Skip to content

Od danes liter bencina 1,755 evra, liter dizla pa 1,848 evra

Danes je prvi dan nove ureditve cen goriv na bencinskih črpalkah, ki določa največjo maržo trgovcev za bencin in dizel. Po dveh dneh kaosa in zapiranja bencinskih črpalk, smo se tako zbudili v jutro, kjer je za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,755 evra, za dizel pa 1,848 evra. Nove cene bodo veljale dva tedna in sicer do 4. julija.

To seveda velja za poslovalnice izven avtocest, na avtocestah je cena namreč popolnoma sproščena. Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,851 evra na Petrolovih servisih in 1,944 evra na servisih OMV Slovenija, za liter dizla pa pri obeh ponudnikih nekaj čez dva evra.

Cene za 100-oktanski bencin se medtem na vseh bencinskih črpalkah gibljejo nad 2,1 evra, za dizel višjega kakovostnega razreda pa nad 2,2 evra.

Nove cene so posledica vladne uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo trajala eno leto. Nazadnje smo tako ureditev v Sloveniji poznali septembra 2020, 1. oktobra pa je bila uvedena popolna sprostitev cen. Od danes naprej se bodo cene spreminjale na vsakih 14 dni.

Nove cene so posledica vladne uredbe, ki bo trajala eno leto. Vir slike: Joe Giddens, PA.
Nove cene so posledica vladne uredbe, ki bo trajala eno leto.
Vir slike: Joe Giddens, PA.

Z novo uredbo je določena najvišja dovoljena marža. Do vključno 16. avgusta bo za dizelsko gorivo znašala 0,0591 evra in za 95-oktanski bencin 0,0607 evra za liter, nato pa bo za dizel 0,0983 evra in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra za liter, sporočajo iz STA. Vlada je ob tem tudi začasno odpravila eno izmed okoljskih dajatev, ki določajo končno ceno.

Do ponedeljka je še veljala omejitev cen tako na avtocestah kot drugje. Najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina je bila 1,560 evra za liter, dizla pa 1,668 evra za liter. Zaradi pričakovane podražitve so se mnogi v minulih dneh in danes odpravili na bencinske servise, kjer pa so ponekod zaradi močno povečanega povpraševanja imeli težave z dostavo goriva na črpalke, nekatere bencinske servise so tudi zapirali.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je v poplavi očitkov, da so pomanjkanje goriva trgovci načrtno ustvarili, danes v izjavi za več novinarskih hiš poudarila, da ne izigravajo sistema ter goriva ne blokirajo zaradi torkovih podražitev.

»Mi smo vse razpoložljive cisterne, ki so na voljo v Sloveniji, že od srede naprej dali v sistem. Na polno polnimo vsa prodajna mesta,« je zagotovila in napovedala, da bo najpozneje do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena. V družbi so namreč opozorili, da bo dobava, če bo pritisk tudi v naslednjih dneh ostal takšen, kot je zdaj, do nekaterih točilnih mest lahko trajala tudi do petka ali pa še dlje.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Vir slike: Petrol.
Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič.
Vir slike: Petrol.

Na Petrolu sicer tudi z novo ureditvijo niso najbolj zadovoljni. Po ocenah družbe bo namreč tako regulacija v Sloveniji kot tudi nova zamrznitev cen na Hrvaškem negativno vplivala na dobičkonosnost v prvem polletju.

Bruto dobiček skupine Petrol bo v primerjavi s planom nižji za 53 milijonov evrov, EBITDA (poslovni izid podjetja pred upoštevanimi stroški obresti, davkov in amortizacije) za 79 milijonov, čisti dobiček pa za 54 milijonov evrov, je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavil Petrol.

»Skupina Petrol je v prvih treh mesecih leta 2022 kljub izredno zaostrenim in volatilnim poslovnim razmeram dosegla dobre poslovne rezultate, čeprav so se pri prodaji proizvodov iz nafte že kazali negativni vplivi regulacije maloprodajnih cen proizvodov iz nafte, predvsem pogonskih goriv, na vseh trgih, kjer posluje,« so zapisali.

V izjavi so ponovili, da so na vlado naslovili zahtevek za povračilo škode v višini 51,3 milijona evrov za obdobje od 15. marca do 30. aprila zaradi nastale škode zaradi regulacije cen nekaterih naftnih derivatov. »Uprava družbe Petrol pričakuje, da bo država to svojo obveznost izpolnila v celoti v najkrajšem možnem času,« so opozorili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice