Skip to content

Zakaj baterije zagorijo in kako odreagirati v tem primeru?

Oktober je mesec požarne varnosti in letos poteka pod sloganom »Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij«, so sporočili iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Litij-ionske baterije danes najdemo na vsakem koraku. Naprave, kot so mobilni telefoni, prenosni in tablični računalniki, predvajalniki glasbe, fotoaparati, kamere, igrače, orodje, invalidski vozički, radijsko vodeni modeli in brezpilotni zrakoplovi (droni) brez njih ne bi mogle delovati.

Prav tako se uporabljajo pri prevoznih sredstvih na električni pogon: električna vozila, električna kolesa, električni skiroji in podobno. Litij-ionske baterije namreč shranijo več energije kot navadne ter se lahko znova napolnijo.

Pri Upravi za zaščito in reševanje v sklopu meseca požarne varnosti opozarjajo, da lahko litij-ionske baterije tudi zagorijo. Najpogostejši vzroki za požar so nepravilno polnjenje (predolgo polnjenje, uporaba nezdružljive opreme, neupoštevanje navodil proizvajalca), mehanske poškodbe (padec, udarec, stiskanje, prometne nesreče), neustrezno shranjevanje (izpostavljenost visoki ali zelo nizki temperaturi, vlagi), nekakovostni materiali, tehnične okvare in podobno.

Litij-ionske baterije poganjajo veliko različnih naprav. Vir slike: Uprava za zaščito in reševanje.
Litij-ionske baterije poganjajo veliko različnih naprav. Vir slike: Uprava za zaščito in reševanje.

Baterij se ne sme poškodovati, odpirati, stiskati, jih izpostavljati padcem ali udarcem. Potrebno je redno pregledovanje kabla, polnilnika, polnilne postaje in kontaktov. »Če so poškodovani, jih ne uporabljajte. Zamenjajte jih z originalnimi rezervnimi deli,« svetujejo na Upravi.

Med uporabo so poškodbam najbolj pogosto izpostavljene igrače in orodje, ki ga napajajo litij-ionske baterije.

Ob prometni nesreči z električnim kolesom, skirojem ali drugim vozilom, lahko prav tako pride do poškodb baterije. Po nesreči ali padcu preverite zunanje stanje baterije. Mehanske poškodbe lahko pripeljejo do vdora vlažnega zraka v notranjost ohišja baterije, kar povzroči kemično reakcijo in posledično požar.

Naprave z litij-ionskimi baterijami oziroma same litij-ionske baterije naj bodo pri shranjevanju zaščitene pred mehanskimi poškodbami in vremenskimi vplivi. Shranjujte jih na sobni temperaturi.

Ob nepravilnem rokovanju z baterijo lahko pride do vžiga. Vir slike: ERI.
Ob nepravilnem rokovanju z baterijo lahko pride do vžiga. Vir slike: ERI.

Ne izpostavljajte jih vlagi, zelo visokim ali nizkim temperaturam in neposredni sončni svetlobi. V njihovi bližini naj ne bo vnetljivih in gorljivih snovi. Hranite jih izven dosega majhnih otrok in domačih živali. Nove baterije hranite v originalni embalaži, še dodajajo na Upravi.

Ko se jim izteče življenjska doba litij-ionske baterije in naprave, ki jih poganjajo, predstavljajo nevaren odpadek. Odložite ga v namenske zabojnike ali jih oddajte v zbirno-reciklažne centre. Pred tem kontakte baterij zaščitite z izolirnim trakom.

Litij-ionska baterija se lahko polni neposredno, prek polnilnega kabla, ki se priključi neposredno na napravo (na primer mobilni telefon ali tablični računalnik), v nekaterih primerih pa se lahko baterija odstrani iz naprave in polni na posebnem polnilniku (na primer dron).

Pri polnjenju vedno upoštevajte navodila proizvajalca in uporabljajte le baterijo, polnilni kabel, polnilnik in polnilno postajo, ki jih je priložil proizvajalec.

Polnjenje je potrebno prekiniti, ko je baterija polna. Ob daljšem polnjenju je možno pregrevanje in nastanek požara, pa tudi življenjska doba baterije se s tem zmanjšuje. Ob polnjenju se naprava, polnilnik oziroma polnila postaj segrevajo, zato ne smejo biti pokriti.

Uprava za zaščito in reševanje svetuje, da se v prostorih, kjer se polnijo litij-ionske baterije oziroma naprave, namesti javljalnik dima. Naprav z litij-ionskimi baterijami tudi ne polnite na postelji ali sedežni garnituri, prav tako pa tudine ponoči, oziroma, ko ste odsotni.

Polnjenje litij-ionskih baterij lahko poteka na dva različna načina. Vir slike: Tech Nuggets.
Polnjenje litij-ionskih baterij lahko poteka na dva različna načina. Vir slike: Tech Nuggets.

S polnjenjem prenehajte, če zaznate pekoč vonj ali vonj po zažganem, se pojavi dim, se naprava, baterija, polnilnik in polnilna postaja pregrevajo, baterija spreminja obliko (se napihne), iz baterije izteka tekočina in podobno.

Požar na litij-ionskih baterijah je težko pogasiti. Pride lahko tudi do eksplozij posameznih baterijskih celic. Pomembno je hlajenje.

V primeru požara napravo oziroma polnilnik izklopite iz električnega omrežja, umaknite gorljive in vnetljive predmete, ki so v bližini, za gašenje pa uporabite gasilnik ali priročna gasilna sredstva (vodo, požarno odejo, zemljo, pesek in podobno). Če ocenite, da požara ne boste mogli pogasiti, pokličite na številko 112. Če je treba, zapustite stavbo.

Pri požaru električnega vozila ga ugasnite, odstranite elektronski ključ, se umaknite na varno razdaljo, pokličite na številko 112 in poudarite, da gori vozilo na električni pogon, povejte tudi tip vozila, počakajte do prihoda gasilcev in upoštevajte njihova navodila.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice