Skip to content

Lahko desnica zmaga na volitvah? Lahko.

S Primožem Jelševarjem se občasno dobiva na kavici. Že vrsto let. On je bil tudi prvi, ki mi je pred petimi leti, ko sem zaključeval dolgoletno uredniško delo na lokalni televiziji, ponudil delo v tem mediju, kjer lahko že nekaj časa spremljate tudi moje oddaje. Ampak takrat sem si želel malce miru. Delo v medijih ni enostavno. Je lepo, pestro, a nikakor enostavno. Lani, sredi leta, pa sva se vendarle dogovorila, da bom odslej naprej napisal še kakšno kolumno. Pred vami je prva. Toliko za uvod.

V naslovu sem hkrati postavil vprašanje in dal tudi odgovor. To vprašanje si verjetno zastavljajo na obeh straneh, tako tisti na levi, kot tisti na desni. Verjetno tudi tisti, ki so nekje vmes. Po volilnem letu 2022 nič ne kaže, da se lahko zgodi, da vlado sestavi in oblikuje desnica ali desna sredina. Za nami so namreč parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve, kjer se je še enkrat pokazalo, da zmagujejo tisti z leve ali pa tisti, ki se imajo za sredinske. Lokalne volitve so sicer malce drugačne, a še vedno v večjih mestih zmagujejo tisti, ki zase pravijo, da so levi.

Nekaj upanja, da se lahko desnica premakne z mrtve točke je zagotovo dal Anže Logar. Če bi se volivci odločali le na podlagi njegovih izkušenj, programa in znanja, bi zagotovo zmagal. A so se, kot že tolikokrat poprej, odločali tudi o tem, kdo od dveh, ki sta prišla v finale, je bližje Janezu Janši, on ali ona. Na koncu je to prevagalo, in je zmagala ona, torej Nataša Pirc Musar.

Po volitvah in referendumih, ki so jih izgubili predlagatelji, lahko rečemo desnica, so se oglasili tudi nekateri vidnejši politiki, ki so poraženca volitev Janeza Janšo pošiljali med upokojence. Koliko je to politično modro ne vem, a o tem, ali bo Janša šel v pokoj ali ne, se bo moral v prvi vrsti odločiti sam ali pa stranka SDS, ki ji pripada. Zaradi mene ga imajo lahko na čelu še deset ali več let, če menijo, da je tako zanje najboljše. Vprašanje pa je, če je to dobro tudi za celotno desno sredino ali tako imenovane pomladne stranke. Morebiti celo lahko, če Janša znova ubere pot, ki jo je pred leti, ko je njegova SDS prvič zmagala na državnozborskih volitvah in sestavila verjetno najuspešnejšo vlado doslej. Torej pot prijaznosti, zmernosti in brez na sto kilometrov vidne jeze, ki je bila pogosto njegov zaščitni znak v času njegove tretje vlade, torej predhodnice vlade Roberta Goloba. A tudi v tistem kovidnem času, kar priznavajo in spoznavajo tudi mnogi podjetniki, tako mali kot veliki, pa tudi mnogi čisto navadni državljani, njegova vlada ni delala slabo. Na gospodarskem področju zagotovo ne. Če bi bilo vmes manj jeze, tudi zastraševanja in vpletanja v medije, v tožilstvo in še kam, bi bilo lahko drugače, kot je bilo lanskega aprila na volitvah. A pustimo SDS, ki ima še vedno med 20 in 25 % volivcev. Kar ni malo. Vprašanje je, kje jih še približno toliko ali še malo več lahko najdeta NSi in SLS. Slednja pod novim vodstvom mladega predsednika Marka Balažica po mojem tudi tam, kjer je bila zagotovo v času Ivana Omana najmočnejša. Na podeželju. Tudi ob dejstvu, da se zdi, da bomo v naslednjih letih še kako odvisni od tistega, kar bomo pridelali sami. To, da se stranka še močneje nasloni na našega kmeta, na podeželje, ne pomeni, da mora zanemariti svojo dosedanjo volilno bazo, ampak predvsem nazaj pridobiti tisto, ki jo je ta stranka nekoč že imela in začuda izpustila iz rok. Ne bi bilo napak, če se zdajšnje vodstvo (še) močneje poveže ali nasloni na dolgoletne izkušnje Romana Žvegliča, ustanovnega člana stranke in še koga iz vrst kmečkega sindikata in kmečkega stanu.

Lahko desnica zmaga na volitvah? Lahko: Igor Gošte, avtor kolumne. Vir slike: IG.
Igor Gošte, avtor kolumne. Vir slike: IG.

Zagotovo svojih možnosti za izboljšanje volilnega izkupička še ni povsem izkoristila NSi, pri kateri ne bi bilo nič narobe, če bi manj drugim dajala nasvete in se raje posvetila svoji volilni bazi, tudi tisti z bolj konservativnim pogledom na svet, ki se vse bolj utaplja v »kvazi liberalizaciji«, kjer ne velja nič drugega kot denar.

Pred leti je znal Zbor za republiko skupaj spraviti včasih precej med sabo sprte desne »peteline«, zato bi bilo koristno, da se znova najde kakšna skupina, ki to zgodbo ponovi. Po mojem ni treba zavlačevati, kajti tile, ki nam vladajo zdaj, nam vladajo z danimi obljubami, ki jih niti v eni sami črki ne bodo uspeli realizirati in bodo slej ko prej zapustili ladjo, ki je ne znajo in ne zmorejo krmariti skozi čeri, ki jih je veliko. Nekaj zaradi preteklosti, dosti zaradi lastnih napak in arogance, nekaj pa tudi zaradi zunanjih okoliščin. Prvi, ki mu bodo popustili živce, zna že v kratkem biti zdravstveni minister. Vsaj zdi se tako.

In kaj preostane v tem času desnici? Kot prvo, da se poveže, da se umiri in dela na terenu in da se za boga ljubega ne spušča več v nesmiselne prepire z državljani. To tako in tako že z vsakim ukrepom posebej pridno dela vlada. Pomislite le na dvig minimalne plače. Če že nalagajo dvigovanje minimalne plače, potem naj z davčno razbremenitvijo omogočijo, da bodo podjetja lahko dvignila plače tudi tistim, ki so le malo nad minimalno. Si lahko mislite, kako se počuti nek strugar z 20-letnimi delovnimi izkušnjami, ki bo zdaj v neki tovarni prejel skoraj isto plačo kot nekdo, ki ga bodo zaposlili na novo? Brez izkušenj in z malo znanja. Delavci zato že rohnijo in krivdo iščejo v tistih, ki vladajo. Evo, tu lahko da odgovor desnica, če ga ima.

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Brane
Brane
1 year ago

Zgresena kolumna:
-talanje nasvetov…
-nepravilni zakljucki – zmagal bo tisti, ki se bo bolje organiziral
in desna stran se do sedaj ni. Nezadovoljstvo mnozic bo pa
zato izkoristila levica.

Jozef
Jozef
1 year ago

sanja prase kukruz
a ti je ta verz poznan
lep pozdrav
Joško

Marcel P Ravnik
Marcel P Ravnik
1 year ago

Boruta Pahorja povabite v SLS in ga izvolite za predsednika Stranje. Tako boste prišli v nazaj parlament. Saj Pahor je bolj ljudski od ljudske stranke, poleg tega ljudska stranka se mora znebiti ekstremistov, ker to ni v duši pametnega Slovenca, ki je po rodu iz podeželja. Skrajno politiko naj se prepusti SDS in NSI. To naredite in zmagate

Prijava na e-novice