Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Kako učinkovit je bil »Odbor za pobijanje draginje«?

Že pred časom smo zapisali, da je jugoslovanska vlada pred 100 leti ustanovila tako imenovan Odbor za pobijanje draginje, ki je imel kar nekaj pristojnosti, vezanih na podivjano rast cen na trgu, o čemer je tisti čas poročal časopis Slovenec.

Med drugim je bil odgovoren tudi za to, da ustavi trgovce in obrtnike, ki bi prekomerno in neupravičeno dvignili svoje cene. V Beogradu so namreč cene rasle iz dneva v dan, je pisal Slovenec. To je bilo še posebej opazno po gostilnah, kjer so se jedi in vino zelo podražili.

»Odbor za pobijanje draginje pa se ne gane. Kaznoval je sicer nekaj gostilničarjev z občutnimi denarnimi globami, a plačal naložene mu globe ni še niti en krčmar,« je zapisal avtor prispevka.

Srbski kmetje v Sloveniji

Slovenec je takrat pisal tudi o srbskih kmetih, ki so obiskali Slovenijo. V Ljubljano je prispelo 120 kmetov iz srbske pokrajine Šumadija. Na železniški postaji so jih sprejeli zastopniki pokrajinske uprave, magistrata, sejemskega urada in drugih institucij.

Ogledali so si ljubljanski velesejem, zadružne institucije ter posamezne okoliške kmetije. Slovenec je poročal, da so bili nad videnim navdušeni. Obiskali so tudi Bled in Maribor.

Slovenec. Srbski kmetje so obiskali svoje slovenske kolege. Vir slike: Slovenski etnografski muzej.
Srbski kmetje so obiskali svoje slovenske kolege. Vir slike: Slovenski etnografski muzej.

»Neverjetne govorice«

Na Dunaj je v tiskarnah v tistem času potekala stavka, zaradi česar ni izhajal prav noben časopis. »Tak mir je pa silno ugoden za širjenje najneverjetnejših govoric,« je komentiral Slovenec, saj so se v mestu razširile najrazličnejše govorice, med katerimi je bila tudi takšna, ki je govorila o atentatu na jugoslovanskega kralja Aleksandra I. Karadžordževića. »Ni treba poudarjati, da so vse take in slične vesti gladke izmišljotine.«

Pred 100 leti so bile stavke zelo pogoste, na sliki stavkajoči ameriški železničarji. Vir slike: Workers World.
Pred 100 leti so bile stavke zelo pogoste, na sliki stavkajoči ameriški železničarji. Vir slike: Workers World.

Ponarejeni bankovci

Slovenec je v enem izmed prispevkov opozarjal na ponarejene italijanske bankovce. »Ker so se zadnje čase poskušali spraviti v promet ponarejeni lirski bankovci, opozarjamo posebno kmetijsko prebivalstvo ob meji, naj zelo pazi pri sprejemanju bankovcev,« so zapisali »Širili so se tisočlirski bankovci rumene barve in stolirski bankovci višnjeve barve, ki so bili še precej dobro ponarejeni.«

Iz naselja Zavrh so poročali tudi o konkretnem primeru, ko je nekdo prepričal dva tamkajšnja prebivalca, da sta sprejela vsak po en bankovec za tisoč lir v zameno za 9.000 kron. Naslednji dan sta spoznala, da sta bankovca ponarejena, storilca pa so aretirali in obsodili na šest mesecev zapora.

Bankovec za 1000 lir iz leta 1922. Vir slike: CGB Numismatica Paris.
Bankovec za 1000 lir iz leta 1922. Vir slike: CGB Numismatica Paris.

Električna razsvetljava v Mostah

Takratna občina Moste je sklenila pogodbo s kemično tovarno glede preskrbe cele občine z električnim tokom. Nedolgo zatem so se že lotili postavljanja drogov za napeljavo in v kratkem so bile Moste že električno razsvetljene.

»Da se je ta za Moščane tako važna zadeva tako hitro in ugodno rešila, je v prvi vrsti zasluga g. župana Oražma. Razna zlikovska svojat pa, ki se je doslej potikala po temnih zakotiščih, si bo morala poiskati poslej novih in varnejših zavetišč,« je dodal avtor prispevka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice