DVK in Zdravniško zbornico Slovenije.

DVK za glasovanje na domu zahteva zdravniško potrdilo

Poročali smo že o tem, da tisti volivci, ki bodo oboleli s covidom-19 manj kot tri dni pred volitvami, ne bodo mogli glasovati.

Konec marca so z DVK sporočili, da volivci, ki bodo pred volitvami v DZ zboleli po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu – ta rok se izteče tri dni pred glasovanjem – na dan volitev ne bodo mogli glasovati. Zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ) namreč ne omogoča izjem za oddajo vloge za glasovanje na domu po 20. aprilu, hkrati tako pa ministrstvo za zdravje, svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje kot edino izjemo za zapuščanje doma (za na covid-19 pozitivno osebo) navajajo obisk pri zdravniku, ne pa tudi za obisk volišča.

Prav tako so na DVK konec marca odločili, da bodo volivci, ki zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli oddati glasu na volišču, za glasovanje na domu potrebovali zdravniško potrdilo. Kot potrdilo v tem primeru velja vsaka pisna potrditev zdravnika, tudi elektronska pošta, iz katere izhaja, da se volivec zaradi bolezni ne more osebno zglasiti na volišču. V primeru okužbe s koronavirusom pa potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji.

Tako so se odločili, ker »volilne komisije in volilni odbori niso pristojni za ugotavljanje zdravniškega stanja volivcev«. »Če se želimo izogniti morebitnim zlorabam instituta glasovanja na domu, je zato neizogibno, da volivec vlogi za to obliko glasovanja priloži tudi zdravniško potrdilo. Še zlasti zato, ker zaradi okužb s koronavirusom lahko na aprilskih državnozborskih volitvah pričakujemo večje število tovrstnih vlog kot običajno,« so ocenili člani DVK.

Na DVK so konec marca odločili, da bodo volivci, ki zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli oddati glasu na volišču, za glasovanje na domu potrebovali zdravniško potrdilo. Vir slike: Shutterstock.
Na DVK so konec marca odločili, da bodo volivci, ki zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli oddati glasu na volišču, za glasovanje na domu potrebovali zdravniško potrdilo.
Vir slike: Shutterstock.

Zahtevi so se uprli zdravniki in ministrstvo

DVK je ob tem menila, da bi moralo biti zdravniško potrdilo v primeru, ko zanj zaprosijo volivci, ki želijo glasovati na domu, brezplačno. Temu predlogu je nasprotovala Zdravniška zbornica Slovenije. 8. aprila je predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob na ministrstvo za zdravje, Zdravniško zbornico Slovenije in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani naslovil dopis v zvezi z uresničevanjem volilne pravice volivkam in volivcem, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti glasovanja na volišču. V dopisu je Golob poudaril, da je nesprejemljivo, da zdravniki zavračajo prošnje za izdajanje potrdil volivkam in volivcem, ki zaradi bolezni želijo oddati vlogo za glasovanje na domu, saj število teh vlog ni neobvladljivo.

Zdravniška zbornica je naslednji dan vrnila žogico. V sporočilu za javnost je zdravniška zbornica zapisala, da poskuša DVK tako volivcem kot osebnim zdravnikom brez ustrezne pravne podlage naložiti dodatne obveznosti, ki jih po zakonu nimajo. Iz veljavne zakonodaje namreč ne izhaja, da bi moral volivec ob vložitvi vloge za glasovanje na domu priložiti tudi ustrezno zdravniško potrdilo. Zato DVK po mnenju zbornice ni imela podlage za sprejem takšnega sklepa. Dodali so, da je takšno mnenje podprlo tudi ministrstvo za zdravje.

Ustavni pravniki opozarjajo, da pogoje za omejevanje volilne pravice lahko določi le zakonodajalec, to je: parlament.  Vir slike: STA.
Ustavni pravniki opozarjajo, da pogoje za omejevanje volilne pravice lahko določi le zakonodajalec, to je: parlament.
Vir slike: STA.

Pravniki se strinjajo z Zdravniško zbornico

Ustavni pravniki opozarjajo, da pogoje za omejevanje volilne pravice lahko določi le zakonodajalec, to je: parlament. Ustavni pravnik dr. Sašo Zagorc je v izjavi za RTV SLO dejal, da je zahteva po zdravniškem potrdilu nedopustno omejevanje volilne pravice. »Državna volilna komisija mora iskati čim lažji način izvrševanja volilne pravice in seveda lahko določa le tiste omejitve oziroma določa načine izvrševanja volilne pravice, ki imajo izrecno zakonsko podlago,« je bil jasen v prispevku za Dnevnik. Dodal je tudi, da je to prekomeren ukrep in da je na strani tistih, ki pravijo: »dajmo volilni pravici možnost, da se uresniči«.

Rok Ravnikar iz Zdravniške zbornice Slovenije je pojasnil, da zdravniki za tako početje, ki tudi ni potrebno, nimajo in da pozivajo DVK, da »tako pravilo po zdravi pameti do volitev umakne«.

Žogica je sedaj spet na strani DVK, ki se sicer zdi neomajna, a do volitev je vendarle še nekaj časa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice