Skip to content

Kaos na bencinskih servisih: inšpektorji preverjajo, če gre za zavajanje potrošnikov

Že tri dni na bencinskih črpalkah vlada pravi kaos. Kot da dolge čakalne vrste ne bi bile dovolj, je marsikje tudi že zmanjkalo tako dizelskega kot 95-oktanskega bencinskega goriva. Ni pa zmanjkajo bistveno dražjega 100-oktanskega bencina, katerega liter že pred napovedano jutrišnjo podražitvijo stane 2,2 evra.

V lepem vremenu, ki je bilo odlično za spravilo krme, je to razjezilo tudi marsikaterega kmeta, saj marsikje tudi na širšem območju čez vikend ni bilo moč dobiti niti litra nafte. Ne glede na to, da so distributerji naftnih derivatov zagotavljali, da so izpadi zgolj kratkotrajni.

Krivo je bilo vse, od povečanega tranzita čez državo (nekateri posamezniki so na družbenih omrežjih opisovali pripetljaje, kako so morali tujcem razložiti, da je goriva zmanjkalo – in to zagotovo ni pot do tega, da bi se kdo v Sloveniji ustavil in kak evro namenil tudi našim turističnim in drugim ponudnikom), do povečanega povpraševanja domačih potrošnikov, ki so želeli jeklene konjičke napolniti pred napovedano podražitvijo. Jutri bo 50 litrov bencinskega goriva okrog devet evrov dražje. Več o tem je v prispevku Koliko dražja bosta v torek bencin in nafta na bencinskih črpalkah? zapisal kolega Marko Želko.

Povečan promet in zastoji naj bi po navedbah nekaterih distributerjev tudi ovirali dobavo goriva, poleg tega so težave povzročila tudi dovoljena časovna okna voznikov avtocistern.

Pogoste so bile tudi špekulacije, da goriva pravzaprav ni zmanjkalo, ampak da distributerji želijo s tem prihraniti gorivo, ki ga bodo v večji meri prodajali, ko se bodo cene dvignile. Mi bomo pa vsi »suhi« komaj čakali, da bomo lahko točili, saj če moraš rezervoar napolniti, da greš lahko v službo, cena postane precej manjši problem, kot če goriva ni.

Spomin na neke druge čase, ko goriva res ni bilo dovolj. Vir slike: Splet.
Spomin na neke druge čase, ko goriva res ni bilo dovolj.
Vir slike: Splet.

K temu je pripomogel tudi posnetek zaslona, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih, v katerem OMV Slovenija pojasnjuje, zakaj ni goriva: »Vi bi isto naredili. Rajši čez 2 dni zaslužimo več kot da ga sedaj prodamo. Ne vidimo težav v temu. Vsak bi naredil tako. Pa lep dan.« Na OMV Slovenija smo poslali novinarsko vprašanje, ali je to sporočilo res prišlo iz njihovega podjetja, vendar odgovora do sedaj še nismo prejeli.

Han: Blagovne rezerve so polne nafte, inšpektorji preverjajo kaj se dogaja na črpalkah

Čeprav so se težave začele že v soboto, smo na odziv vlade čakali vse do danes, ponedeljka, ob 11. uri. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je v izjavi za medije odzval na dogajanje v zvezi s ponudbo naftnih derivatov pred začetkom veljavnosti uredbe, ki jo je vlada sprejela minuli teden.

Povedal je, da naj bi se po prvih podatkih s strani distributerjev prodaja v zadnjih dneh v primerjavi z normalno prodajo povečala za več kot dva krat. Na bencinskih servisih naj bi zato po besedah distributerjev prihajalo do občasnih in kratkotrajnih pomanjkanj. Za to so okrivili tudi dejstvo, da je bil vikend zelo obremenjen s tranzitom, saj so bili v sosednji Avstriji prazniki, posledično je bila upočasnjena dostava na bencinske servise.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han: država se je odpovedala vsem dodatkom, ki se jim je lahko, manevrskega prostora za zniževanje cene naftnih derivatov ni več. Vir slike: posnetek zaslona.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han: država se je odpovedala vsem dodatkom, ki se jim je lahko, manevrskega prostora za zniževanje cene naftnih derivatov ni več.
Vir slike: posnetek zaslona.

»V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv, zato ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez ali da bi goriva zmanjkalo,« je dejal Han in poudaril, da ministrstvo nima nobenih informacij o tem, da bi bile zaloge goriv pri distributerjih goriv problematične, kratkoročna pomanjkanja pa morajo reševati distributerji sami.

»Delno drži, da je to normalen pojav pred napovedanimi dražitvami«, ki pa so posledica tega, da se »nafta nenormalno draži,« je dejal minister in dodal, da smo bili tudi v preteklosti priča podobnim težavam. »Ker so bile pred mesecem podobne težave, je vlada ukrepala preudarno in zamaknila veljavo ukrepa za en teden, da so lahko potrošniki tankali in da se distributerji ustrezno pripravijo,« je dejal in se zahvalil prodajalcem in prodajalkam na vseh bencinskih servisih, ki so v preteklih dneh ne po svoji krivdi slišali kako pritožbo, ki bi sicer morala leteti na politiko in na distributerje.

Danes bo na ministrstvu za gospodarstvo sestanek z distributerji, na katerem bodo le-ti pojasnili dogajanje v preteklih dneh. Na teren so poslali tudi vse razpoložljive inšpektorje, ki so pregledali, ali vsi spoštujejo trenutno regulirano ceno, da preverijo zaloge in da preverijo, ali gre za zavajanje potrošnikov. Poročilo bo znano danes popoldne.

Stanje blagovnih rezerv nafte

Blagovne rezerve so polne nafte, zaloge je za 90 dni, a država v takih situacijah ne more sproščati teh zalog, te so namenjene za hude motnje na trgu, te dni pa gre zgolj za logistični problem. Blagovne rezerve prav tako niso namenjene uravnavanju cen, je pojasnil Han.

Nove cene se bodo oblikovale vsakih 14 dni, danes popoldne bo znana nova regulirana cena, ki bo začela veljati danes opolnoči (regulirana cena ne velja na avtocestah in hitrih cestah, saj tam ceno določajo distributerji sami). Po besedah ministra se je država odpovedala vsem dodatkom, ki se jim je lahko, manevrskega prostora za zniževanje cene naftnih derivatov tako po njegovih besedah država nima več.

Minister je povedal tudi, da potekajo dogovori z avtoprevozniki in kmeti, kako jim podati roko. Trenutno čakajo konkretne predloge s strani avtoprevoznikov.

Taki prizori in napisi so bili te dni pogosti na bencinskih servisih različnih distributerjev naftnih derivatov. Vir slike: RTV SLO. Foto: BoBo.
Taki prizori in napisi so bili te dni pogosti na bencinskih servisih različnih distributerjev naftnih derivatov.
Vir slike: RTV SLO. Foto: BoBo.

Kako je na Hrvaškem?

Hrvaška vlada je na današnji izredni seji zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nova cena bencina bo od torka dalje 14,06 kune (1,87 evra) za liter, cena dizla pa 13,57 kune (1,81 evra). Cene pogonskih goriv na avtocestah bodo trgovci lahko določali sami, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. »Takšen ukrep prispeva k zaščiti naših državljanov in omogoča intenzivno turistično sezono,« je po današnji seji vlade dejal Plenković.

Če vlada ne bi sprejela tega ukrepa, bi bila cena dizla po besedah Plenkovića od jutri dalje 16,64 kune (2,22 evra), bencina pa 15,95 kune (2,12 evra). Hrvaška vlada je zadnje ukrepe za zajezitev cen pogonskih goriv sicer sprejela pred dvema tednoma, ko je že drugič znižala trošarine in maržo na dizelsko in bencinsko gorivo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice