Skip to content

MojMojster: cene nepremičnin po dolgem času padle za 10 odstotkov

»Ne hvali leta pred zimo,« opozarjajo pri družbi Daibau, ki upravlja s portalom MojMojster. V poročilu gradbenega trga za 2. tromesečje 2022 so zapisali, da na trgu ni bilo čutiti večjih pretresov, vendar je razlogov za skrb vseeno veliko, predvsem glede gibanja cen jeseni in pozimi.

Konflikt v Ukrajini namreč pod vprašaj postavlja »svetovno, predvsem pa Evropsko oskrbo z energenti,« ki že zdaj napihuje cene končnih produktov, povpraševanje po energentih pa bo še toliko bolj narastlo po koncu poletja.

»Gradbena sezona je v polnem razmahu,« so sporočili iz Daibau. Izvajalci so namreč za kar 13 odstotkov bolj zasedeni, glede na prejšnje četrtletje. Število podjetij v sektorju pa se je skrčilo za 3,9 odstotka. »Časi so težki, a redči se tudi konkurenca,« so dodali.

Cene energentov so se za zdaj nekoliko umirile, vendar cene končnih produktov ostajajo visoke zaradi težav v svetovnih oskrbovalnih verigah in nejasne prihodnosti vojne v Ukrajini. Kljub temu, da so se osnovne surovine v povprečju pocenile za 24 odstotkov, se je zaradi visoke inflacije in potrebe po energentih gradbeni material podražil za 11 odstotkov.

Nepremičnine: Povečala se je zasedenost izvajalcev. Vir slike: Pixabay.
Povečala se je zasedenost izvajalcev. Vir slike: Pixabay.

Namera za gradnjo ostaja visoka, dvignila se je za dodatnih 4,4 odstotka, gradbeni projekti pa so že v teku, zato se je odpiranje novih gradbišč znižalo za 5 odstotkov, upadlo pa je tudi število novih gradbenih dovoljenj (za 3,9 odstotka).

Pri Statistične uradu Republike Slovenije (SURS) so medtem opozorili, da je zaupanje v gradbeništvu padlo za 2 odstotka glede na prejšnji mesec. Glede na isto obdobje lanskega leta je bil kazalnik zaupanja nižji za 3 odstotke, vseeno pa je bil za 25 odstotkov višji od dolgoletnega povprečja.

Zaupanje je upadlo zaradi poslabšanja kazalnika »skupna naročila« (njegova vrednost se je znižala za 6 odstotnih točk), medtem ko se vrednost kazalnika »pričakovano zaposlovanje« ni spremenila, so sporočili iz SURS-a.

Največ podjetij je kot glavni omejitveni dejavnik navedlo visoke stroške materiala (64 odstotkov podjetij, kar je za 12 odstotkov več kot v prejšnjem juliju), sledili so pomanjkanje usposobljenih delavcev (53 odstotkov oziroma 9 odstotkov več) in visoki stroški dela (37 odstotkov oziroma 10 odstotkov več).

Pri Daibau so v poročilu še zapisali, da se je zaradi vedno slabših kreditnih pogojev zmanjšalo povpraševanje po novih nepremičninah, zato so cene nepremičnin padle za 10 odstotkov.

Nepremičnine: Podatki o nepremičninskem trgu v grafih. Vir slike: Skupina Daibau.
Podatki o nepremičninskem trgu v grafih. Vir slike: Skupina Daibau.

Tudi cene nepremičnin v ZDA že padajo in bodo kmalu padle še bolj, skupaj s povpraševanjem, poročajo tamkajšnji mediji. »Enodružinske hiše so precenjene za približno 15 do 20 odstotkov, zato bo naslednjih nekaj mesecev zelo težkih,« je v torkovem sporočilu strankam dejal Ian Shepherdson, glavni ekonomist pri Pantheon Macro, svetovalnem podjetju za ekonomske raziskave.

Pri Pantheon Macro so ocenili, da so se cene enodružinskih hiš junija znižale za 1,8 odstotka v primerjavi z mesecem prej, po tem, ko so maja padle za 0,4.

Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA je junija padla za 8,1 odstotka na 590.000 prodanih nepremičnin s 642.000 v prejšnjem mesecu, je v torek poročalo ministrstvo za trgovino. Število prodanih novih stanovanj je najnižje od aprila 2020, ko se je začela pandemija koronavirusa. Vrh je bil dosežen avgusta 2020 pri 1,04 milijona prodanih nepremičnin.

»Trg se prilagaja novi realnosti, z veliko nižjo prodajo in veliko večjo ponudbo. Cene se morajo zato prilagoditi navzdol, verjetno kar precej,« je stanje komentiral Shepherdson.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice