Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Izvoz žita

V tistem času je časopis Slovenec poročal, da je vlada nameravala prepovedati oziroma omejiti izvoz vseh vrst žita, dokler »ne bo pokrita domača potreba, »zlasti potreba takozvanih pasivnih krajev, t. j. krajev, kjer sploh ne pridelajo nikdar dovolj hrane zaradi nerodovitnosti zemlje, potem pa krajev, kjer so vremenske nezgode letino oškodovale ali celo uničile«.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu (Kako so se pred 100 leti pri nas lotili trgovcev, ki so neupravičeno navijali cene.)

Avtor prispevka je odločitev vlade kritiziral in zapisal, da je vprašanje, če bo takšna prepoved vplivala na cene žita v tem smislu, kot so to pričakovali odgovorni ter tisti, »ki morajo žito kupovati«.

»Prepoved izvoza enega ali drugega predmeta, zlasti živil, nam je izza časa vojne še vsem v zelo živem spominu. A kakšen je bil učinek? Če si se hotel nasititi, si moral kupovati žito ali moko pod roko in to za cene, ki jih ni zmogel vsak,« je bilo zapisano v Slovencu. V vojni ni bil prepovedan le izvoz, ampak so bile omejene tudi najvišje cene živil.

Fotografija Palače Burze na Trgu Burze, Zagreb, po letu 1922. Vir slike: Wikimedia.
Fotografija Palače Burze na Trgu Burze, Zagreb, po letu 1922. Vir slike: Wikimedia.

Avtor prispevka je bil prepričan, da bodo v primeru omejitve izvoza in cen »bogati Vojvodinci s koruzo in mogoče tudi pšenico raje krmili prašiče kakor da bi jo prodali pod ceno«.

»Bo tako, kakor je bilo za časa vojne v alpskih deželah, kjer so ljudje s surovim maslom, nad katerim je visel rekvizicijski meč in maksimalne cene, rajše mazali vozove, ker jim je to prišlo baje ugodnejše kakor nakup kolomaze,« je pisalo v Slovencu.

Prepovedan izvoz živil

Na eni izmed sej ministrov je bilo sklenjeno, da se v celoti prepove izvoz živil. Dogovorili so se tudi za izdelavo »Pravilnika za pobijanje draginje«, k sodelovanju pa so povabili tudi zastopnike trgovcev, obrtnikov in delavcev. Predvideno je bilo tudi imenovanje posebnih tržnih nadzornikov, ki naj bi pazili na cene živil in jih regulirali.

Kmetje so iskali delo v mestih

Iz Splita so časopisi poročali, da je bil zaradi hude suše ves poljski pridelek v Dalmaciji popolnoma uničen. »Kmetje, ki so zmožni za delo, se vsled tega selijo v mesta in iščejo zaslužka,« so pisali. »Zato bi država storila najbolje, če bi se takoj pričelo z zgradbo unske železnice, da bi se ti ljudje zaposlili. Potreben kapital pa naj se takoj določi iz ameriškega posojila.«

Časopis Lički Hrvat pa je pisal o obupnih razmerah v hrvaški pokrajini Lika, »ki je tudi v letih, kadar je dobra letina, zelo pasivna« in je takrat za prehranjevanje prebivalstva potrebovala najmanj 3.000 vagonov žita. »Letos ni niti žita niti krme in ljudstvo naravnost obupuje, ko vidi, s kako velikimi koraki se bliža lakota,« so pisali.

Pogajanja med Japonsko, Kitajsko in Rusijo

Iz glavnega mesta Kitajske so v tistih dneh sporočili, da sta Japonska in Kitajska začeli pogajanja z Rusijo. Cilj pogajanj je bilo priznanje sovjetske Rusije in obnovitev trgovinskih vez. »Finance Rusije, Japonske in Kitajske se potom teh pogajanj in sporazuma uredijo, še predno se Evropa okrepi od posledic svetovne vojne,« so zapisali v Slovencu.

V Slovencu so poročali o pogajanjih med Japonsko, Kitajsko in Rusijo. Peking v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Vir slike: Library and Archives Canada.
Peking v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Vir slike: Library and Archives Canada.

Načrtovano je bilo, da bodo na konferenci razpravljali o odstranitvi ruskih čet iz Mongolije, koncesijah Rusije na daljnem vzhodu in kontroli Rusije nad kitajskimi železnicami. Poleg tega bi dovolili Rusiji, da trguje na Kitajskem.

Japonska je pristala na odstranitev svojih čet iz Sibirije in drugih ruskih pokrajin, Rusiji pa je obljubila denarno pomoč v zameno za trgovinske predpravice.

»Za sedaj se ne more kontrolirati, v koliko so te vesti resnične, vendar pa je jasno, da bo med temi državami prišlo prej ali slej do popolnega sporazuma na škodo Evrope, ki se nikdar ne bo mogla gospodarsko konsolidirati brez krepkega sodelovanja z Rusijo,« je še pisal Slovenec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice