Skip to content

Vlada RS: Zanesljivost dobave z zemeljskim plinom ni ogrožena, za dokapitalizacijo Geoplina bi potrebovali najmanj 200 milijonov evrov

V četrtek se je vlada seznanila z likvidnostnimi in poslovnimi tveganji družbe Geoplin, ki za gospodinjske in poslovne odjemalce opravlja približno 70 odstotkov vseh dobav zemeljskega plina. Slovenija ima v zagotavljanju stabilne dobave strateški interes, zato je nujno nadaljnje stabilno poslovanje družbe, so sporočili iz vlade po končani seji.

Vsled tega je vlada pozvala Slovenski državni holding (SDH), da v najkrajšem možnem roku izvede vse upravljavske aktivnosti, ki so potrebne za temu ustrezno spremembo ali dopolnitev letnega načrta upravljanja naložb skladno z Zakonom o Slovenskem državnem holdingu.

Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci pojasnil, da je vlado o težavah obvestil Petrol, ki ima v družbi Geoplin večinski delež (74,28 odstotka), medtem ko je Republika Slovenija imetnica 25,01-odstotnega deleža.

Minister za finance Klemen Boštjančič in minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Vlada RS je na seji obravnavala stanje družbe Geoplin, pri kateri je Petrol opozoril na visoka likvidnostna in poslovna tveganja. Vir slike: Vlada RS.
Minister za finance Klemen Boštjančič in minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Vir slike: Vlada RS.

Petrol je na SDH naslovil dopis, ki se nanaša na zagotovitev stabilnega poslovanja družbe Geoplin, v vednost pa ga je posredoval tudi vladi. V njem se sklicuje na preliminarne ugotovitve zunanjega finančnega svetovalca in opozarja, da je Geoplin izpostavljen resnim likvidnostnim ter poslovnim tveganjem.

Minister Boštjančič je v izjavi poudaril, da se bo o vseh aktivnostih odločalo na skupščini družbe ob prisotnosti vseh deležnikov. Poleg tega bodo aktivnosti zaradi pravne varnosti priglašene Evropski komisiji. »Vlada torej ne bo izvajala nobenih enostranskih aktivnosti,« je razložil.

Dodal je tudi, da pri Petrolu menijo, da družba Geoplin nujno potrebuje dokapitalizacijo, vendar sami za to nimajo sredstev. Ob tem so SDH pozvali, da prouči razmere in se razjasni, ali je pripravljen opraviti dokapitalizacijo.

Višina dokapitalizacije po ministrovih besedah še ni znana in je stvar kalkulacij. »Govorimo pa o znesku nad 200 milijoni evrov,« je dejal.

Z državnim deležem Geoplina upravlja Slovenski državni holding. Vir slike: SDH.
Z državnim deležem Geoplina upravlja Slovenski državni holding. Vir slike: SDH.

Odlok o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države Geoplin definira za pomembno naložbo (minimalen delež države v naložbi 25 odstotkov in en glas), torej naložbo, v kateri želi Republika Slovenija ohraniti ključne razvojne dejavnike v državi, ob tem sporočajo iz vlad.

Slednje ne prepoveduje povečanja deleža nad 25 odstotkov in en glas, kar je še zlasti zelo pomembno v situaciji energetske krize in zagotavljanja zemeljskega plina prebivalcem, družbam in gospodarstvu Slovenije. Zaradi pravne varnosti bo morebiten tovrsten poseg države v družbo priglašen Evropski komisiji kot ukrep državnih pomoči.

Zanesljivost dobave z zemeljskih plinom zaenkrat ni ogrožena, je povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. »Ravno te aktivnosti so potrebne za to, da pripravimo vse potrebno, da bomo imeli zanesljivost na najvišjem možnem nivoju, da razpršimo dobavne poti zemeljskega plina in da pravočasno pripravimo vse potrebne ukrepe,« je dodal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice