Skip to content

Pocenitve pogonskih goriv oslabljene zaradi višjih trošarin, v Italiji dizel ponovno cenejši od bencina

Od 14. februarja do vključno 27. februarja v veljavo stopajo nove cene dizelskega goriva in kurilnega olja, medtem ko pri bencinu ne bo sprememb. Najvišja dovoljena maloprodajna cena bo tako znašala 1,489 evra za liter dizla, 1,355 za liter bencina in 1,083 evra za liter kurilnega olja.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela spremembo uredbe, s katero se določajo trošarine za energente in električno energijo, s čimer so v veljavo stopile višje trošarine za obe pogonski gorivi ter kurilno olje.

»Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,359 evra na liter spreminja na 0,379 evra na liter, za plinsko olje za pogon (dizel) z 0,3300 evra na liter na 0,386 evra na liter in za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) z 0,07875 evra na liter na 0,116 evra na liter,« so sporočili po zaključeni seji.

Gibanje cen za liter bencina in liter dizla v zadnjih mesecih. Vir: Ministrstvo za gospodarstvo.
Gibanje cen za liter bencina in liter dizla v zadnjih mesecih. Vir: Ministrstvo za gospodarstvo.

V primeru, da bi trošarine ostale enake še naprej, bi bilo torej za liter bencina potrebno odšteti 1,335 evra, za liter dizla 1,433 evra, za liter kurilnega olja pa 1,04575 evra.

»Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun,« so dodatno pojasnili. »Pri slednjem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije.«

Marže trgovcev so izven omrežja avtocest in hitrih cest še vedno omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Na vladi ocenjujejo, da zaradi regulacije potrošniki pri točenju 50 litrskega tanka prihranijo 5,35 evra pri dizelskem gorivu in 4,85 evra pri bencinu. Pri 1.000 litrskem rezervoarju kurilnega olja pa prihranek znaša 24 evrov.

Cena goriv: V Italiji so se cene obeh glavnih goriv ponovno zasukale. Vir slike: Motor1 com.
V Italiji so se cene obeh glavnih goriv ponovno zasukale. Vir slike: Motor1 com.

Nove cene je že v soboto za Moje finance zelo natančno predvidel Jure Ugovšek. »Na surovinskih trgih v 14 dneh zaznavamo visoke nihljaje. Sprva velike pocenitve, v zadnjem obdobju pa rast tečajev. Evro je nekoliko izgubil v primerjavi z dolarjem, neznanka pa ostaja višina trošarine, ki jo je vlada v zadnjem mesecu dni znova začela spreminjati,« je zapisal.

V Italiji je dizel po približno enem letu ponovno cenejši od bencina. Na samopostrežnih črpalkah je za liter bencina v povprečju potrebno odšteti 1,864 evra, medtem ko liter dizla v povprečju stane 1,857 evra. Pri bencinu se cene gibljejo med 1,859 in 1,872 evra na liter, pri dizlu pa med 1,847 in 1,872 evra na liter.

Na Hrvaškem bodo v torek prav tako stopile v veljavo nove cene. Liter bencina bo cenejši za 3 cente in bo stal 1,38 evra, liter dizla pa bo cenejši za kar 12 centov in bo po novem stal 1,39 evra.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice