Naprej na vsebino

Konec leta za skoraj 13 odstotkov več gradbenih dovoljenj, nepremičnine rahlo dražje

Kot kaže zadnje poročilo družbe Daibau, ki upravlja s portalom MojMojster, se je zadnji kvartal lanskega leta za gradbeni trg končal precej optimistično.

Namera po gradnji je pričakovano padla, kot vsak konec leta, so zapisali. Vendar drugi kazalniki obetajo dober začetek nove gradbene sezone, saj so izvajalci manj zasedeni, število novih gradbenih dovoljenj pa še vedno raste.

Cene surovin so potrdile celoletni trend in v zadnjem četrtletju ponovno padle za 5,5 odstotka. Zanimivo je, da cene končnih produktov temu niso sledile, saj so se ti celo malenkost podražili za štiri odstotke, so pojasnili pri Daibau. To lahko pripišemo višjim cenam za energijo, ki je potrebna pri proizvodnji in transportu končnih produktov.

Cene gradbenih materialov v zadnjih četrtletjih. Vir slike: Daibau.
Cene gradbenih materialov v zadnjih četrtletjih. Vir slike: Daibau.

Po podatkih v poročilu, se je najbolj pocenil les, prav tako pa je cena padla tudi bitumnu. Baker, aluminij in jeklo pa so se podražili.

Pri končnih produktih je opazne podražitve mogoče zaslediti predvsem pri univerzalnem cementu in mavčno-kartonskih ploščah.

V zatišju pred pomladjo se je število aktivnih projektov zmanjšalo za četrtino, zasedenost izvajalcev pa je upadla za 2,9 odstotka. Število gradbenih dovoljenj pa še naprej narašča, v zadnjem četrtletju se je tako povišalo za 12,6 odstotka, kar je obetavno za novo gradbeno sezono. Cene nepremičnin so po velikih premikih v prejšnjih kvartalih tokrat ostale relativno stabilne in so se podražile le za 2,3 odstotka.

Namera po gradnji odraža trenutno razpoloženje na gradbenem trgu. Primerljivo z enakim obdobjem lani, zadnji kvartal leta beleži upad za 3,4 odstotka. »Razlogov za skrb tako še ni, saj bo predvsem iz podatkov naslednjega kvartala razvidno, ali si bo pomladanska gradbena sezona opomogla po pričakovanjih ali ne,« so zagotovili v poročilu.

Nepremičnine so se ponovno nekoliko podražile. Vir slike: Daibau.
Nepremičnine so se ponovno nekoliko podražile. Vir slike: Daibau.

»Vrednost gradbenih del višja na mesečni in letni ravni«

Iz Statističnega urada RS medtem sporočajo, da je bila vrednost v decembru 2022 opravljenih gradbenih del za 10,6 odstotka višja od vrednosti del, opravljenih v mesecu pred tem, in za 74,5 odstotka višja od vrednosti del, opravljenih v decembru pred letom dni.

Na mesečni ravni so se zvišale vrednosti vseh vrst gradbenih del. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah za 0,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih za 10,3 odstotka in na specializiranih gradbenih delih za 12,7 odstotka.

Enako velja za letno raven, kjer so se vrednosti gradbenih del na stavbah zvišale za 131,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih za 39,6 odstotka in na specializiranih gradbenih delih za 14,9 odstotka.

Tudi vrednost gradbenih del, opravljenih v celotnem letu 2022, je bila za 33,9 odstotka višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v letu 2021. Vendar sta se pri tem zvišali le vrednosti teh del na stavbah (za 83,8 odstotka) in gradbenih inženirskih objektih (za 12,1 odstotka), vrednost specializiranih gradbenih del pa je bila nižja (za 13,1 odstotka).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice