Skip to content

V zadnjih dveh tednih se je podražilo predvsem meso

Analize devetega popisa cen osnovnih živil v Sloveniji so pokazale minimalno znižanje košarice osnovnih živil ter košarice sadja in zelenjave. Konkretneje pa se je v zadnjih dveh tednih podražilo meso, so v preteklem tednu sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil znižala za štiri cente in po novem znaša 44,12 evra. Ob tem se je razlika med najcenejšo in najdražjo košarico povečala in znaša slabih deset evrov.

Naziv najcenejšega trgovca je tokrat osvojil Hofer, medtem ko je v prejšnjem popisu »slavil« Lidl. Najdražja osnovna živila pa najdemo v Eurospinu, ki je na vrhu lestvice zamenjal trgovca Mercator.

Gibanje vrednosti najcenejše košarice živil. Vir: Naša super hrana.
Gibanje vrednosti najcenejše košarice živil. Vir: Naša super hrana.

Na ministrstvu so izpostavili, da se je v primerjavi z zadnjim popisom v letu 2022 opazno podražilo meso. »Svinjsko meso je v povprečju dražje za kar 33,19 odstotka, goveje pa za 12,68 odstotka. Pri piščančjem mesu povišanje cen ni tako ekstremno, vendar je kljub temu opazna rast za skoraj odstotek,« so zapisali.

Od 13. septembra, ko so začeli s popisovanjem cen, se je vrednost povprečne košarice osnovnih živil znižala za 12 odstotkov oziroma 5,78 evra, kar pomeni, da smo za živila v sredini septembra morali odšteti 49,90 evra.

Najcenejši trgovec je na začetku popisovanja ponujal košarico živil po 47,38 evra, najdražji pa po 56,54 evra.

Najbolj so se od septembra do danes pocenili sir za 22,49 odstotka, krompir za 13,64 odstotka, moka za 8,21 odstotka, kruh za 4,6 odstotka, testenine za 2,69 odstotka ter sončnično olje za 0,58 odstotka. Najbolj pa sta se podražila sladkor za 45,54 odstotka in jajca za 12,82 odstotka.

Povprečna vrednost sadno zelenjavne košarice se je medtem v primerjavi z zadnjim popisom znižala za 50 centov oziroma 1,64 odstotka in tokrat znaša 29,81 evra. Sicer pa se je razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave zmanjšala in znaša 10,68 evra.

Največ izdelkov slovenskega porekla imajo trije trgovci. Vsi pa nudijo izdelke izključno slovenskega porekla v kategorijah govejega mesa, jajc in jogurta.

V zadnjih dveh tednih se je podražilo predvsem meso. Vir slike: WBUR.
V zadnjih dveh tednih se je podražilo predvsem meso. Vir slike: WBUR.

Svinjsko meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu, Sparu in Hoferju, medtem ko Eurospin ponuja le meso evropskega porekla, Hofer pa ponuja en proizvod evropskega porekla od skupnih dveh, je zapisano na spletni strani Naša super hrana.

Piščančje meso je v večji meri slovenskega porekla – izključno piščančje meso slovenskega porekla je na voljo v Mercatorju in Lidlu. Hofer, Mercator in Spar poleg piščančjega mesa slovenskega porekla ponujajo tudi piščančje meso evropskega porekla, Eurospin pa ponuja izključno piščančje meso evropskega porekla.

Medtem sir slovenskega porekla nudijo le štirje trgovci od šestih (Tuš dva, Spar tri, Mercator štiri od skupno petih, Tuš dva in Lidl enega od skupno dveh). V Hoferju in Eurospinu pa poltrdega polmastnega sira slovenskega porekla ni na voljo. Jogurt je pri vseh trgovcih le slovenskega porekla.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice