Skip to content

Španija zaradi naraščajoče inflacije ukinja DDV na osnovna živila

Španski premier Pedro Sánchez je napovedal nov paket ukrepov, s katerimi želi vlada pomagati gospodinjstvom pri naraščajočih življenjskih stroških.

Med ukrepi je najbolj odmevna odprava davka na dodano vrednost na osnovna živila. DDV se bo tako znižal s trenutnih štirih odstotkov na nič odstotkov za vsa osnovna živila, kot so kruh, jajca, mleko, sir ter sadje in zelenjava. Za olje in testenine se bo davek znižal s trenutnih deset odstotkov na pet odstotkov. Ukrep bo začel veljati 1. januarja in bo trajal do 1. maja 2023.

Splošna stopnja davka na dodano vrednost v Španiji je 21 odstotkov. 10-odstotna znižana stopnja velja za določeno blago in storitve, kot so nakup novozgrajenih nepremičnin, hotelov in restavracij, zdravstvenih izdelkov ter zabavnih in športnih dejavnosti. 4-odstotna stopnja pa velja za blago, ki se šteje za osnovne potrebščine, kot so nekatera živila in čtivo (časopisi, revije, knjige).

Španija ukinja DDV na osnovna živila. Španski premier Pedro Sánchez med novinarsko konferenco. Vir slike: EPA EFE.
Španski premier Pedro Sánchez med novinarsko konferenco. Vir slike: EPA EFE.

Vlada je poleg tega odobrila tudi enkratno pomoč v višini 200 evrov za družine, ki letno skupaj zaslužijo 27.000 evrov ali manj kot nadomestilo za podražitev hrane. Nov paket pomoči je vreden deset milijard evrov, s čimer se bodo izdatki vlade za ukrepe pomoči povzpeli na 45 milijard evrov.

Sánchez je poudaril, da bo vlada »zaščitila srednji razred in delavce ob rasti življenjskih stroškov, energije in hrane«.

Španiji je v zadnjih mesecih uspelo znižati inflacijo na 6,8 odstotka, kar je najnižja letna stopnja v Evropski uniji in najnižja številka od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022. V primeru, da bo v mesecu marcu medletna stopnja inflacije ocenjena na več kot 5,5 odstotka, se bo ukrep znižanega davka na dodano vrednost podaljšal.

Združenja, ki v Španiji zastopajo množično potrošnjo (Aces, Aecoc, Anged, Asedas in Fiab), so ukrep znižanja DDV na osnovna živila sprejela z zadovoljstvom. »To je dobra novica, ki bo pomagala omejiti vpliv inflacije,« so poudarili predstavniki združenj.

Ne strinjajo pa se s tem, da se izdelke, kot so ribe, meso ali jogurt, izvzame iz ukrepa znižanega DDV-ja, »saj so sveži izdelki del osnovne potrošniške košarice in so nujni tudi v sredozemski prehrani«.

Poleg tega združenja »obžalujejo, da skupaj z ukrepi za pomoč gospodinjstvom niso bile potrjene pobude, da bi se izognili novim dodatnim stroškom podjetij«. V izjavi so zahtevala tudi odlog novega davka na plastiko, ki bo uveden s prihodnjim letom.

Španija ukinja DDV na osnovna živila. Trgovci so z ukrepom zadovoljni, imajo pa nekaj pomislekov. Vir slike: Expatica.
Trgovci so z ukrepom zadovoljni, imajo pa nekaj pomislekov. Vir slike: Expatica.

Ukrep znižanega davka pomeni za kupce prednost, za trgovce pa predstavlja izziv, saj imajo manj kot teden dni časa, da posodobijo cene in sisteme po svojih trgovinah. Večja podjetja na tehnološki ravni ne bodo imela težav, se pa soočajo s približno 7.000 cenami po 20.000 enotah, ki jih je potrebno spremeniti.

»Marsikdo bo moral delati na silvestrovo,« je eden izmed zaposlenih povedal za španski časopis El Pais. Drugi vir je medtem razkril, da so večje trgovske verige zaprosile vlado, da bi ukrep začel veljati teden dni pozneje.

Minister za kmetijstvo in ministrica za gospodarstvo sta v sredo v intervjuju poudarila, da bo vlada spremljala trgovce, ki bodo morali znižan davek prenesti na ceno in na potrošnika. »V primeru neupoštevanja bodo uvedene sankcije,« je dejala Nadia Calviño, ministrica za gospodarstvo in podpredsednica vlade.

Javni prevoz bo prav tako še naprej subvencioniran, saj bo znižanje cen sezonskih vozovnic podaljšano do prve polovice leta 2023. Medtem bo znižana cena litra goriva za 20 centov omejena le še na nekaj poklicnih sektorjev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice