Skip to content

82,4 milijard dolarjev za jedrsko orožje leta 2021

82,4 milijarde dolarjev. Toliko je devet držav, ki imajo v lasti jedrsko orožje, porabilo za jedrsko oboroževanje leta 2021 med svetovno pandemijo covida-19, naraščajočo globalno prehransko negotovostjo in le nekaj mesecev preden je Rusija začela zbirati vojake na meji z Ukrajino. Znesek predstavlja devet procentno povišanje vlaganj v jedrsko orožje v primerjavi z letom pred tem. S temi besedami so pospremili poročilo v Mednarodni kampanji za ukinitev jedrskega orožja (Ican).

Ta znesek se je razdelil med vladne službe in zasebna podjetja. Podjetja v Franciji, Združenem kraljestvu in Združenih državah so sklenila za 30 milijard dolarjev novih pogodb, med katerimi so nekatera sklenjena za več desetletij vnaprej. »Ta podjetja so nato obrnila in porabila 117 milijonov dolarjev za lobiranje pri odločevalcih, da bi namenili še več denarja za obrambo. Prav tako so porabili do 10 milijonov dolarjev za financiranje večjih think-tankov, ki raziskujejo in branijo koristnost jedrskega orožja,« so zapisali v poročilu.

Jedrska industrija je dober posel tudi za lobiste in za think-thanke. Vir slike: Anton Petrus/Getty images.
Jedrska industrija je dober posel tudi za lobiste in za think-thanke.
Vir slike: Anton Petrus/Getty images.

»Ta poraba nič prispevala k temu, da bi odvrnili rusko invazijo na Ukrajino. Medtem, ko devet držav daje prednost porabi 156.841 dolarjev na minuto za jedrsko orožje, milijoni njihovih državljanov težko dostopajo do zdravstvene oskrbe, ne morejo si privoščiti ogrevanja stanovanja ali nakupa hrane. Poraba za jedrsko orožje je nasilje, katere cena so življenja,« so zapisali pri Ican.

Katere države imajo jedrsko orožje in koliko so namenile zanj leta ?

Nesporni zmagovalci so Združene države Amerike, ki so leta 2021 za svoj jedrski program porabile 44,2 milijarde dolarjev oziroma 12,7 odstotka več kot leto poprej. Sledi Kitajska, ki je za jedrski program namenila 11,7 milijarde dolarjev oz. 10,4 odstotka več kot leta 2020. Rusija je porabila 8,6 milijarde dolarjev, Velika Britanija 6,8 milijarde dolarjev in Francija 5,9 milijarde dolarjev.

Poraba za jedrsko orožje po državah. Vir: poročilo Ican Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending.
Poraba za jedrsko orožje po državah.
Vir: poročilo Ican Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending.

Malo več kot leto pred tem je za jedrsko oboroževanje namenil tudi Pakistan in sicer 1,1 milijarde dolarjev. Nekoliko manj kot leto pred tem je za ta namen porabila Indija in sicer 2,3 milijarde dolarjev. Izrael, ki sicer ni nikoli uradno priznal, da ima jedrsko bombo, je temu programu lani namenil 1,2 milijarde dolarjev. Nekaj manj kot leto pred tem je porabila tudi Severna Koreja, ki je tudi edina med državami z jedrskim orožjem, ki je v preteklem letu v ta namen porabila manj kot milijardo, in sicer 642 milijonov dolarjev.

Koliko jedrskega orožja imajo posamezne države?

Največ kosov jedrskega orožja ima Rusija, sledijo ZDA. V spodnji tabeli so zbrani podatki o številu kosov jedrskega orožja v posamezni državi ter možnem načinu izstrelitve. Podatki so povzeti iz poročila Ican.

DržavaŠtevilo kosov jedrskega orožjaMožnost izstrelitve
Rusija5977kopenski raketni sistem, podmornice, letala
ZDA5428kopenski raketni sistem, podmornice, letala
Kitajska350kopenski raketni sistem, podmornice, letala
Francija300podmornice, letala
Združeno kraljestvo225podmornice
Pakistan165kopenski raketni sistem, letala (podmornice v razvoju)
Indija160kopenski raketni sistem, podmornice, letala
Izrael90kopenski raketni sistem, podmornice, letala
Severna Koreja20kopenski raketni sistem, podmornice
Vir podatkov: poročilo Ican Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending.

»To poročilo kaže, da jedrsko orožje ne služi ničemur,« je ugotovitve komentirala Alicia Sanders-Zakre, ki pri pobudi skrbi za usklajevanje raziskav, saj kljub temu, da so »države z jedrskim orožjem leta 2021 zapravile 6,5 milijarde dolarjev več, niso bile zmožne preprečiti jedrski sili sprožitve vojne v Evropi.«

Strah pred jedrskim napadom ob invaziji na Ukrajino

»Leta 2022 so tablete kalijevega jodida razprodane v vseh lekarnah po Evropi. Število iskanj jedrskih bunkerjev v iskalniku Google je naraslo v nebo. Vlade so objavile »Pogosta vprašanja in odgovore« povezana z napadi z jedrskim orožjem. Invazija Rusije na Ukrajino in izrecne grožnje o uporabi jedrskega orožja so sprožile strah in tesnobo pri ljudeh po vsej celini in po vsem svetu,« so zapisali v uvodu v poročilo.

Najmočnejša sovjetska termonuklearna bomba AN602, bomba Tsar (car). Vir slike: Livescience.
Najmočnejša sovjetska termonuklearna bomba AN602, bomba Tsar (car).
Vir slike: Livescience.

»Dogodki v začetku leta 2022 dokazujejo, da jedrsko orožje ne zagotavlja varnosti nikjer in nikoli. Tisti, ki so povezani z industrijo jedrskega orožja, lahko trdijo, da bi več jedrskega orožja v regiji preprečilo vojno. Vendar dokazov za to hipotetično trditev ni. Kar vemo, je to, kar smo videli: naložbe v sisteme jedrskega orožja niso prinesle miru. Le podžgale so plamen konflikta in povečale tveganje za globalno uničenje,« so poudarili pri Ican.

Tudi v Sloveniji smo bili v lekarnah priča masovnemu povpraševanju po kalijevem jodidu kot zaščiti pred radioaktivnim sevanjem. Tablete niso v prosti prodaji, iz Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve pa so sporočili, da je zalog kalijevega jodida za prebivalce Republike Slovenije do dopolnjenega 40 leta starosti dovolj. Kaj bi pripadlo starejšim, niso pojasnili. Zaloge teh tablet so sicer regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah.

Mednarodna kampanja Ican je leta 2017 prejela Nobelovo nagrado za mir za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja. Delala je tudi na mednarodni pogodbi o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je doslej podpisalo 61 držav, ratificiralo pa 59 držav, a med njimi ni nobene jedrske sile. Med državami na evropski celini so pogodbo podpisale Avstrija, Vatikan, Irska, Lihtenštajn, Malta in San Marino. Jedrsko orožje pa se nahaja v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem, v Rusiji, Turčiji in Združenem kraljestvu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice