Naprej na vsebino

Kako bodo krizo v zdravstvu rešili v Franciji?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji teden predstavil načrte, s katerimi bo vlada prenovila zdravstveni sektor. Obenem pa je opozoril, da se lahko kriza v prihodnjih letih še poslabša.

Francija se, tako kot tudi marsikatere druge članice EU, spopada s pomanjkanjem zdravstvenega osebja, zlasti na podeželju, posledično pa številne bolnišnice ne uspejo sprejeti naraščajočega števila bolnikov.

Razmere so se med nedavno pandemijo koronavirusa ter skokovitega porasta primerov bronhiolitisa poslabšale toliko hitreje. Tako so se v zadnjih tednih odvile stavke, zdravstveno osebje pa zahteva boljše delovne pogoje.

Macron je dejal, da si bodo prizadevali za pospešitev zaposlovanja medicinskega osebja in reorganizacijo bolnišničnega dela do junija 2023, kar bi pomagalo rešiti zdravstveni sistem iz »neskončne krize«, v katero je zapadel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron med novoletnim nagovorom pred zdravstvenimi delavci. Vir slike: AFP.
Francoski predsednik Emmanuel Macron med novoletnim nagovorom pred zdravstvenimi delavci. Vir slike: AFP.

Med glavnimi težavami za zdravstvo v Franciji so tudi vse pogostejši zaposleni, ki poklic v zdravstvu zapuščajo. Vlada mora zato sektor za novo osebje narediti bolj privlačen.

»Skupaj moramo delati na boljši organizaciji delovnega časa,« je nadaljeval Macron in ob tem kritiziral togost 35-urnega delovnega tedna in sistem, ki »deluje samo z nadurami«.

Napovedal je tudi, da bo slabo sprejet sistem plačila za storitve v bolnišnicah v naslednjem proračunu za socialno varnost »postopno odpravljen« v korist financiranja, ki bo temeljilo na »ciljih javnega zdravja«. Po njegovih besedah višje plače ne bodo pripeljale več zaposlenih v zdravstvo.

Obljubil je tudi več denarja za tiste zdravnike, ki bodo zagotovili stalno oskrbo ali sprejeli nove paciente, da bodo ljudje v Franciji lažje prišli do dežurnega zdravnika.

Minister za zdravje Francois Braun je že povedal, da je pripravljen povečati znesek denarja, namenjenega zasebnim zdravnikom, ki trenutno znaša 25 evrov, če se zavežejo, da bodo delali več izmen in sprejeli več pacientov. Za nerazumno pa je označil podvojitev na 50 evrov, kot zahtevajo nekateri.

V prvem koraku bi zaposlili več zdravstvenih pomočnikov, ki bi posledično razbremenili zdravstveno osebje, da bi lahko le-to zdravilo bolnike, namesto da opravlja administrativne naloge, je dejal.

zdravstvo: V Franciji je brez oskrbe 600 tisoč kroničnih bolnikov. Vir slike: Inova Newsroom.
V Franciji je brez oskrbe 600 tisoč kroničnih bolnikov. Vir slike: Inova Newsroom.

600.000 pacientom s kroničnimi boleznimi, ki jim ni bila dana ustrezna zdravniška oskrba, bodo ponudili termine »še pred koncem leta«, je še napovedal.

Francoski predsednik je v svojem novoletnem govoru zdravstvenih delavcev obenem opozoril, da bi se razmere v državi »lahko poslabšale glede medicinske demografije«. S tem je naslovil staranje francoskega prebivalstva, kar pomeni, da se veliko število zdravnikov in medicinskih sester upokoji, ob tem pa jih ne nadomestijo enako kvalificirani delavci.

»Soočamo se s situacijo, ki bi se lahko še poslabšala,« je razložil Macron in poudaril potrebo po usposabljanju nove generacije medicinskega osebja.

FO-Santa, drugi največji francoski sindikat v zdravstvu, je pozval k stavki od 10. januarja za nedoločen čas v znak protesta proti »nedelovanju« vlade.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice