Skip to content

Z jutrišnjim dnem nove cene goriva

Po novem se cene goriva določajo vsake dva tedna. Z današnjim dnem tako poteče rok trajanja cenam, določenim 21. junija 2022 – za liter 95-oktanskega bencina je bilo treba odšteti 1,755 evra, za liter dizla pa 1,848 evra in to kljub temu, da se je vlada začasno odpovedala okoljskih dajatev in trgovcem predpisala skromnejše marže.

Te cene so sledile umiku vladne uredbe, ki je sicer predvidevala zamrznitev cene litra bencina na 1,560 evra, ceno litra dizla pa na 1,668 evra do 10. avgusta 2022.

Kakšne cene lahko pričakujemo jutri?

Od polnoči veljata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa, medtem ko se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikujeta prosto.

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 5. julija do vključno ponedeljka, 18. julija 2022, znašali 1,808 evra za liter dizelskega goriva in 1,723 evra za liter NMB-95.

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter NMB-95. 

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest

Na Hrvaškem se gorivo ne bo podražilo

Jutri bo na Hrvaškem prenehal veljati odlok o zamrznitvi cen goriva. V primeru, da ne bi prišlo do nove intervencije vlade, bi se bencin in dizel občutno podražila. Hrvaški mediji so špekulirali, da naj bi se dizel na Hrvaškem podražil na 14,31 kune oz. 1,9 evra, kar je skoraj 20 centov več od trenutne zamrznjene cene. Bencin naj bi medtem stal 13,91 kune oz. 1,85 evra. Trenutno za liter bencina po podatkih AMZS na hrvaških črpalkah odštejemo 13,5 kune oz. 1,79 evra, za liter dizla pa 13,08 kune (1,73 EUR).

K podražitvam goriva je pozvalo združenje hrvaških malih trgovcev naftnih derivatov. Predsednik združenja je povedal, da če vlada ne bo sprejela ukrepov, ki bodo omogočili normalno poslovanje, bodo začeli zapirati bencinske črpalke. Poudaril je, da so izčrpali vse rezerve, saj so razlike v cenah so premajhne za normalno poslovanje.

A vlada je kljub temu na telefonski seji sprejela Uredbo o določitvi najvišjih maloprodajnih in veleprodajnih cen naftnih derivatov ter Uredbo o spremembi Uredbe o višini trošarine za energente in električno energijo, s katero se režim določanja trošarine za energente in električno energijo v skladu z zakonodajo o višini trošarin. »Najvišje maloprodajne cene naftnih derivatov ostajajo enake kot v preteklih 14 dneh. Prejšnje znižanje trošarin na naftne derivate se podaljša za 14 dni. Z vsemi sprejetimi ukrepi je cilj vlade ohraniti standard občanov, varnost oskrbe z energijo, hkrati pa prihodek v turistični sezoni,« so sporočili iz hrvaške vlade. Kako se bodo na to odzvali naftni trgovci, še ni znano.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice