Skip to content

Evropska komisija Ukrajino predlagala kot kandidatko za članstvo v EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v petek sporočila, da Komisija predlaga status kandidatke v EU tako za Ukrajino kot tudi Moldavijo. Za Gruzijo medtem predlaga podelitev »evropske perspektive«. Zadevo morajo potrditi še voditelji članic Evropske Unije.

Po mnenju Komisije je Ukrajina namreč jasno pokazala težnjo in odločenost, da živi v skladu z evropskimi vrednotami in standardi. »Že osem let se je postopoma približevala naši Uniji,« je v izjavi dejala predsednica. »Ukrajina je že uvedla približno 70 odstotkov pravnega reda EU – to so pravila, standardi in norme.«

Ob tem je pohvalila ukrajinsko »močno predsedniško-parlamentarno demokracijo«, skupaj z volilnimi sistemom, ki se je »izkazal za poštenega in svobodnega«. Beseda je tekla tudi o funkcionalni javni upravi, živahni in aktivni civilni družbi ter dobro razvitem izobraževalnem sistemu.

Evropska komisija predlaga status kandidatke v EU tako za Ukrajino kot tudi Moldavijo. Vir slike: EU Komisija.
Evropska komisija predlaga status kandidatke v EU tako za Ukrajino kot tudi Moldavijo.
Vir slike: Evropska komisija.

Von der Leyen pa je omenila tudi, da status kandidatke prihaja pod pogojem, da bo država uvedla številne dodatne reforme. »Zavedamo se, da je potrebno še veliko postoriti,« je povedala in kot predloge izpostavila izboljšanja na področju pravne države, boja proti korupciji, oligarhov ter temeljnih pravic.

Ukrajina je na primer prva država Vzhodnega partnerstva, ki je sprejela zakon proti oligarhom, je poudarila predsednica. »To je dobro. Zdaj gre tukaj za implementacijo, želimo videti rezultate na terenu,« je komentirala.

O priporočilu Komisije se bodo pogovarjali še voditelji 27 držav članic EU naslednji teden v četrtek in petek v Bruslju. Vzhodne članice načeloma predlog podelitve statusa kandidatke podpirajo, Danska in Portugalska pa naj bi bile bolj zadržane.

Glede Moldavije je Komisija podobnega mnenja. »V preteklosti je Moldavija naredila odločen korak k reformam z jasnim mandatom s strani državljanov,« je odločitev komentirala von der Leyen. »Prvič po osamosvojitvi je na pravi proreformski, protikorupcijski in evropski poti. Seveda je pred Moldavijo še dolga pot. Njeno gospodarstvo in zlasti javna uprava zahtevata velike izboljšave.«

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen med izjavo. Vir slike: Evropska Komisija.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen med izjavo.
Vir slike: Evropska komisija.

Pri Gruziji ni bilo toliko radodarnosti, saj mora po mnenju Komisije uvesti še nekatere reforme. »Za uspeh se mora država zdaj politično združiti, da bi oblikovala jasno pot proti strukturnim reformam in Evropski uniji,« je dejala von der Leyen.

»Pot, ki konkretno določa potrebne reforme, vključuje civilno družbo in ima koristi od široke politične podpore. Zato Svetu priporočamo, da odobri evropsko perspektivo in kasneje oceni, kako Gruzija izpolnjuje pogoje, preden ji podeli status kandidatke.«

Vse tri države so od leta 2009 del tako imenovanega Vzhodnega partnerstva EU, ki stremi k političnemu in gospodarskemu združevanju s šestimi državami vzhodne Evrope in južnega Kavkaza.

Kakšni so splošni pogoji za pristop k Evropski Uniji?

Pristopna merila oziroma imenovana tudi Köbenhavnska merila (po Evropskem svetu v Köbenhavnu leta 1993, kjer so jih določili) so bistveni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati vse države kandidatke, da postanejo država članica.

Prvi pogoj povzema politična merila. Ta vključujejo stabilnost institucij, ki zagotavljajo demokratično ureditev, pravno državo, človekove pravice ter spoštovanje in zaščito manjšin.

Na drugem mestu so gospodarska merila. Ta so opredeljena kot delujoče tržno gospodarstvo ter sposobnost soočanja s konkurenco in tržnimi silami.

Kot tretji pogoj pa je določena upravna in institucionalna sposobnost za učinkovito izvajanje pravnega reda EU ter sposobnost prevzemanja obveznosti članstva. Pomemben dejavnik pa je tudi sposobnost EU, da sprejme nove članice, hkrati pa ohrani zagon evropskega povezovanja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice