Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Nevarnost eksplozije zaradi zapuščenega streliva

Časopis Slovenec je pred 100 leti opozarjal na situacijo v Skopju, glavnem mestu takratne Južne Srbije, danes pa glavnem mestu Severne Makedonije. Od več meščanov so namreč prejeli dopis, v katerem je bilo zapisano, da se v bližini železniške postaje in hiš prebivalcev nahaja razpadajoče skladišče, kjer je bilo shranjeno okoli 1000 vagonov topniškega in pehotnega streliva.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

»Če se ta municija slučajno (ali pa vsled zlobe) užge, preti mestu in prebivalcem silna nevarnost,« so zapisali. »A tudi za državne interese ni vseeno, kaj se dogaja v Skoplju, ker je Skoplje središče Južne Srbije. To poročilo na prošnjo podpisanih Skopljanov drage volje priobčujemo, naše poslance pa prosimo, da tudi na to zadevo obrnejo nekoliko pozornosti.«

Ob tem so opozorili na nesrečo, ki je pred tem doletela danes makedonsko mesto Bitola, kjer je eksplodiralo strelivo in tako »pognalo lep del mesta v zrak«.

Slovenec: Mesto Skopje v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Vir slike: Wiki Commons.
Mesto Skopje v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.
Vir slike: Wiki Commons.

Draginja po Evropi

V obdobju pred 100 leti so po evropskih državah cene skokovito naraščale, države pa so v boju proti draginji sprejemale različne ukrepe.

Češkoslovaško ministrstvo za prehrano je v tistih dneh prepovedalo izvoz goveje živine. Madžarski trgovci z jajci so zahtevali, da se prepove izvoz jajc iz države.

Črnogorski časopisi pa so poročali, da vlada v Črni gori velika lakota. Ljudje naj bi se ponekod hranili tudi s travo. »Draginja je zelo velika, zaslužka pa ljudje nimajo nobenega,« so zapisali.

Jugoslovanska vlada je medtem ukinila prepoved uvoza luksuznega blaga. Povišala se je samo uvozna carina.

Priprave na kraljevo poroko

V tistem času so potekale priprave na poroko jugoslovanskega kralja Aleksandra I. Karadžordževića z romunsko princeso Marijo iz dinastije Hohenzollern-Sigmaringen.

Za predstavnik časopisov je bila organizirana posebna ladja, ki je vozila po reki Donavi pred jahto, na kateri je v Beograd prispela nevesta. »Razen novinarjev in potrebnega števila uradnikov ne bo imel nihče pristopa na to ladjo,« so pojasnili.

VALDEC, Rudolf, medalja Aleksandar in Marija poroka, 1922. Vir slike: Barac in Pervan dražbe.
VALDEC, Rudolf, medalja Aleksandar in Marija poroka, 1922.
Vir slike: Barac in Pervan dražbe.

Odbor za pripravo poročnih svečanosti je dobil kredit v znesku 24.679.552 kron. Večina te vsote je bila namenjena za tribune, na katerih bodo stali gledalci. Prostora je bilo za 12.000 ljudi.

Gostilničarska zveza je kralju Aleksandru nameravala podariti tri velike sode, ki držijo skupaj 4.000 litrov. Sode so napolnili z najboljšim starim vinom iz treh vinorodnih pokrajin Jugoslavije. »Sodi bodo te dni razstavljeni v Zagrebu, na kar jih odpeljejo v Belgrad, kjer jih bo posebna deputacija poklonila kralju Aleksandru ob priliki njegove poroke,« so poročali pri Slovencu.

Časopis Slovenec je poroko proslavil tako, da je organiziral veliko humanitarno akcijo, s katero so nameravali Društvu slepcev, Društvu za mladinske domove in Kolu jugoslovanskih sester priskrbeti kompleks komunalnih zemljišč, da bi lahko tam postavili svoje stavbe.

Težave delavcev v ljubljanski tobačni tovarni

»Delavstvo tobačne tovarne v Ljubljani občuti bedo in pomanjkanje, kakor pač nobena druga branža, menda zato, ker dobiva plačo od države, oziroma monopolne uprave,« je poročal Slovenec. »Vladni organi, ki bi morali čuvati socialne interese delavstva, sami nimajo nobenega socialnega smisla. Zveza tobačnega delavstva je za zvišanje draginjskih doklad že toliko moledovala, da je zakrknjenost monopolne uprave naravnost neodpustljiva socialna pregreha.«

Slovenec: Tobačna tovarna v Ljubljani. vir slike: razglednica Milene Žnideršič.
Tobačna tovarna v Ljubljani.
Vir slike: razglednica Milene Žnideršič.

V letu 1922 delavci kljub izredno povišanim stroškom življenja niso dobili nobene povišice in to ob plači, »ki je bila že 1. januarja primerna za počasno hiranje delavstva«.

Uprava monopola je maja vendarle izjavila, da namerava povišati plače in to v najkrajšem času. »Komaj pa je delavstvo prejelo to obljubo, je že prejelo tudi klofuto,« je nadaljeval avtor. »Na ukaz uprave monopola je reducirano delavstvo, med njimi tudi vdove v vojni padlih mož, žene pohabljenih invalidov s kopico otrok.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice