Naprej na vsebino

Sledi korakov: Festival uporniških pesmi in Jamatlon

Marko Planinc je prepoznavno novinarsko ime. Dolga leta je sodeloval z različnimi mediji, od Dela, Radia Kum, do javne RTV, zadnja leta pa izdaja časopis Savus, ki prihaja v poštne nabiralnike v Zasavju in okolici.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Sledi korakov: Florjana von Pilpach o demenci

Tako kot mnogi drugi ima tudi sam knapovske (rudarske) korenine, zato je v oddaji spregovoril tudi o svojih prednikih. Tudi sam je nekaj časa delal v rudniku, potemtakem ne čudi, da se že vrsto let z nekaterimi projekti trudi ohranjati spomin na rudarsko tradicijo.

Že leta 2014, ko je bila v Zasavju zadnja rudarska stavka, je ob pomoči Staneta Rožanca, rudarjev in prostovoljcev organiziral prvi Jamatlon, svojevrstni dogodek, ki so se ga v teh letih udeležili tudi mnogi iz tujine. Nenazadnje je sprehod ali tek s premagovanjem ovir po rudniških rovih, v katerih so nekoč rudarji kopali premog, nepozabno doživetje. Letos pa gre Marko Planinc še naprej. V spomin na zasavske uporniške čase bo med 20. in 23. oktobrom organiziral Festival uporniških pesmi. A ne kje na prostem ali v kakšnem kulturnem centru, ampak štirideset metrov pod površjem.

Marko Planinc prireja Festival Festival uporniških pesmi v premogovniških rovih. Vir slike: IG.
Marko Planinc prireja Festival uporniških pesmi v premogovniških rovih. Vir slike: IG.

Pod zemljo bodo prepevali Zlatko, Z’borke, Orleki in Kombinatke. Vsi v spomin na že omenjeno stavko rudarjev, pa na tisto prvo iz leta 1876, ko so stavkale ženske, ki so delale na dnevnem kopu, pa v spomin na tridnevno gladovno rudarsko stavko iz leta 1934 in na sploh prvo stavko knapov v času socializma, ki se je zgodila leta 1958. Uporništvo pa so v teh krajih izkazovali tudi slovenska mati Ana Dimnik, Eko krog in še nekateri.

Naš sogovornik pa je predstavil tudi svoj pogled na ohranjanje rudarske dediščine. Predvsem na nekatere zamujene priložnosti. Več o festivalu, Jamatlonu in še drugih projektih Zavoda Savus pa si lahko ogledate v oddaji, v kateri je objavljen tudi kratek videospot z letošnjega Jamatlona. Že od 12 minute naprej pa si boste lahko ogledali tudi nekaj posnetkov rudniških rovov.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice