Skip to content

Obeta se podražitev komunalnih storitev

Zbornica komunalnega gospodarstva, ki je sestavni del Gospodarske zbornice Slovenije in združuje pravne in fizične osebe, ki opravljajo pridobitno gospodarsko dejavnost na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva, napoveduje, da je povišanje cen komunalnih storitev letos neizogibno.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Vedno več parov se odloča za življenje brez otrok, ampak ne zato, ker jih ne bi želeli

Razlogi za to so zaostrene mednarodne geopolitične razmere, ki močno vplivajo na inflacijska gibanja ter podražitve goriv, energentov, materialov in storitev. Pri simulaciji rasti stroškov je zbornica upoštevala rast stroškov dela (delež rasti minimalne plače in povišanje osnovnih plač januarja 2022), rast cen električne energije v zadnjem letu, rast cen pogonskega goriva v zadnjem letu in rast stroškov zunanjih storitev.

Kakšne podražitve se nam obetajo?

Po izračunih zbornice se bo oskrba s pitno vodo podražila za 11,7 odstotka, odvajanje odpadne vode za 10,2 odstotka, čiščenje odpadne vode za 15,5 odstotka in zbiranje odpadkov za 9,3 odstotka.

Podražitev. Najbolj se bo podražilo čiščenje odpadnih voda. Vir slike: splet.
Najbolj se bo podražilo čiščenje odpadnih voda. Vir slike: splet.

Kot je videti iz napovedi, se bo najbolj podražilo čiščenje odpadnih voda. Razlog za to pa je poleg podražitve elektrike, ki se je pri čiščenju odpadnih voda porabi veliko, tudi dejstvo, da Slovenija nima ustrezne infrastrukture za odstranjevanje blata. Odpadno blato še vedno izvažamo v tujino, kar pa ni več tako poceni, kot je bilo v preteklosti.

Podražitve vhodnih stroškov pa bodo vplivale tudi na stroške izvajanja drugih občinskih gospodarskih javnih služb, od urejanja in čiščenja javnih površin do pogrebne službe.

Ker se stroški izvajanja gospodarskih javnih služb po načelu polnega pokritja stroškov pokrivajo iz cen storitev teh gospodarskih javnih služb, je, kot so izpostavili v zbornici komunalnega gospodarstva, v prihajajočem času nujno potrebno predvidevati neizogibno povišanja cen komunalnih storitev za občane in gospodarstvo. »Pri tem je treba poudariti, da so v analizi uporabljeni razpoložljivi podatki do konca aprila 2022 in še niso upoštevane pričakovane podražitve vhodnih resursov do konca leta 2022,« so dodali, kar pomeni, da bi se lahko do konca leta cene storitev dvignile še precej bolj, še posebej, če bomo jeseni ostali brez cenovno ugodnega ruskega zemeljskega plina in nafte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice