Skip to content

Kaj se je zgodilo z disketami? V določenih industrijah jih še vedno uporabljajo

Se še spomnite disket? To so majhni magnetni diski, ki so se v preteklosti uporabljali za shranjevanje računalniških podatkov in programov. Diskete so se uporabljale predvsem pri osebnih računalnikih.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Svet podatkov: kjer hitrejši premagajo večje

S prihodom CD-jev pa so počasi odšle v pozabo. Podobno se sicer zdaj dogaja tudi s samimi CD-ji. Računalniški programi so postali večji, več prostora pa zahtevajo tudi same datoteke. Na večino disket bi namreč danes težko spravili že malo bolj kvalitetno fotografijo.

Niek Hilkmann in Thomas Walskaar sta se v sklopu pisanja knjige Floppy Disk Feverpogovarjala s Tomom Perskyjem, domnevnim »zadnjim človekom v poslu disket«. Persky je 72-letni ustanovitelj ameriškega podjetja floppydisk.com, ki se ukvarja s prodajo in recikliranjem disket ter prenašanjem podatkov.

Prazne diskete so se v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja bolj ali manj prodajale v večjih trgovinah, kasneje pa so jih večje družbe prenehale proizvajati ali pa so propadle in ljudje so se obrnili k manjšim podjetjem, kot je bilo takrat floppydisk.com.

Diskete. Tom Persky je ustanovitelj ameriškega podjetja, ki se ukvarja s prodajo in recikliranjem disket. Vir slike: Floppy Disk Fever.
Tom Persky je ustanovitelj ameriškega podjetja, ki se ukvarja s prodajo in recikliranjem disket. Vir slike: Floppy Disk Fever.

»Tukaj sem torej jaz, majhno podjetje z zalogo disket, ki je pravzaprav svetovni dobavitelj tega izdelka. Moje podjetje, ki je prej v 90 odstotkih ukvarjalo s podvajanjem CD-jev in DVD-jev, zdaj v 90 odstotkih prodaja prazne diskete,« je razložil Persky.

Persky o sebi meni, da ni ravno oseba z veliko vizijo. »Samo sledim temu, kar naše stranke želijo od nas. Ko me ljudje vprašajo: ‘Zakaj se danes ukvarjaš z disketami?’, jim odgovorim: ‘Ker sem ta posel pozabil zapustiti’,« je povedal.

»Vsi ostali na svetu so prišli do zaključka, da je to industrija, ki umira. Ker pa sem že kupil vso opremo in inventar, sem pomislil, da bom obdržal ta tok prihodkov. Sčasoma se je skupno število uporabnikov disket zmanjšalo. Vendar se je število ljudi, ki so ta izdelek dobavljali, zmanjšalo še hitreje

Zdaj imajo tri zaposlene in se še naprej ukvarjajo s podvajanjem CD-jev, DVD-jev in USB ključkov, vendar večino prihodkov predstavlja prodaja praznih disket.

Naprave za podvajanje disket. Vir slike: Floppy Disk Fever.
Naprave za podvajanje disket. Vir slike: Floppy Disk Fever.

Kdo pa diskete sploh še kupuje?

»Stranke, ki jih je najlažje preskrbeti, so zbiratelji, ljudje, ki želijo kupiti deset, 20 ali morda 50 disket,« je na vprašanje odgovoril Persky. Vendar pa največ denarja prihaja od industrijskih uporabnikov, ki diskete uporabljajo kot način za prenos informacij med stroji in napravami.

»Predstavljajte si, da je leto 1990 in gradite tak ali drugačen velik industrijski stroj. Oblikujete ga tako, da bo trajal 50 let, in želeli bi uporabiti najboljšo razpoložljivo tehnologijo. Takrat je bila to 3,5-palčna disketa,« je ponazoril Persky in kot primer omenil letalsko industrijo. »Verjetno je polovica letalske flote na svetu danes stara več kot 20 let in diskete se še vedno uporabljajo v nekaterih letalskih napravah.«

Diskete. Zaloga disket. Vir slike: Floppy Disk Fever.
Zaloga disket. Vir slike: Floppy Disk Fever.

Med drugim obstaja tudi medicinska oprema, ki zahteva diskete za prenos informacij v medicinske naprave. Največje stranke floppydisk.com pa so podjetja, ki se ukvarjajo z vezenjem. »Za to je bilo narejenih na tisoče in tisoče strojev, ki so uporabljali diskete in jih še vedno uporabljajo. Velika večina tega, kar prodam, je za te industrijske namene,« je dodal Persky.

Se diskete še proizvajajo?

Zadnje naročilo disket pri proizvajalcu, so pri floppydisk.com opravili pred približno 10 leti, ko so nakupili nekaj milijonov disket. »Pričakujem, da bom v tem poslu še vsaj štiri leta,« je z ozirom na pomanjkanje disket povedal Persky. Občasno jih sicer kontaktirajo podjetja ali posamezniki, ki čistijo skladišče ali garažo in najdejo večje količine starih disket.

»Enkrat sem dobil povpraševanje iz Nizozemske za pol milijona disket in sem jim moral povedati, da takšnega inventarja enostavno nimam,« je še dodal.

Povpraševanje pa vseeno ni dovolj veliko, da bi se splačalo postaviti proizvodno linijo za diskete. »Imamo plastični kalup, piškotek, zaklop, vzmet itd. Količina truda, ki bi bila potrebna za ponovno ustvarjanje proizvodne linije za vse dele, ki gredo v disketo, bi bila tako rekoč nemogoča,« je povedal Persky. Poleg tega bodo sčasoma vsi industrijski stroji in letala, ki še uporabljajo diskete, zamenjani.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice