Naprej na vsebino

Projekti, ki so skoraj 300 mladim pomagali do zaposlitve

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred nekaj leti objavilo javni razpis »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost,« v sklopu katerega se je od 1. 2. 2020 do 15. 9. 2021 izvajalo 10 projektov.

Cilj razpisa je bil preko različnih usposabljanj okrepiti kompetence mladih, kar bi nato pomagalo k njihovi višji zaposljivosti in znižanju brezposelnosti.

Za doseganje cilja so se financirala usposabljanja za mlade (ter spremljevalne aktivnosti, nujne za uspešno izvedbo operacij), s pomočjo katerih so se krepile kompetence mladih. Usposabljanja so izvajale organizacije v mladinskem sektorju v okviru mladinskega dela, z namenom vključevanja mladih v procese neformalnega izobraževanja in aktivnega državljanstva, s poudarkom na izboljšanju njihove zaposljivosti, so sporočili iz Urada Republike Slovenije za mladino.

Za sofinanciranje je bilo tako izbranih 10 projektov v skupni višini 2.008.739,23 evrov (EU je financirala 80 odstotkov, kar znaša 1.606.991,38 evrov, Slovenija pa 20 odstotkov oziroma 401.747,85 evrov). V letu 2020 so upravičenci, za namen izvajanja projektov, skupaj prejeli 1.126.114,71 evrov, v letu 2021 pa 784.719,65 evrov.

Projekti so do zaposlitve pripeljali skoraj 300 mladih. Vir slike: splet.
Projekti so do zaposlitve pripeljali skoraj 300 mladih.
Vir slike: splet.

V usposabljanja, ki so trajala najmanj 90 ur, je bilo vključenih skupaj 649 mladih, ki so bili na dan vključitve stari od 15 do vključno 29 let in niso bili zaposleni. Po končanih projektih se je zaposlilo skupaj 298 mladih.

Cilj javnega razpisa je bil v celoti dosežen, so zapisali v poročilu. V sklopu projektov so se okrepile kompetence mladih za njihovo večjo zaposljivost, kot tudi aktivno državljanstvo.

Inovativne oblike mladinskega dela pri reševanju problematike brezposelnosti mladih, ki so imele tudi širše učinke na področje mladinskega dela in mladinske politike, so bile predvsem izvedba praktičnih delavnic in izobraževanj, individualno mentorstvo, spoznavanje podjetnikov in delodajalcev ter sooblikovanje družbenega prostora.

Kot kompetence, ki so jih mladi okrepili, so navedli vse od načrtovanja kariere in socialnih veščin do finančne in kreativne pismenosti ter retorike, javnega nastopanja, komuniciranja in bontona.

Eden izmed projektov, ki ji bil sofinanciran s strani tega javnega razpisa, je bil Inkubator 4.0, ki ga je vodil zavod Socialna Akademija iz Ljubljane, v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija in primorskim družbenim centrom Središče Rotunda.

V sklopu razpisa za večjo zaposljivost so potekale delavnice in usposabljanja. Vir slike: splet.
V sklopu razpisa za večjo zaposljivost so potekale delavnice in usposabljanja.
Vir slike: splet.

V sklopu projekta so organizirali tri 128-urna usposabljanja za družbeno participacijo mladih. Pripravili so tudi razne priročnike in druge delavnice. »Postani del skupnosti aktivnih mladih, ki jim ni vseeno za svet okoli njih in za prihodnost in ki iščejo zaposlitev, ki jim bo pisana na kožo,« so zapisali na spletni strani, kjer so mladi vabili k sodelovanju.

Projekt MOST je vodil Javni zavod za mladino in šport Trbovlje v sodelovanju z Razvojno agencijo Kozjansko. »Projekt Most je zasnovan tako, da te preko interaktivnih usposabljanj postopoma vodi od spoznavanja sebe in svojih kariernih ciljev do prvega stika z delodajalci. Na tej poti pa nisi sam – čez vsebine te bodo vodili izkušeni mentorji, v vsaki skupini pa je prostora za 20 mladih,« so projekt opisali na spletni strani.

»Usposabljanja bodo potekala preko spletne platforme z uporabo različnih zabavnih orodij (npr. kvizov, videa, zabavnih spoznavnih nalog in izzivov zate). Do decembra 2020 bosta potekala dva sklopa usposabljanj z različnimi temami, v letu 2021 pa bomo izvedli še eno ponovitev obeh sklopov,« so še zapisali ob začetku projekta.

V projekt je bilo vključenih 49 mladih, 40 od teh pa je uspelo doseči kvoto 90 ur na usposabljanjih. Po koncu projekta se jih je zaposlilo 11.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice