Skip to content

MojMojster: v naslednjem letu se v Sloveniji obeta boljša gradbena sezona

Tretji kvartal 2022 je za gradbeni trg minil brez večjih pretresov, so v poročilu gradbenega trga za 3. tromesečje 2022 zapisali pri družbi Daibau, ki upravlja s portalom MojMojster.

V zadnjem poročilu, ki je nekoliko bolj optimistično naravnano kot prejšnje, so sporočili, da namera po gradnji sicer stagnira pri 0,1 odstotka, izvajalci pa so za 9,4 odstotka manj zasedeni, vendar po njihovih besedah to tik pred zimo ni nič neobičajnega.

Število novih gradbenih dovoljenj je poraslo za 11 odstotkov, zato ocenjujejo, da se v letu 2023 obeta boljša gradbena sezona. Tudi cene surovin so že v tretjem četrtletju zapored zabeležile padec, tokrat za 4,8 odstotka. Gledano po posameznih surovinah, sta se podražila le bitumen in baker, medtem ko so se les, aluminij in jeklo pocenili.

V prejšnjem četrtletju so se osnovne surovine v povprečju pocenile za 24 odstotkov, vendar se je gradbeni material zaradi inflacije in dražjih energentov podražil za 11 odstotkov. Tokrat se je gradbeni material skupaj s surovinami v povprečju pocenil in sicer za 5,5 odstotka.

Gibanje cen gradbenih materialov v zadnjem letu. Vir slike: Daibau.
Gibanje cen gradbenih materialov v zadnjem letu. Vir slike: Daibau.

Pričakovano se gradbena sezona počasi zaključuje, zato se je odprlo za 3 odstotke manj gradbenih projektov, zasedenost izvajalcev pa je upadla za 9,4 odstotke, so nadaljevali.

Kot že omenjeno pa so obeti za pomlad dobri, saj je bilo podeljenih 11 odstotkov več gradbenih dovoljenj. Prejšnje četrtletje so cene nepremičnin zrastle za kar 10 odstotkov, popravek v tem četrtletju pa znaša le 3,5 odstotka, kar je lahko znanilec, da so cene nepremičnin na skrajni meji in lahko v prihodnjih mesecih upadejo, so dodali pri Daibau.

Po tem, ko je v prejšnje četrtletju namera po gradnji poskočila tako pri majhnih in srednjih kot tudi velikih projektih, se je tokrat dvignila le pri srednjih projektih, pri majhnih in velikih pa upadla. Glede na poročilo je tudi dolgoročno mogoče opaziti trend upadanja večjih projektov v zadnjih dveh letih.

Med drugim in tretjim kvartalom 2022 v povprečju namera po gradnji stagnira na 0,1 odstotka, zato lahko ob koncu leta pričakujemo upad, še dodajajo.

Podatke Daibau pridobiva iz javno dostopnih baz (SURS) ter s pomočjo partnerjev in interne analitike na zelo velikem vzorcu.

V tretjem četrtletju upad investicij v poslovne nepremičnine

Obseg naložb v poslovne nepremičnine po Evropi se je v tretjem četrtletju zmanjšal, saj so negotovi gospodarski obeti, naraščajoče obrestne mere in negotovost glede cen nepremičnin odvrnili vlagatelje, kaže najnovejše poročilo Europe Capital Trends, ki ga pripravlja MSCI, ameriško finančno podjetje s sedežem v New Yorku.

Obseg opravljenih transakcij je v tretjem četrtletju v primerjavi z letom prej padel za 37 odstotkov na 53 milijard evrov, pri čemer so upad zabeležili vsi večji nepremičninski sektorji in trgi.

V tretjem četrtletju upad investicij v poslovne nepremičnine. Vir slike: Getty.
V tretjem četrtletju upad investicij v poslovne nepremičnine. Vir slike: Getty.

Število prodanih nepremičnin v četrtletju je bilo najnižje od avgusta 2020, medtem ko je število strank, ki so sklenile posle, padlo na najnižjo raven v zadnjih devetih letih.

»Zdaj opažamo, da se vpliv gospodarske upočasnitve, ki jo je povzročila inflacija, začenja odražati na trgu naložb v nepremičnine. Cenovna pričakovanja se prilagajajo višjim stroškom zadolževanja in obetom glede najemnin,« je ugotovitve komentiral Tom Leahy, vodja raziskave nepremičnin EMEA pri MSCI.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice