Skip to content

Vlada je omejila cene elektrike za gospodinjstva

Vlada je začela z obravnavo ukrepov, s katerimi želijo ublažiti rast cen energije. Na včerajšnji seji so tako določili najvišje cene električne energije, sledili pa naj bi ukrepi za plin.

Cene električne energije so na borzah že od oktobra 2021 višje za okoli 400 odstotkov, če jih primerjamo s cenami iz prve polovice leta 2021 in dolgoletnimi povprečji, so zapisali v sporočilu za javnost. Zaradi potencialnih motenj pri oskrbi z zemeljskim plinom lahko pričakujemo nadaljnjo rast cen zemeljskega plina, posledično pa tudi cene električne energije na borzah temu sledijo s približno dvakratno vrednostjo. Trenutno cene električne energije znašajo okoli 400 EUR/MWh.

Nova vladna uredba bo veljala za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, vključno s tistimi v večstanovanjskih zgradbah, prav tako pa bodo ohranili tudi znižano omrežnino. Ukrep bo stopil v veljavo 1. septembra 2022 in bo trajal vse do 31. avgusta 2023.

Omejitve cen pa so za višjo dnevno tarifno postavko določene pri 0,11800 EUR/kWh, za nižjo dnevno tarifno postavko 0,08200 EUR/kWh in za enotno dnevno tarifno postavko 0,09800 EUR/kWh.

Vlada bo poleg omejevanje cene električne energije v času uporabe uredbe prav tako znižala davčno stopnjo DDV na 9,5 odstotka in ohranila 50-odstotno znižanje trošarin.

»Ti odjemalci so bili doslej med najbolj prizadetimi skupinami odjemalcev,« je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. »Gre za ukrep, s katerim neposredno naslavljamo zviševanje cen energije.« Ocenil je, da bo nova uredba odjemalcem prihranila tudi do 1.000 evrov letno.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Vir slike: STA.
Minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Vir slike: STA.

Povprečni gospodinjski odjemalec bo namreč na letni ravni prihranil okoli 15 do 30 odstotkov (od 110 do 334 evrov). Tisti, ki pa so pri najdražjem dobavitelju, pa bodo na letnem nivoju prihranili kar do 56 odstotkov (do 1.000 evrov), upoštevajoč objavljene tržne cene dobaviteljev, ki naj bi veljale s 1. septembrom 2022 brez uveljavitve ukrepa regulacije cene.

Za povprečnega malega poslovnega odjemalca bo regulacija ob upoštevanju trenutnih cen na letni ravni predstavljala od 2 do 37 odstotkov prihranka (od 50 do 1.760 evrov). »Za večstanovanjske stavbe, ki so danes pri največjem dobavitelju, ocenjujemo, da bodo nova določila predstavljala okoli 36 odstotkov prihranka na letnem nivoju glede na objavljene tržne cene, kar predstavlja okoli 400 evrov prihranka,« so še sporočili iz vlade.

»Trg v letu 2023 predvideva nove podražitve električne energije«

»Upoštevajoč razmere, ki trenutno vladajo na trgu, regulacija dodatno prinaša preprečitve podražitve v letu 2023,« je razložil minister Kumer. Zaradi tega si lahko odjemalci obetajo še dodatne prihranke. Po vladnih izračunih ti dodatni prihranki znašajo okoli 400 evrov za povprečno gospodinjstvo, okoli 800 evrov za male poslovne odjemalce in okoli 500 evrov za večstanovanjske stavbe.

Cene elektrike: Trg v letu 2023 predvideva nove podražitve električne energije. Vir slike: Pexels.
Trg v letu 2023 predvideva nove podražitve električne energije. Vir slike: Pexels.

Na vprašanje, kdo bo prevzel razliko v cenah, pa je odgovoril tako: »V dobaviteljski verigi smo optimizirali stroške, tako da še vedno lahko prodajajo, čeprav z manjšimi dobički.«

Dobavitelji v času uporabe te uredbe ne smejo prenehati z dobavo kategorijam odjemalcev, ki jih zajema omejitev cen. Dobavitelji prav tako ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci, medtem ko sami odjemalci ne izgubijo pravice do menjave dobavitelja, je določila vlada.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice