Naprej na vsebino

Pismo bralca: Letos bomo še dvakrat volili…

…in zmagovalcu tako v vojni kot v miru pripada »plen«. Pa se na kratko vrnimo v leto 1945, ko je zmagovita partizanska vojska osvobodila deželico na sončni strani Karavank in Alp. Za poraženima okupatorskima vojskama, italijansko in nemško, je ostalo plena bore malo ali nič in ko so pobrali šila in kopita, je ostala le porušena dežela. Zmagovalcu po vsej logiki pripada oblast, ki jo je revolucionarna partija vzela. In povsem razumljivo je, da od vojne opustošene dežele ni moč obnavljati in graditi brez kapitala, pa so ga vzeli tam, kjer je bil: redkim tovarnarjem, saj je bila kraljevina Jugoslavija nerazvita, veleposestnikom, cerkvi, meščanom… Tako je bilo in ni bilo ravno demokratično, saj so vzore našli v Stalinovi komunistični Sovjetski zvezi. Kako nam je šlo do devetdesetih let prejšnjega stoletja, do padca berlinskega zida in vrenj po vzhodno-evropskih deželah ter razpada SFRJ, nam je bolj ali manj znano.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pismo bralca: Nobena juha …

Osamosvojitev Slovenije in prelomna demokratizacija je pomenila novo poglavje v razvoju naše dežele, ko s preoblikovanjem družbene lastnine, s privatizacijo, doživimo šok, od katerega se še nismo opomogli. Če je zmagovita partija po končani 2. svetovni vojni vzela bogatašem, kar je nekako razumljivo, so njihovi zvesti nasledniki komunisti po letu 1991 naplahtali delavstvo, pa čeprav v letih od leta 1945 do leta 1990 ni minil en sestanek, ena konferenca, en kongres, en časopisni sestavek, da komunisti ne bi govorili o svoji povezanosti z delavskim razredom, z ljudskimi množicami in podobno. Ja v letih po 1991 so z divjo privatizacijo komunisti svoj delavski razred žejnega prepeljali čez vodo.

Kako se je to dogajalo nam na iskriv, duhovit, tudi humoren način opisuje pravkar izdana knjižica Črna luknja slovenske privatizacije, kjer avtor poimensko in dokumentirano na konkretnem primeru opisuje razvoj, življenje in potop slovenskega podjetja z edinim namenom, da se ljudem ne bi kar naprej dogajalo, da bi jih žejne prepeljali čez vodo, oskubili torej in jim ukradli prihodnost (naročila knjižice: 040 354 695, vsak delavnik po ceni 10 evrov).

Letos torej gremo še dvakrat na volitve pa je prav, da dobro premislimo, komu bomo zaupali svoj glas. Znan pregovor pravi, da gre osel le enkrat na let, Slovenci pa smo že do zdaj šli večkrat. Ne pustimo se zmesti še kdaj.

Jožef Praprotnik, Jesenice

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Franc Mihič
Franc Mihič
5 months ago

Na volitvah bodimo izbirčni, saj se ve, da vsaka šola stane! Tudi tista, ki vztraja, da je partizanska vojska osvobodila deželo. To je polresnica. Resnica pa, da je bila zmaga partizanov v revoluciji in osvoboditev mogoča zgolj zato, ker si je Stalin pri zahodnih zaveznikih izposloval, da je Jugoslavija njegova interesna sfera. Stalin in njegova Rdeča armada sta zato lahko odločilno vplivala osvobajanje Jugoslavije in odločilno prispevala k pregonu okupatorja ob koncu vojne. Ta naveza je učinkovito delovala in saj so bili interesi prijateljev, Stalina in Tita, enaki, kar tudi pomeni, zahodni zavezniki niso smeli prekoračiti meje kraljevine Jugoslavije, ne… Read more »

Prijava na e-novice