Skip to content

Začetek konca epidemije? Število primerov opičjih koz se je tedensko zmanjšalo za 21 odstotkov

V zadnjem tednu se je število svetovnih primerov opičjih koz zmanjšalo za 21 odstotkov, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zapisala v poročilu, objavljenem v četrtek. To zmanjšanje je lahko znak upadanja števila primerov predvsem v evropski regiji, kar pa bi bilo treba naknadno potrditi, so sporočili.

»Možno je, da se izbruh v Evropi upočasnjuje, kjer kombinacija učinkovitih javnozdravstvenih ukrepov, spremembe vedenja in cepljenja pomaga preprečevati prenos,« je v četrtek dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Opozoril pa je, da število novih primerov še naprej raste v krajih, kot je Latinska Amerika, kjer je ozaveščenost o virusu nižja in je dostop do cepiva omejen.

V tednu od 15. do 21. avgusta je število poročanih primerov v ameriški regiji strmo naraščalo, kar potrjuje trende, opažene v zadnjih nekaj tednih, so razložili v svojem poročilu. Ameriška regija vključuje države Južne, Srednje in Severne Amerike.

Cepivo, ki se uporablja proti opičjim kozam. Vir slike: Getty.
Cepivo, ki se uporablja proti opičjim kozam. Vir slike: Getty.

Od 1. januarja do 22. avgusta je bilo Svetovni zdravstveni organizaciji posredovanih 41.664 laboratorijsko potrjenih primerov opičjih koz in 12 smrti iz 96 držav v vseh šestih regijah.

V zadnjih sedmih dneh je 23 držav poročalo o povečanju tedenskega števila primerov, največ pa v Združenih državah Amerike. V 16 državah niso poročali o nobenih novih primerih več kot 21 dni, kar je največja inkubacijska doba bolezni. Virus se je na novo pojavil v Iranu in Indoneziji.

V Sloveniji smo v celotnem obdobju zabeležili 43 primerov, nazadnje pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje o tem poročal 11. avgusta.

WHO še naprej v Evropi ohranja »visoko tveganje« za opičje koze, medtem ko je v Afriki, Ameriki, vzhodnem Sredozemlju in jugovzhodni Aziji razglašeno »zmerno« tveganje. Regija zahodnega Pacifika velja za »nizko-zmerno«.

Pri WHO ugotavljajo, da se z opičjimi kozami še naprej večinoma okužujejo mladi ljudje moškega spola. 98,2 odstotka primerov vključuje moške s srednjo starostjo 36 let. Manj kot 1 odstotek okuženih je mlajših od 18 let.

Ta delež se sicer močno razlikuje med državami, pri čemer tiste v Zahodni in Srednji Afriki poročajo o večjem deležu primerov med mladimi starostnimi skupinami. 38,7 odstotka primerov je bilo tam v starostni skupini od 0 do 17 let, od tega je bilo 12,5 odstotka mlajših od 5 let.

Geografska razporeditev potrjenih primerov opičjih koz. Vir slike: WHO.
Geografska razporeditev potrjenih primerov opičjih koz. Vir slike: WHO.

Svetovna zdravstvena organizacija še naprej pozorno spremlja in se odziva na izbruh ter podpira mednarodno usklajevanje in izmenjavo informacij z državami članicami in partnerji, so zapisali v poročilu.

Države članice so se na incidente klinično in javnozdravstveno odzvale ter poskrbele za usklajevanje odkrivanja primerov, sledenja kontaktom, laboratorijskih preiskav, izolacije, kliničnega vodenja, izvajanja ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb, obveščanja o tveganju in sodelovanja skupnosti ter dejavnosti cepljenja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice