Skip to content

Koliko dražja bosta v torek bencin in nafta na bencinskih črpalkah?

V sredo je potekala seja vlade, na kateri so razpravljali o ukrepih za blaženje ponorelih cen, ki jih opažamo vse od goriv za vozila do hrane in osnovnih življenjskih potrebščin.

Na novinarski konferenci je nato predsednik vlade Robert Golob povedal, da bodo cene goriv od torka, 21. junija, ponovno delno regulirane. To pomeni, da bo vlada opustila regulacijo maloprodajne cene ter uvedla regulacijo marž, ki jih ustvarjajo trgovci ob prodaji bencina in dizla. Na avtocestah pa bodo trgovci cene spet določali sami.

Na konferenci je predsednik Golob pokazal, da so se cene nafte v zadnjem letu in pol dvignile za več kot 75 odstotkov, vendar pa maloprodajne cene tem gibanje niso v celoti sledile. Pred enim letom je bila cena za sodček nafte Brent približno 75 ameriških dolarjev, medtem ko se trenutno vrti okoli 120 dolarjev.

Cene pogonskih goriv. Predsednik vlade v družbi ministrov na tiskovni konferenci. Vir slike: posnetek zaslona.
Predsednik vlade v družbi ministrov na tiskovni konferenci.
Vir slike: posnetek zaslona.

Zakaj pa regulacija samo izven avtocest? »Trg izven avtocest žal ne deluje,« je pojasnil Golob, saj imajo vsi ponudniki skoraj identične cene. V kolikor trg ne deluje, pa je najbolj smiselna poteza uvedba regulacije marž trgovcev, je dodal.

Na tak način se bomo s cenami približali tistim na Hrvaškem, še vedno pa bodo nižje kot v Italiji ali Avstriji. V kolikor bi ta uredba veljala včeraj, »bi to lahko pomenilo cene okoli 1,80 evra za liter,« je razložil Golob. V Italiji se tedensko povprečje cen goriv giblje okoli 2,01 evra za liter bencina in 1,94 za liter dizla.

Trenutno so na bencinskih črpalkah po Sloveniji regulirane maloprodajne cene, kar je uvedla prejšnja vlada. Najvišja cena 95-oktanskega bencina je tako na bencinskih servisih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa 1,668 evra za liter. Za obe vrsti goriva sta določeni tudi najvišji veleprodajni ceni.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki se je prav tako udeležil konference, potezo prejšnje vlade razume, a kot je opozoril, je zaradi tega država na dnevni bazi dobivala zahtevke naftnih trgovcev za povrnitev škode, poleg tega določene cene niso niti približno skladne z borznimi.

Zaradi občutno nizkih cen so zato v Sloveniji gorivo točili tuji državljani, ki so se po ministrovih besedah »zažrli« v proračunska sredstva. Po ugotovitvah vlade bi lahko skupen znesek vseh zahtevkov trgovcev do konca leta znašal med 600 in 800 milijoni evrov.

Gibanje cene nafte Brent v zadnjem letu. Vir slike: Oilprices.
Gibanje cene nafte Brent v zadnjem letu.
Vir slike: Oilprices.

Vlada se je odločila tudi za nekatere omilitvene ukrepe, ki začnejo veljati 1. julija. Ti vključujejo zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo za 16 odstotkov, zvišanje povračila zneska trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu ter razbremenitve za kmete.

Skupaj s prevozniki pa nameravajo začeti iskati rešitve, da se zvišanje cen pogonskih goriv ne bi prelilo v podražitve hrane in ostalih dobrin. Razprave se bodo nadaljevale naslednji teden.

Ukrepom na področju pogonskih goriv bodo sledili pogovori z živilskimi trgovci. Za rešitve na tem področju bodo potrebovali vsaj 14 dni.

Zatem bodo naslovili cene elektrike, kar bi lahko bilo v prvem tednu julija, ter ogrevanja in zemeljskega plina, kar bi lahko bilo v drugem in tretjem tednu julija. »Časa za sprejem ukrepov je dovolj. Tudi ti ukrepi bodo sledili principu, kot je pri naftnih derivatih, to je predvidljivost za vse deležnike,« je dejal Golob.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice