Skip to content

Predsednik SLS Balažic: »Finančni minister in predsednik vlade naj si bolje prebereta zakonodajo«

Slovenija je v preteklem letu praznovala 30 let in prav toliko je stara tudi Ustava Republike Slovenije, ki je v devetem členu opredelila, da je v Sloveniji zagotovljena lokalna samouprava. S tem je bilo opredeljeno tudi načelo decentralizacije oblasti. Sledilo je sprejemanje zakonodaje, ki je omogočila ustanovitev občin in prve demokratične volitve občinskih svetnikov in županov. 21. decembra 1993 je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o lokalni samoupravi, Zakon o lokalnih volitvah in Zakon o referendumu za ustanovitev občin.

Po več kot tridesetih letih obstanka se občine še vedno spopadajo s pogostim nerazumevanjem državne politike, ki od občin pričakuje, da svoje naloge opravljajo, pri proračunskih sredstvih pa so vsakič znova odvisne od volje aktualne koalicije.

Predsednik stranke SLS Marko Balažic in župani iz vrst SLS Robert Smrdelj iz občine Pivka, Ivan Meglič iz občine Naklo in Franci Rokavec iz občine Litija so danes pred Državnim zborom Republike Slovenije opozorili na nerazumevanje aktualne vlade pri pogajanjih o povprečnini za občine ter pozvali finančnega ministra Klemna Boštjančiča, naj k temu pristopi odgovorneje.

Stroški za opravljanje zakonsko določenih nalog so se občinam namreč povečali do te mere, da jih same več ne morejo vzdrževati.

Župan občine Pivka Robert Smrdelj je spomnil, da so predstavniki občin 27. septembra protestno zapustili pogajanja s predstavniki ministrstva za finance ter ministrstva za javno upravo o povprečninah.

Na ministrstvu za javno upravo so o neuspelih pogajanjih v sporočilu za javnost zapisali: »Razhajanja med nerealnimi zahtevami občin in javnofinančnimi zmožnostmi države v eni največjih kriz do sedaj so bila prevelika, zato so predstavniki združenj občin ob ponudbi vlade protestno zapustili pogajanja. Navkljub prekinitvi s strani predstavnikov reprezentativnih občinskih združenj ima vlada razumevanje za stiske ljudi. Vlada se zaveda, da stroški dviga plač v javnem sektorju vplivajo na dvig denimo oskrbe otrok v vrtcih in starejših v domovih starejših občanov, zato je šla občinam naproti z dvigom povprečnine za 20 EUR, da se povečani stroški ne bodo v taki meri prelili v breme občank in občanov.«

Spomnimo: Zakon o financiranju občin (ZFO-1) določa: »povprečnina« je na prebivalca v državi ugotovljen primeren obseg sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin.

Predsednik stranke SLS Marko Balažic in župani iz vrst SLS Robert Smrdelj iz občine Pivka, Ivan Meglič iz občine Naklo in Franci Rokavec iz občine Litija. Vir slike: SLS.
Predsednik stranke SLS Marko Balažic in župani iz vrst SLS: Robert Smrdelj iz občine Pivka, Ivan Meglič iz občine Naklo in Franci Rokavec iz občine Litija. Vir slike: SLS.

Smrdelj je pojasnil, da so finančnemu ministru predstavniki občin predstavili izračun, po katerem so imele občine lani z zakonom določenimi nalogami 683 evrov stroškov na prebivalca. Minister Klemen Boštjančič jim je ponudil povprečnino v višini 667 evrov, kar je manj od lanskih stroškov. Dodatno so se stroški občinam samo v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaradi inflacije ter nalaganja novih obveznosti s strani vlade povišali za 94 evrov. Ponujenih 20 evrov je tako prej barantanje kot karkoli drugega.

Župan občine Naklo Ivan Meglič je pojasnil, da bodo morali v občini zaradi rasti stroškov plač rezati pri investicijah. »V tej energetski krizi se pozablja na stvari, kot je okolje,« je opozoril Meglič. Pred leti so namreč v Naklem začeli z gradnjo čistilnih naprav in kanalizacijskih sistemov, saj je to bil trend po vsej državi, te inovacije bodo občine zdaj prisiljene ukinjati, je pojasnil.

Meglič je opozoril še, da se občine lahko znajdejo pred težavo, saj bodo v primeru nerazumevanja primorane zmanjševati sredstva za pomembne lokalne naloge, ki jih v celoti krije občina, kot so denimo gasilska oprema in socialno varstvo starejših: »Nerazumevanje kažejo tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS, ko pošiljajo na občine grozeče dopise, naj se oskrbnine v domovih za ostarele ne povečujejo, hkrati pa ne ponudijo rešitve, kako naj amortiziramo višje stroške plač, ki so nastali z zadnjo vladno odločitvijo.«

Franci Rokavec, župan občine Litija, je izpostavil, da višje plače podpirajo, vendar naj predsednik vlade dr. Robert Golob ponudi tudi rešitve, kako to udejanjiti v praksi: »Ne bi radi zmanjševali sredstev za opremo gasilcem, ki so tudi gasili na Krasu, zato ker nekateri v Ljubljani niso dobro premislili ukrepov.«

Župani in predsednik SLS so s seboj v škatli prinesli 212 zastav, katerih simboliko je predstavil Marko Balažic: »Namesto, da bi se država in vlada pohvalila z občinami, je občine »pospravila v škatlo« in s tem pokazala nerazumevanje delovanja lokalne samouprave.« Ob koncu je ministru za finance in predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Robertu Golobu priporočil, naj bolje prebereta zakonodajo in z nepremišljenimi dejanji ne poglabljata težav.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice