Skip to content

Evro in ameriški dolar sta prvič po letu 2002 na robu izenačenosti

Pred enim letom smo za 100 ameriških dolarjev, ki je uradna valuta v ZDA in nekaterih drugih manjših državah, morali odšteti približno 82 evrov. Danes bi za isto vsoto odšteli slabih 96 evrov. Obratno bi za 100 evrov morali pred letom dni odšteti približno 122 dolarjev, danes pa samo še dobrih 105.

V torek se je torej menjalni tečaj evra z dolarjem gibal okoli 1,05 dolarja, kar pomeni približno 7,3-odstoten padec v letošnjem letu in skoraj 14-odstoten padec od lanskega maja. Prejšnji teden se je evro približal rekordni nizki vrednosti iz leta 2017, ki je znašala 1,034 dolarja, nato pa se je ta teden nekoliko okrepil.

Nedavni padec vrednost evra je povečal pričakovanja, da bi lahko dve najbolj trgovani valuti na svetu prvič po letu 2002 kmalu dosegli pariteto, so dogajanje komentirali pri Insider.

Če se ne zgodi kaj nepričakovanega, bi evro in dolar izenačenje lahko dosegla v približno mesecu dni, meni Aleksandar Tomic, ekonomist in prodekan na univerzi Boston College. »[Pariteta] je pokazatelj pomanjkanja zaupanja v prihodnost gospodarstva evroobmočja, kar ni presenetljivo,« je povedal za Insider.

Aleksandar Tomic, ekonomist in prodekan na univerzi Boston College. Vir slike: BC.
Aleksandar Tomic, ekonomist in prodekan na univerzi Boston College.
Vir slike: BC.

Evro je začel delovati leta 1999 in je v prvih letih trgoval pod dolarjem. Toda vrednost evra proti dolarju se je kmalu dvignila in marca 2008 dosegla najvišjo vrednost približno 1,58 dolarja.

Politika nizkih obrestnih mer in povečevanje obtoka denarja ameriške centralne banke (FED) je pripomogla, da se je evro obdržal nad dolarjem, zdaj pa se to obrača. FED je namreč povišal obrestne mere za 0,75 odstotne točke, pričakovanja glede nadaljnjega povečanja pa so povzročila povišanje donosnosti ameriških obveznic.

To je vrednost dolarja v primerjavi z evrom in drugimi najpomembnejšimi svetovnimi valutami dvignilo. Indeks ameriškega dolarja, ki meri vrednost te valute glede na košarico tujih valut, je v letošnjem letu višji za 7,76 odstotka.

Tudi vojna v Ukrajini je v varno zavetje dolarja potisnila marsikaterega investitorja. Analitiki pri investicijskih bankah RBC Capital Markets in HSBC so prav tako prepričani, da bosta evro in dolar izenačena enkrat v letošnjem letu.

Dolar in evro. Gibanje razmerja med dolarjem in evrom v zadnjem letu. Vir slike: Insider.
Gibanje razmerja med dolarjem in evrom v zadnjem letu.
Vir slike: Insider.

Hedge skladi prvič po dveh desetletjih vedno bolj stavijo na zdrs evra v pariteto z dolarjem, medtem ugotavljajo pri Bloomberg, kar pomeni, da se napovedim pridružujejo tudi investicijski skladi.

Cene finančnih inštrumentov (v tem primeru gre za tako imenovane opcije), s pomočjo katerih lahko investitorji med drugim ustvarijo dobiček pri gibanju vrednosti valut, kažejo na to, da je 50 odstotkov možnosti, da bo v naslednjih 12 mesecih dosežena izenačenost dolarja in evra.

Po podatkih ameriškega podjetja za finančno trgovanje Depository Trust & Clearing Corporation je bilo od zadnjega sestanka Evropske centralne banke 14. aprila na pariteto zastavljenih več kot 4 milijarde dolarjev v nominalni vrednosti. Nekateri analitiki sicer trdijo, da bo evro do konca leta okreval na 1,11 dolarja.

Opaziti je pospešeno trgovanje na področju dolarja in evra. Vir slike: IndexaCo.
Opaziti je pospešeno trgovanje na področju dolarja in evra.
Vir slike: IndexaCo.

Oslabljeno gospodarstvo evrskega območja še bolj poslabšuje obete za evro. Ruska vojna z Ukrajino je močno vplivala na vrednost valute in embargo EU na rusko nafto bi morebitno okrevanje samo še otežilo. Mednarodni denarni sklad (IMF) je svojo napoved rasti za EU v letu 2022 znižal s 3,9 odstotka na 2,8.

Posledično bo Evropska centralna banka obrestne mere verjetno dvigovala manj agresivno kot FED, je dejal Vincent Mortier, glavni direktor za naložbe pri Amundiju, največjem evropskem upravljavcu premoženja.

»Soočamo se z nižjo rastjo ali verjetno z recesijo v evrskem območju,« je prejšnji teden dejal za Financial Times in napovedal, da bo pariteta med dolarjem in evrom prišla v šestih mesecih. Čeprav je vojna poslabšala gospodarske obete za Evropo, je imela veliko manjši vpliv na ameriško gospodarstvo, je medtem poudaril Tomic.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice