Naprej na vsebino

Amazon je uvedel dostavo z droni

»Dostava z droni se je pogosto slišala kot znanstvena fantastika. Skoraj desetletje si že prizadevamo, da bi to uresničili,« so v nedavni izjavi za javnost sporočili iz Amazona, multinacionalnega trgovskega podjeta. »Za razvoj teh prebojnih tehnologij so bila potrebna leta izumov, testiranja in izboljšav, zato smo navdušeni, da jih bomo lahko uporabili za dostavo strankam.«

Amazon je namreč napovedal, da bo v ameriškem mestu na severu Kalifornije začel z dostavo paketov strankam z droni. Pred tem je podjetje izvedlo obsežna testiranja takšne dostave v vzhodnem Oregonu, kjer pa se je zgodilo kar nekaj nesreč.

V ponedeljek je Amazon sicer zatrdil, da prihajajoča uvedba komercialne dostave z droni pomeni, da je tehnologija izpopolnjena, varna in nič več eksperimentalna.

»Če bo srečal ovire, bo naš dron samodejno spremenil smer, da se jim varno izogne,« so sporočili v izjavi. »Ko se naš dron spušča, da bi dostavil paket na dvorišče stranke, pregleda območje in se prepriča, da ni ljudi, živali ali drugih ovir.«

Amazonovi droni so v preteklosti že povzročili nesreče. Vir slike: Amazon.
Amazonovi droni so v preteklosti že povzročili nesreče. Vir slike: Amazon.

Stranke v mestu Lockeford bodo med nakupovanjem na spletni strani videle posebej označene izdelke, ki izpolnjujejo pogoje za tako imenovano dostavo Prime Air.

»Za dostavo takšnih izdelkov bo dron odletel na določeno mesto dostave, se spustil na dvorišče stranke in lebdel na varni višini. Nato bo varno spustil paket in se dvignil nazaj na višino,« so navedli pri Amazonu.

Trendu dostave z droni sta se pridružila tudi Walmart in Google (Alphabet Inc.), ki že testirata in tudi uporabljata takšno dostavo, poročajo pri Wall Street Journal. Amazon je sicer dostavo z droni napovedal že 10 let nazaj, v Angliji pa jo je poskušal uvesti že pred devetimi leti.

Lani je spletni portal Wired poročal, da se projekt dostave v droni v Angliji »ruši«, več kot 100 zaposlenih pa je projekt zapustilo. Amazon je za Združeno kraljestvo imel velike načrte in leta 2016 objavil, da je v Cambridgeu v Angliji opravil svojo prvo pravo dostavo z droni.

Toda to je bil zgolj test z vnaprej dogovorjenim naročilom, do zdaj pa še niso zares ponudili komercialnih dostav z droni. Dve leti nazaj pa je družba dobila tudi odobritev Ameriške zvezne uprave za letalski promet za uporabo dronov v ZDA.

Nekoliko boljše pa gre konkurentu Walmart, kjer so prejšnji mesec objavili, da bodo povečali obseg dostave z droni. Do konca leta nameravajo takšen način dostave omogočiti v šestih zveznih državah. Ocenjujejo, da bi lahko tako dostavili okrog milijon paketov letno, kupci pa bi naročila lahko prejeli v roku pol ure po zaključku nakupa.

Izdelke z droni dostavlja tudi Walmart. Vir slike: Walmart.
Izdelke z droni dostavlja tudi Walmart. Vir slike: Walmart.

Zadeva bo izgledala tako, da bodo kupci naročilu pri Walmartu lahko oddali kadarkoli med 8. in 20. uro, pri tem pa plačali poštnino v višini 3,99 dolarja oziroma približno 3,79 evra. Izdelke bodo nato prejeli v roku 30 minut, so obljubili v podjetju.

Dron bo lahko nosil paket, težek največ 4,5 kilograma, v ta sklop pa spada več deset tisoč izdelkov, med katerimi najdemo zdravila, plenice ali hot dog štručke. Walmartu pri dostavi z droni pomaga tehnologija podjetja DroneUp.

Walmartove trgovine, ki bodo omogočale tak način dostave, bodo imele bazo za drone, ki jih bodo upravljali piloti z licenco Uprave za letalstvo. Družba je prepričana, da bo dostava z droni učinkovita. Kar 90 odstotkov Američanov namreč živi največ 16 kilometrov stran od ene izmed njihovih 4.700 trgovin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice