Skip to content

Opičje koze so že v Sloveniji: ključnih 21 dni

Čeprav se še vedno nismo rešili Covida-19, je med nami že drug virus. Opičje koze sicer niso nič novega, novo je le to, da so se sedaj razširile v države, kjer jih pred tem ni bilo. Do 21. maja je bil virus opičjih koz prisoten v 11 »atipičnih« državah, vključno z Združenim kraljestvom, do danes se je nabor držav že razširil. Okužbe so potrdili pri naših sosedih v Avstriji in Italiji, včeraj pa tudi v Sloveniji.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so včeraj potrdili prvi primer opičjih koz v Sloveniji. Gre uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi v Slovenijo, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

Tokrat se nam sicer naj ne bi obetali nobeni drastični posegi v naš vsakdan, kot se je to zgodilo pri Covidu-19

Virus opičjih koz je sicer živalski virus, prenašali naj bi ga glodavci in primati. Prenos se je v preteklosti začel tako, da je oseba v tropskih gozdnatih predelih Srednje in Zahodne Afrike prišla v stik z okuženo živaljo in virus je preskočil z vrste na vrsto. Ker je virus izven svojega običajnega okolja potreboval dolgotrajen tesen stik, da se je lahko širil, so taki izbruhi bili v manjšem obsegu in so se prekinili sami. A to se je zdaj spremenilo.

Sedaj se prvič dogaja, da je virus potrjen pri osebah, ki nimajo jasne povezave z zahodno in srednjo Afriko, prav tako ni jasno, kje so virus dobile. Opičje koze naj bi se med drugim širile med spolnim odnosom, veliko izmed okuženih pa je gejev ali biseksualnih mladih moških, je poročal BBC.

Prav to spremenjeno vedenje virusa oziroma nov vzorec pa je tisti, ki znanstvenikom povzroča skrbi. Ali se je virus spremenil, ali gre za sicer isti »stari« virus, ki se je znašel na pravem mestu ob pravem času še ni znano. Virus opičjih koz je namreč DNK virus, ki ne mutira tako hitro kot virus Covida-19 ali gripe.

Cepivo za opičje koze je že razvito. Vir slike: Dado Ruvic/Reuters.
Cepivo za opičje koze je že razvito.
Vir slike: Dado Ruvic/Reuters.

Tokrat je sicer virus, v nasprotju s Covidom-19, kot kaže pred nenavadnim širjenjem »počakal«, da je bilo razvito cepivo. Pred kratkim je bilo namreč odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo pa po mnenju infektologov zagotavlja tudi cepivo proti črnim kozam. Bolezen črnih koz je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

Kako se virus prenaša in kakšni so simptomi?

Prenos okužbe med ljudmi se lahko zgodi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako se je mogoče okužiti z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Bolezen je bolj nevarna za majhne otroke, nosečnice in za imunsko oslabljene osebe. Vir slike: Cdc brian W.j. Mahy via Reuters.
Bolezen je bolj nevarna za majhne otroke, nosečnice in za imunsko oslabljene osebe.
Vir slike: Cdc brian W.j. Mahy via Reuters.

Okužene osebe morajo ostati izolirane, dokler kraste ne odpadejo, zlasti pa se morajo izogibati tesnemu stiku z osebami z oslabljenim imunskim sistemom in hišnimi ljubljenčki. Svetuje se tudi vzdržanje od spolne aktivnosti in tesnega fizičnega stika, dokler se izpuščaj ne pozdravi. Izpostavljene osebe pa naj vsaj 21 dni spremljajo razvoj simptomov. Belgija je sicer zaenkrat prva država na svetu, v kateri so uvedli obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami.

Potek bolezni je večinoma blag, čeprav je lahko nekoliko nevarnejši pri majhnih otrocih, nosečnicah in ljudeh s šibkim imunskim sistemom. Smrtnost povezana z virusom opičjih koz pa je nižja od smrtnosti, ki jo povzročajo norice oziroma vodene koze, v zadnjem času se je delež smrtnih primerov gibal okoli tri do šest odstotkov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice