Skip to content

Kako okusni so računalniški piškotki in zakaj jih sploh potrebujemo?

Računalniški piškotki so sestavni del tehnologije, ki podpira vsakodnevno sodobno spletno brskanje. Vendar mnogi morda še vedno ne razumejo povsem, kaj so računalniški piškotki in kako delujejo v ozadju, da bi nam pomagali pri izboljšanju spletnih izkušenj. Ali denimo razumete povezavo med računalniškimi piškotki in našo dejavnostjo brskanja ter s tem povezanih posledic za zasebnost in varnost naših podatkov?

V nadaljevanju si bomo pogledali, kaj so računalniški piškotki, kako delujejo, kdo jih je izumil in zakaj, kako nam lahko pomagajo oziroma škodujejo ter kakšne sledi z njimi pravzaprav puščamo. Ste vedeli, da denimo obstaja tudi superpiškotek?

Kaj so računalniški piškotki in kako delujejo?

Najprej pojasnimo osnove; računalniški piškotki se lahko imenujejo tudi HTTP piškotki, spletni piškotki, internetni piškotki, piškotki brskalnika ali digitalni piškotki, v nadaljevanju pa jih bom nazivali preprosto s piškotki. Vsi piškotki se nanašajo na isto stvar: način za sledenje dejavnosti na določenem spletnem mestu, in so bistveni del vsakodnevnega brskanja po internetu.

Piškotki so majhen paket podatkov oziroma majhne datoteke, ki pogosto vključujejo edinstvene identifikatorje, ki jih spletni strežniki pošiljajo brskalnikom. Ti piškotki se lahko nato pošljejo nazaj strežniku vsakič, ko brskalnik zahteva novo stran. To je način, kako si spletno mesto zapomni nas, naše preference in naše spletne navade.

Kratka razlaga: Spletni strežnik je sicer programska in strojna oprema, ki uporablja protokol HTTP (ang. Hypertext Transfer Protocol) in druge protokole za odzivanje na zahteve uporabnikov svetovnega spleta (ang. World Wide Web ali WWW). Glavna naloga spletnega strežnika je prikazovanje vsebine spletnega mesta. Spletni brskalnik ali preprosto brskalnik pa je aplikacija, ki se uporablja za dostop do spletnih strani in njihov ogled. Običajni spletni brskalniki so denimo Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer, Mozilla Firefox in Apple Safari.

Piškotki so majhen paket podatkov oziroma majhne datoteke, ki pogosto vključujejo edinstvene identifikatorje, ki jih spletni strežniki pošiljajo brskalnikom. Vir slike: plavidnetwork.com.
Piškotki so majhen paket podatkov oziroma majhne datoteke, ki pogosto vključujejo edinstvene identifikatorje, ki jih spletni strežniki pošiljajo brskalnikom.
Vir slike: plavidnetwork.com.

Piškotke je izumil pionir interneta Lou Montulli leta 1994, ko je delal za takrat povsem novo podjetje Netscape, ki je poskušalo pomagati spletnim stranem, da bi postale uspešna komercialna podjetja. Montulli je piškotke izumil z namenom, da bi lahko spletne strani, tako kot tradicionalne trgovine v ‘resničnem’ življenje, prepoznale stalne stranke, sumljive like, domačine ali turiste in tako naprej. Skratka, piškotke je izumil, da spletna mesta ne bi bila ‘slepa in gluha’. 

Prednosti in slabosti piškotkov

Čeprav se o piškotkih včasih govori slabo, ni nujno, da so slabi, navaja spletna stran proizvajalca programske opreme in računalniških storitev hp.com. Pravzaprav nam pomagajo prilagoditi izkušnjo spletnega mesta in spremljajo naše navade med brskanjem po spletnem mestu. Prav tako prepoznajo naš računalnik in izboljšajo uporabnost spletnega mesta.

Če denimo spletno mesto shrani piškotke o naši lokaciji, nam bo prikazalo geografsko relevantne informacije. Ob tem imajo piškotki tako pozitivne kot negativne lastnosti. Če smo denimo na spletnem mestu za nakupovanje, ki ima funkcijo ‘povezana iskanja’, se nam bodo prikazali rezultati, ki temeljijo na naših piškotkih in so navzkrižno povezani z drugimi uporabniki, ki imajo podobne nakupovalne navade in preference.

Poleg tega piškotki shranjujejo dragocene informacije, kot sta naša lokacija in izbrana valuta, tako da nam teh možnosti ni treba izbrati vsakič, ko vstopimo na spletno mesto ali začnemo sejo. Če ste kdaj morali večkrat izpolniti podatke v kakšnem spletnem obrazcu, veste, kako nadležno je vedno znova vnašati celoten poštni in obračunski naslov. Piškotki lahko te podatke shranijo, tako da se samodejno izpolnijo ob našem naslednjem obisku spletnega mesta.

Potencialne slabosti piškotkov pa so denimo izčrpavanje prostora za shranjevanje, saj so piškotki paketi informacij, shranjeni na trdem disku računalnika, ki lahko sčasoma zavzamejo precej prostora. Dobro je, da jih občasno izbrišemo piškotke in tako sprostimo prostor na trdem disku.

Poleg tega večina brskalnikov piškotke preprosto sprejme kot privzeto nastavitev, zato naš IP naslov in zgodovina brskanja postaneta javna informacija, kar povzroča skrbi glede zasebnosti. Največja pomanjkljivost piškotkov pa je nepooblaščeno zbiranje podatkov, ko spletna mesta podatke, ki jih o nas zberejo iz piškotkov, prodajo tretjim osebam.

Poznamo več vrst ‘običajnih’ piškotkov in celo superpiškotek

Piškotke je mogoče razvrstiti v več različnih skupin, v nadaljevanju pa si bomo ogledali štiri najpogostejše. Sejni piškotki so začasni in so shranjeni v pomnilniku vašega brskalnika le, dokler je ta odprt. Ko ga zaprete, se piškotek odstrani iz zgodovine brskalnika, zato predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ti piškotki se denimo pogosto uporabljajo v nakupovalnih vozičkih e-trgovine ali za druge, kratkotrajne načine shranjevanja.

Trajni piškotki se uporabljajo dlje časa, saj jim izdajatelj označi datum veljavnosti, navaja spletni portal HTML.com. To pomeni, da bo piškotek shranjen tudi po zaprtju brskalnika. Vsakič, ko se vrnete na spletno mesto, ki je ustvarilo ta piškotek, ali ko obiščete spletno mesto z virom, ki ga je ustvaril izdajatelj piškotka (npr. oglas), se ti podatki vrnejo izdajatelju.

Facebook in Google denimo uporabljata trajne piškotke za ustvarjanje dnevnika dejavnosti uporabnika na različnih spletnih mestih. Ko torej kliknete ‘Zapomni si me’ (ali kaj podobnega), potem ko ste se nekje prijavili v svoj spletni račun, ustvarite trajni piškotek, ki bo shranil vaše prijavne podatke v brskalnik. Ker so trajni piškotki prisotni dlje časa kot sejni piškotki in lahko v bistvu spremljajo, kaj počnete na več kot enem spletnem mestu in predstavljajo večje varnostno tveganje.

Piškotki prve osebe, ki jih ustvari spletno mesto, ki ga obiskujete, pomagajo spletnemu mestu pri izvajanju številnih namenov, na primer omogočajo vam, da v spletno naročilo dodate več kot en element. Če bi onemogočili piškotke prve osebe, bi se vsakič, ko bi v nakupovalno košarico dodali element, to obravnavalo kot novo naročilo, saj v eni transakciji ne bi mogli kupiti več kot enega elementa.

Piškotki trete osebe, ki jih ustvari spletno mesto, ki ga trenutno ne obiskujete, se najpogosteje uporabljajo za sledenje uporabniku, ki je kliknil na oglas, in ga povežejo z domeno, ki ga je napotila. Če ste denimo na spletnem mestu in kliknete na oglas, se ustvari piškotek tretje osebe, ki vaš promet poveže s spletnim mestom, na katerem je bil prikazan oglas.

Superpiškotek pa je ‘super’ vrsta piškotka za sledenje, ki ni shranjen na ravni brskalnika, temveč na ravni omrežja. Superpiškotki lahko potujejo med brskalniki in so trajni. Največje tveganje superpiškotkov je, da lahko dostopajo do informacij, kot so vaše brskalne navade, prijavne poverilnice in predpomnilniki slik, tudi po tem, ko izbrišete piškotke. Pred superpiškotki lahko sebe in svoje podatke najbolje zaščitite tako, da uporabite šifrirano povezavo ali navidezno zasebno omrežje (VPN).

Kako lahko upravljam svoje piškotke?

Čeprav imajo piškotki zelo pomembno vlogo pri naših dejavnostih brskanja po spletu, predstavljajo številne nevarnosti, zlasti ko gre za poseganje v zasebnost in varnost spletnih mest, ki jih uporabljajo. Pogledali si bomo primer, kako lahko najdemo in upravljamo svoje piškotke, za najbolj razširjen brskalnik na svetu – Google Chrome, ki ima od februarja 2022 več kot 62-odstotni tržni delež.

Ali veste, kako lahko upravljate s piškotki? Vir slike: pcmag.com.
Ali veste, kako lahko upravljate s piškotki?
Vir slike: pcmag.com.

Najprej odprite brskalnik Google Chrome > kliknite meni Chrome > izberite Nastavitve > izberite Razširjene nastavitve > izberite Zasebnost in varnost > odprite Nastavitve vsebine > izberite Piškotki. Nato po želji izbirajte med številnimi možnostmi za omogočanje ali prepoved uporabe piškotkov

Vendar vam ni treba preventivno blokirati vseh piškotkov, saj so v nekaterih primerih piškotki koristni, kot smo že pojasnili. Koristno je denimo, da ohranite piškotke z vašimi prijavnimi podatki za spletna mesta, kot je Facebook, ali vašo e-poštno platformo, tako da se lahko preprosto prijavite, ne da bi vam bilo treba vnesti svoje uporabniško ime in geslo.

Izberite nastavitev, ki nadzoruje količino in vrste piškotkov, tako da bo vaša spletna izkušnja varna, vendar funkcionalna. Morda boste na primer želeli onemogočiti vse piškotke tretjih oseb, vendar dovoliti piškotke prve osebe in sejne piškotke.

Izjava o avtorstvu in omejitvi odgovornost: Ta prispevek je del skupnega projekta Wilfried Martens Centra za evropske študije (WMSCES) in Inštituta dr. Antona Korošca (INAK). Projekt sofinancira Evropski parlament.Informacije in stališča v tem članku so avtorjevi in ne odražajo nujno uradnega mnenja institucij Evropske unije/Wilfried Martens Centre for European Studies/Inštituta dr. Antona Korošca. Zgoraj omenjene organizacije ne prevzemajo odgovornosti za informacije in stališča, izražena v tem članku, ali kakršnokoli naknadno uporabo informacij, ki jih vsebuje.

Prispevek v angleškem jeziku je dostopen na spletni strani Inštituta dr. Antona Korošca.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice