Skip to content

[INTERVJU] Marko Balažic, novi predsednik SLS: Čaka nas veliko dela

Zaveda se, da je stopil v velike čevlje tistih, ki so Slovensko ljudsko stranko vodili v minulih 130 letih. Našteva jih spoštljivo in se zaveda, da ne bo prav lahko stranke, ki je pred osmimi leti izpadla iz parlamenta, spet postaviti tja. A hkrati dodaja, da se dá, z energijo, voljo in sodelovanjem. Novi predsednik SLS Marko Balažic.

V teh dneh so vse kamere, mikrofoni in peresa uperjena, usmerjena – lepše rečeno – v vas: kako to dojemate, kako ste sprejeli novo vlogo predsednika najstarejše slovenske politične stranke v Sloveniji?

Drži, je kar nekaj odgovornosti. Bilo je kar nekaj premisleka, kako se tega lotiti, kako vso to odgovornost, ki jo tradicija te stranke – je najstarejša v slovenskem prostoru – prinaša. Ampak mislim, da ni kakšnih pretiranih zaskrbljenosti. Le želja in ideja, da gremo delat. In da gremo čim prej na teren in poskusimo to stranko čim prej vrniti tja, kamor sodi in kar ji po njenem renomeju pripada. Če se ozremo širše, v Srednjo ali Zahodno Evropo, lahko vidimo, da so stranke s tem renomejem – stranke, ki v imenu nosijo »ljudsko«, po navadi tiste, ki nosijo ključne procese v državi.

Mislim, da je bolj vprašanje, kje je pri nas šlo narobe, zakaj pri nas ni tako kot pri sosedih in da pridemo s konstruktivno držo, dvignemo stranko in se poskušamo postaviti na mesto, ki stranki pripada.

Ravno to sem vas nameravala vprašati – ste politični analitik – kaj je šlo narobe, da je stranka s takim renomejem, s tako reputacijo, pred osmimi leti izpadla iz parlamenta.

Da, veliko je bilo težav. Tega tudi sami ne skrivamo. Moja osnovna definicija stanja je, da je preveč energije šlo za notranje razprtije, medtem ko bi več energije morali uporabiti za to, kako stranko usmeriti naprej, v prihodnost. Tako bom rekel: večina Slovencev je konservativnih po svojem mišljenju, svoji biti in zato je prostora dovolj. Če bi znali stvari pravilno predstaviti, bi veliko ljudem morali biti nekakšen naravni zaveznik, zato je iz tega izhajajoča prva naloga stranke, da se jasno postavimo, jasno pozicioniramo svoje temelje in gremo v širino. Se pravi, da ponujamo razen kmetijstva še kaj drugega. Hrana je vedno izredno pomembna, sploh v teh časih, ki prihajajo, vendarle pa ne sme biti edini steber, okrog katerega gradimo.

Tukaj je zelo veliko priložnosti, vse te smeri bomo raziskali, to smo nakazali s kongresom, ko smo imeli pred uradnim delom kongresa pogovorno omizje, kjer smo se pogovarjali o problemih zdravstva, regionalnega razvoja, investicij in problemih, ki pestijo mlade. Vse te velike teme bodo ključno zaznamovale ne le prihodnost Slovenije ampak tudi prihodnost sveta.

Pogovorno omizje na kongresu SLS. Marko Cigler, Tina Bregant, Marko Balažic, Kaja Galič, mag. Monika Kirbiš Rojs. Vir slike: SLS.
Pogovorno omizje na kongresu SLS. Marko Cigler, Tina Bregant, Marko Balažic, Kaja Galič, mag. Monika Kirbiš Rojs. Vir slike: SLS.

Nadaljevanje vašega dela mora biti izhajajoče iz zgodovine, v kako tesne oziroma velike čevlje prejšnjega predsednika ste stopili?

Uh, čevlji so nedvomno veliki. To sem poudaril že v mojem govoru na kongresu stranke, vendarle gre za 130 let tradicije. Niso veliki le čevlji prejšnjega predsednika, ampak so veliki čevlji vseh, ki so to stranko pomagali soustvarjati skozi zgodovino. Govorimo o imenih kot so Anton Korošec, Janez Evangelist Krek, Ivan Oman. Zato pravim, da se zadeve, izziva lotevam z veliko odgovornostjo do vseh teh ljudi, do vsega tega dela. Mislim, da je ta tradicija, da je tradicija slovenstva, ki jo je ta stranka postavila na politični zemljevid nezanemarljiv del njene zgodovine in se je tega treba močno zavedati in tudi sam bom deloval v tej smeri.

Kaj boste predočili ljudem, na kakšen način boste simpatizerjem, bodočim članom predstavili vse že povedano – zdaj v tem času stranka ni v najboljši kondiciji, v najboljšem stanju, na terenu je malo ljudi, ki so sploh pripravljeni priznati, da so člani te stranke?

Verjamem, veliko slabih stvari se je zgodilo. Ampak jaz vse to sprejemam kot priložnost. Mislim, da je najprej treba narediti domačo nalogo, o kateri sem govoril, treba se je prečistiti znotraj, zato da postaneš bolj zanimiv za ostale. Mislim, da je ena največjih prednosti naše stranke ta, da smo in bomo na prvo mesto vedno postavljali dobrobit posameznika.

Sploh, če gledamo zdajšnje politične procese, lahko vidimo, da se velikokrat znajdemo bolj na polju, kdo bo s kom kaj naredil ali kdo s kom česa ne bo naredil in kdo bo s kom držal ali pa ne, ali kdo je proti komu, namesto da bi se vprašali, kaj je dobro za ljudi. In tukaj je največja moč, iz katere stranka lahko črpa. Imamo vendarle še vedno najmočnejšo mrežo, imamo največ županov v Sloveniji in ti župani so tisti, ki probleme rešujejo dnevno. Mislim, da moramo samo najti način, kako reševanje treh problemov spraviti na državno raven. Z dobro energijo, z dobro voljo, predvsem pa z mladostniško razigranostjo, mislim, da se da. Sem zelo velik optimist in prepričan sem, da bomo v naslednjem mandatu v parlamentu.

Omenili ste, da je bolj pomembno, kdo kaj reče in ne kaj reče. Novo ekipo ste si postavili, imate tri podpredsednike. Na vrhu ste vi, kako si boste delo razdelili med seboj?

Enostavno. Naloga predsednika ni, da o vsem vse najbolje ve, ampak mislim, da je bolj pomembno, da predsednik zna uspešno koordinirati delo in voditi procese. In točno tako so razdeljene vloge znotraj stranke. Vsak izmed podpredsednikov bo pokrival eno od področij, po katerih bo prepoznaven: Marko Cigler bo govoril o varni hrani in o vsem, kar je povezano s hrano. Kaja Galič je poleg vsega edina predsednica podmladka, ki je v vodstveni strukturi katerekoli stranke v Sloveniji, kar ni zanemarljivo. Ona bo vodila vsa vprašanja, povezana z mladimi, od stanovanjskih politik, do izobraževanja; gospa Mihaela Rožej pa se bo ukvarjala s strukturo stranke, z lokalno in regionalno organizacijo stranke, medtem ko bom jaz vse te procese usklajeval in jih širil s potencialnimi strokovnimi sveti, ki bodo odpirali strokovna vprašanja. Kjer sami ne bomo zmogli, bomo iskali pomoč od zunaj, v civilni družbi, pri strokovnjakih, ki lahko veliko doprinesejo, in nekako skupaj tvorili to jedro, na katerega se bodo člani stranke lahko obračali in se oprli pri vseh svojih razmišljanjih.

Pred durmi so, če tako rečemo, jesenske lokalne volitve, verjetno se že zelo pripravljate nanje. Ali se tudi na predsedniške?

Drži. Lokalne volitve so absolutno prioriteta, pomembno je, da se ta znanja, o katerih sem govoril, reševanje problemov na najnižji možni ravni, s katerimi se ljudje vsak dan srečujejo, ne izgubijo. In zato mislim, da so lokalne volitve tiste, ki imajo absolutno prioriteto. Priprave potekajo, pogovarjamo se z župani, začeli smo sestavljati lokalne liste in večino energije posvečamo temu.

Kar zadeva predsedniške volitve pa si Slovenska ljudska stranka želi odprtega, povezovalnega človeka, ki bo znal v teh časih, ki prihajajo, prisluhniti tako enim kot drugim. In takega človeka, ki bo izražal to željo, ne pa željo tega, o čemer sem govoril prej, kdo s kom ja in kdo s kom ne, tak bo imel našo podporo. Pogovori potekajo, bomo pa še videli. Časa je še nekaj, zdaj smo bili priča inflaciji predsedniških kandidatov, podobno kot inflaciji cen goriv, ampak pustimo času čas. Še kar nekaj izzivov je pred nami in jeseni bo boljši čas, da se bodo imena pojavila pred nami, v javnosti, razmišljamo pa tudi o svojem kandidatu. Seveda, zakaj pa ne.

Časa je še nekaj. Kaj je pravzaprav v tem času največji problem Slovenije, s katerim se lahko poistoveti tudi Slovenska ljudska stranka?

Oh, jaz mislim, da je, kar se je videlo že v kateri od prejšnjih predvolilnih kampanj, ta polarizacija, ki onemogoča normalno komuniciranje enih z drugimi. In po drugi strani ta brezidejnost, kako se spopadati z izzivi, ki so pred nami. In ko oboje združimo, nas lahko pošteno skrbi, kaj se bo dogajalo s Slovenijo, ne le to jesen, ampak kaj se bo dogajalo s Slovenijo v prihodnosti. Nam manjkajo ključni družbeni konsenzi glede urejanja določenih področij, pred nami so reforme, ki se jih nismo lotili že dvajset, trideset let, pa bi se jih morali.

Rekel bom: smo tisti, ki lahko ta strah, to negotovost presežemo, po drugi strani pa nas ni strah skočiti v izziv. Mislim da, kakorkoli že se bomo odločili – v pogovoru s partnerji, s politiki širše, smo sposobni te stvari tudi izpeljati. Če pogledamo v zgodovino, se bom spet oprl na tradicijo Slovenske ljudske stranke – smo tisti, ki smo na začetku na prelomu 20. stoletja ohranili slovenstvo, ravno s pametno vizijo. S tem, da smo ljudi opolnomočili, smo bili tisti, ki smo se postavili na čelo demokratizacije konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Seveda, ravno zaradi tega, ker smo bili pripravljeni delati. Če torej zavzamemo isti držo zdaj, potem tudi za Slovenijo ne bo tako težko.

Pogovor s predsednikom SLS Markom Balažicem si lahko ogledate na povezavi:

https://www.facebook.com/tvkrpan/videos/5521368227907381/

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Darja
Darja
2 years ago

Zelo lepo opredeljena pot, ki si jo je g. Balazic zacrtal in mu pri tem zelim veliko uspehov?

Prijava na e-novice