Naprej na vsebino

Slovenija postala članica ECOSOC – kaj to pomeni?

Iz Ministrstva za zunanje zadeve RS so prejšnji mesec sporočili, da je Slovenija z začetkom letošnjega leta postala članica Ekonomskega in socialnega sveta Organizacije združenih narodov (United Nations Economic and Social CouncilECOSOC) za obdobje od 2023 do 2025. Dodatno so pojasnili, da je to prvo članstvo Slovenije v tem organu.

Ekonomski in socialni svet, ustanovljen leta 1945, je eden od šestih glavnih organov sistema Združenih narodov. Sestavlja ga 54 članic Združenih narodov, ki jih izvoli Generalna skupščina.

Organ usklajuje gospodarsko, socialno in podobno delo štirinajstih specializiranih agencij Združenih narodov, funkcionalnih komisij in petih regionalnih komisij. Ob tem služi kot osrednji forum za razprave o mednarodnih gospodarskih in socialnih vprašanjih ter za oblikovanje političnih priporočil, naslovljenih na države članice in organizacijo Združenih narodov.

Udeleženci Foruma mladih Ekonomsko-socialnega sveta (ECOSOC) leta 2018. Vir slike: Združeni narodi,
Udeleženci Foruma mladih Ekonomsko-socialnega sveta (ECOSOC) leta 2018. Vir slike: Združeni narodi,

Kot svoja poslanstva navajajo spodbujanje višjega življenjskega standarda, polne zaposlenosti ter gospodarskega in socialnega napredka, prepoznavanje rešitev za mednarodne gospodarske, socialne in zdravstvene probleme, omogočanje mednarodnega kulturnega in izobraževalnega sodelovanja ter spodbujanje splošnega spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

ECOSOC se pri izvajanju svojega dela posvetuje z akademiki, predstavniki poslovnega sektorja in več kot 3.200 nevladnimi organizacijami. Usklajuje se na več sejah in sestankih ter okroglih mizah skozi vse leto. Enkrat letno se julija sestane na štiritedenskem zasedanju v New Yorku ali Ženevi.

Ekonomski in socialni svet ima devet funkcionalnih komisij in sicer so to Komisija za status žensk, Komisija za trajnostni razvoj, Komisija za družbeni razvoj, Forum Združenih narodov o gozdovih, Komisija za prebivalstvo in razvoj, Statistična komisija, Komisija za prepovedane droge, Komisija za preprečevanje kriminala in kazensko pravosodje ter Komisija za znanost in tehnologijo za razvoj.

Zadnje posebno srečanje ECOSOC je potekalo konec januarja, ko so New Yorku razpravljali o načinih za boljše preprečevanje genocida, etničnega čiščenja, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu.

Posebni sestanek ECOSOC o genocidu in ostalih zločinih, ki je potekal konec januarja. Vir slike: UN GA President, Twitter.
Posebni sestanek ECOSOC o genocidu in ostalih zločinih, ki je potekal konec januarja. Vir slike: UN GA President, Twitter.

Kakšna bo vloga Slovenije v ECOSOC?

Kot so dejali na zunanjem ministrstvu, si bo Slovenija kot članica ECOSOC prizadevala za uresničevanje Agende za trajnostni razvoj do 2030 in prispevala k iskanju rešitev za globalne izzive.

Najbolj se bo udejstvovala pri družbeni neenakosti in človekovih pravicah, izgradnji odpornosti družb (obnova po pandemiji covida-19, prehranska in energetska varnost, podnebne spremembe) ter vlogi vode v trajnostnem razvoju.

»Prizadevala si bo tudi za pravico do zdravega življenjskega okolja ter zagovarjala enakost spolov, pravice žensk, otrok, starejših in okrepljeno vlogo mladih,« so zapisali na ministrstvu.

Članstvo za Slovenijo predstavlja tudi pomembno priložnost za poglobljeno sodelovanje z ostalimi državama članicami. »Slovenija bo posebno pozornost namenila državam v razvoju, vključno z najmanj razvitimi in majhnimi otoškimi državami v razvoju, ki jih lahko med drugim doseže s programi razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči,« so pojasnili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice