Skip to content

Lučke: slovenske občine pojasnjujejo, kako bodo med prazniki varčevale z elektriko pri prazničnih programih

Energetska kriza se v Evropi napoveduje že kar nekaj časa. Pred nami so zimski meseci, v katerih bi lahko predvsem zaradi povečanega ogrevanja določenih energentov zmanjkovalo. Za najhujši scenarij je sicer malo možnosti, pa vendar je situacija mnoga podjetja in institucije pripravila do tega, da so začeli razmišljati o varčevanju z energijo.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) je na primer konec oktobra sporočila, da bodo na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno, začasno ugasnili cestno razsvetljavo. Po njihovih podatkih lahko tako vsako leto prihranijo električno energijo enakovredno povprečni letni porabi približno 600 gospodinjstev.

Z zimskimi meseci pa pride tudi obdobje veselega decembra, v katerem smo navajeni raznobarvnih prazničnih lučk in zabavnega programa. Do zdaj je bilo vsako leto možno opaziti trend v smislu »čim več in čim bolj zgodaj«, kar pa ne sovpada z napovedano energetsko krizo.

Za več informacij o tem, ali razmišljajo o varčevanju z elektriko v prazničnem obdobju, smo povprašali nekatere slovenske občine.

»MO Maribor ob napovedani energetski krizi že obravnava in sprejema določene ukrepe za zmanjšanje porabe energije,« so sporočili iz druge največje občine v Sloveniji. Okrasitev mesta in praznično dogajanje sicer bo, ampak v zmanjšanem obsegu.

Lučke. MO Maribor ob napovedani energetski krizi že obravnava in sprejema določene ukrepe za zmanjšanje porabe energije. Vir slike: Visit Maribor.
MO Maribor ob napovedani energetski krizi že obravnava in sprejema določene ukrepe za zmanjšanje porabe energije. Vir slike: Visit Maribor.

»Letošnja okrasitev se bo v enem delu dotaknila tudi trajnosti in obnovljivih virov energije, praznična okrasitev se bo prižgala kasneje kot pretekla leta, praznično dogajanje pa bo potekalo v Vilinskem mestu, na Glavnem trgu in na Trgu Leona Štuklja,« so razložili.

Dodajajo, da drsališča letos ne bo, saj na podlagi izkušenj ocenjujejo, da bi strošek električne energije znašal »od 10.000 do 14.000 evrov odvisno od velikosti drsališča, vremena in ali je pokrito«. Celotni program bodo predstavili na novinarski konferenci naslednji teden.

Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, je na novinarski konferenci ta teden povedal, da je strošek električne energije praznične razsvetljave lani v Ljubljani znašal 2.660 evrov. Dodal je, da glede prilagoditve urnika osvetlitve še tečejo pogovori.

Lučke. Strošek praznične osvetlitve je v Ljubljani lani znašal 2660 evrov. Vir slike: Visit Ljubljana.
Strošek praznične osvetlitve je v Ljubljani lani znašal 2660 evrov. Vir slike: Visit Ljubljana.

»Najverjetneje je, da bomo lučke ugašali ob 1. ponoči, pri čemer moramo potem prižgati javno razsvetljavo, da ne bo prišlo do zmanjšanja varnosti,« je dejal. »Če ugašamo ob 1. ponoči in prižigamo ob 16. uri prihranimo 950 evrov. Sam prižig javne razsvetljave pa bi stal okrog 600 evrov, se pravi bistvene razlike ni.« Druga možnost pa vključuje vžig lučk med 7. in 8. uro zjutraj, ko se ljudje odpravljajo na delovna mesta.

V Celju bodo praznične luči med tednom izklapljali med 23. in 6. uro zjutraj, so sporočili. »Izklopi se bodo izvajali na odsekih, kjer je to omogočeno brez dodatnih prevezav in večjih elektroinštalacijskih del. Manj bo tudi video projekcij, namestitev svetlobnih vej čez ceste, in svetlobnih krasitev atrijev.«

V Celju bodo lučke ugasnili ob 23. uri. Vir slike: Moja občina.
V Celju bodo lučke ugasnili ob 23. uri. Vir slike: Moja občina.

Sicer pa bo poudarek na dnevni krasitvi, ki ne potrebuje energije. »Gre za nameščanje šopkov, venčkov in prazničnih bučk na kandelabre, grmovnice smrečice in drevesa. Smrek bomo letos postavili manj,« so še dodali. Prižig lučk bo predvidoma v soboto, 26. novembra.

Mestna občina Koper v luči energetske krize ne načrtuje bistvenih sprememb v praznični okrasitvi mesta, bo pa prilagodila praznično okrasitev tam, kjer bo to tehnično izvedljivo, so nam povedali. Med drugim bo vklopni čas novoletne osvetlitve skrajšan do polnoči.

Praznična osvetlitev v Kopru. Vir slike: Visit Koper.
Praznična osvetlitev v Kopru. Vir slike: Visit Koper.

Na občini so razložili, da so novoletne lučke dejansko zelo majhen porabnik električne energije, saj gre za svetila LED. »Poraba električne energije v času praznične osvetlitve tako ne bo presegla običajne porabe, občina bo za to dodatno poskrbela tako, da bo druge nenujne osvetlitve v mestu prilagodila. To pomeni, da bo začasno izklopila okrasno razsvetljavo v obliki talne osvetlitve dreves po mestnih ulicah, ne da bi pri tem vplivala na splošno in prometno varnost,« so še sporočili.

Praznična podoba mesta se letos ne bo bistveno spreminjala, razen nekaj novosti na Titovem trgu. Praznično dogajanje bo predstavljeno pod imenom Fantazima v organizaciji Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

V občini Izola so medtem že pred leti pristopili k projektu prenove in ureditve javne razsvetljave z namenom zmanjšanja svetlobne onesnaženosti in zagotavljanja manjše porabe električne energije. »Upoštevajoč trenutne razmere na področju oskrbe z električno energijo pa je [občina] že v poletnih mesecih poskrbela za sistematični pregled novoletne razsvetljave in zamenjavo potratnih luči z varčnejšimi LED-lučmi,« so dodali.

V Izoli so poleti potratne lučke zamenjali z LED. Vir slike: Visit Izola.
V Izoli so poleti potratne lučke zamenjali z LED. Vir slike: Visit Izola.

Praznične lučke bodo med delavniki (z izjemo počitnic) ugašali med polnočjo in 5.30 na predelih, kjer je novoletna razsvetljava zgoščena. Omejitve delovanja javnih športnih in kulturnih objektov zaenkrat niso predvidene.

Kljub temu se je občina Izola z upravljavcem enega večjih porabnikov energije v občini, Medgeneracijskega centra Izola, dogovorila, da v luči nižanja stroškov v ta namen opravi nekaj varčevalnih ukrepov, kot so na primer meritve porabe in parametrov v objektu, pridobitev dodatnih ponudb dobaviteljev električne energije ter ugotavljanje možnosti namestitve sončnih kolektorjev.

V Kranju prav tako načrtujejo ugašanje praznične razsvetlitve v poznih nočnih urah. Lučke bodo prižgali 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko se obeležuje rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

V Kranju vsako leto predstavijo osvetljene verze Franceta Prešerna. Vir slike: Visit Kranj.
V Kranju vsako leto predstavijo osvetljene verze Franceta Prešerna. Vir slike: Visit Kranj.

»Ker je Kranj Prešernovo mesto, so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju,« so opisali načrtovano okrasitev.

V starem mestnem jedru si bodo prebivalci in obiskovalci lahko ogledali lesene skulpture, v kanjonu Kokre pa lesene jaslice. Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali, čarobno pa bo tudi na vrtu gradu Khislstein. Mesto bodo obiskali tudi dobri možje.

V Novem mestu načrtujejo okrasitev v manjšem obsegu kot lani in v letih pred korono. »Načrt okraševanja smo zastavili tako, da obsega manj lokacij. Prav tako nismo dokupovali novih lučk, ampak le material za popravilo ali dopolnitev obstoječih lučk in programov. Na nekaterih lokacijah se bodo luči prižigale kasneje in ugašale prej,« nam je povedala Aleksandra Pavlič iz Zavoda Novo mesto.

V Novem mestu načrtujejo okrasitev v manjšem obsegu kot lani in v letih pred korono. Vir slike: Mestna občina Novo mesto.
V Novem mestu načrtujejo okrasitev v manjšem obsegu kot lani in v letih pred korono. Vir slike: Mestna občina Novo mesto.

Ukrepi pa ne bodo vplivali na praznične prireditve in dogodke, saj bodo decembrsko vzdušje v Novem mestu obogatili praznično obarvani dogodki za vso družino, otroške predstave in ognjeni spektakli gledališča Ane Monro ter umetnikov iz Hrvaške, Kolumbije in Amerike.

»Decembra nas bodo v Novem mestu zabavali Vlado Kreslin in mali bogovi, Joker Out, Mrfy, Miha Guštin – Gušti, Batista Cadillac, Kingston, Ansambel Saša Avsenika, Kvartopirci, Balkan Boysi, Bombshell in drugi. Na Glavnem trgu bo veliko drsališče, ki bo osvetljeno z LED-lučmi v ledeni ploskvi na površini 300 kvadratnih metrov. Za zadovoljstvo brbončic bo poskrbela živahna gostinska ponudba,« je še dodala gospa Pavlič.

V občini Sežana so v preteklih letih postopoma zamenjali vsa svetila z varčnimi. Lani je tako poraba električne energije, povezana z novoletno okrasitvijo, znašala skoraj 1.000 evrov, medtem ko je leto pred tem strošek dosegel približno 2.000 evrov, so sporočili. »Glede na to Občina Sežana ni predvidela posebnih sprememb v zvezi z novoletno okrasitvijo.«

V koledar prireditev so tudi letos vključeni različni javni zavodi in organizacije, delujoče na območju občine Sežana, ki pripravljajo dogodke v prazničnem obdobju (Kosovelov dom Sežana, Mladinski center podlaga, Botanični vrt Sežana, Kosovelova knjižnica, Medobčinsko društvo prijateljev mladine, Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, Kobilarna Lipica, posamezne krajevne skupnosti). Lučke se bodo prižgale v petek, 2. decembra, odprtju praznične razsvetljave pa bodo sledili različni dogodki in prireditve. Celoten program prireditev bo do konca tega tedna dosegljiv na spletni strani Občine Sežana.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice