Skip to content

Ste opazili, da je Netflix občutno pocenil svoje pakete?

Slovenija je samo ena izmed držav, kjer se je Netflix, podjetje za storitev pretočnega predvajanja televizijskih serij in filmov, odločil za konkretno pocenitev vseh treh naročniških paketov.

Za osnovni paket je po novem potrebno odšteti 4,99 evra (prej 7,99 evra) na mesec, standardni paket stane 7,99 evra (prej 9,99 evra) na mesec, premium pa 9,99 evra (prej 11,99 evra) na mesec.

»Cilj je omogočiti dostop do priljubljenih TV serij in filmov po še dostopnejši ceni ter ponuditi širok izbor kakovostnih TV serij in filmov, skrbno izbranih za uporabnike. Tako lahko uporabnik ne glede na razpoloženje in okus vedno najde nekaj za gledati in uživati,« so po poročanju portala IT Vesti sporočili iz Netflixa.

Poleg Slovenije, so obvestilo o nižjih cenah prejeli še uporabniki v Srednji Ameriki, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Severni Makedoniji, Slovaški in Bolgariji.

Naročnina na Netflix bo od zdaj naprej cenejša. Vir slike: iStock.
Naročnina na Netflix bo od zdaj naprej cenejša. Vir slike: iStock.

V Boliviji, Paragvaju, Nikaragvi, Kubi in Venezueli so stroški osnovnega paketa padli s 7,99 na 3,99 ameriškega dolarja. Standardni paket se je medtem znižal z 10,99 na 5,99 dolarja, premium pa s 13,99 na 7,99 dolarja.

Netflix si na teh trgih prizadeva za dodatno rast, saj kljub temu, da je marsikje najbolj uporabljena storitev za pretočno predvajanje, ga Disney+ hitro dohiteva. Z novimi cenami pa se je konkurenčnim storitvam nekoliko približal.

Za mesec uporabe Disney+ je na primer potrebno odšteti 7,99 evra, za mesec Amazon Prime Video pa 4,99 evra. Potrebno pa je omeniti, da je Netflixova knjižnica vsebine najbolj razširjena.

Vse skupaj zveni kot zelo dobra novica za vse uporabnike storitve, vendar je to skoraj gotovo samo »zatišje pred nevihto«.

Na večjih trgih Netflix že počasi testira omejevanje uporabe istega računa zunaj enega gospodinjstva. Deljenje računa z uporabniki izven domačega gospodinjstva je že zdaj prepovedano, vendar Netflix temu še ne sledi.

Največ vsebine med vsemi storitvami za pretočno predvajanje ponuja prav Netflix. Vir slike: Netflix.
Največ vsebine med vsemi storitvami za pretočno predvajanje ponuja prav Netflix. Vir slike: Netflix.

»Netflix račun je namenjen skupni rabi v enem gospodinjstvu (ljudje, ki živijo na isti lokaciji z lastnikom računa),« je zapisano na spletni strani. »Ljudje, ki niso v istem gospodinjstvu, bodo morali za ogled Netflixa ustvariti svoj račun.«

Ena oseba lahko na primer ustvari račun in plača za premium paket, ki dovoli istočasno gledanje vsebin na štirih napravah. To pomeni, da lahko brez težav račun uporabljajo štiri osebe, med katerimi vsaka plača samo 2,50 evra na mesec.

Za konec marca pa so napovedali strožja pravila pri deljenju računov z drugimi osebami. Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj bodo to uvedli tudi v Sloveniji.

Veliko uporabnikov je na družbenih omrežjih izrazilo nestrinjanje, saj želijo svoj račun, za katerega plačajo, uporabljati tako, kot sami želijo. Nekaj jih je napovedalo tudi protestno ukinitev računa in odhod h konkurenčni storitvi.

Kako pa bodo sledili kršenju pogoje uporabe? Netflix na svoji spletni strani pravi, da podjetje uporablja »naslove IP, ID-je naprav in dejavnost računa iz naprav, prijavljenih v račun« in tako ugotovi, katere naprave se nahajajo v istem gospodinjstvu.

Red Notice je treutno najbolj gledan film na Netflixu. Vir slike: Netflix.
Red Notice je treutno najbolj gledan film na Netflixu. Vir slike: Netflix.

Pri Netflixu so se na negativen odziv pripravili. »To ne bo vsesplošno priljubljena poteza, zato bodo sedanji uporabniki s tem nezadovoljni. Verjetno jih bo zaradi tega nekaj preklicalo račun,« je vlagateljem povedal Greg Peters, soizvršni direktor Neflixa.

Podjetje je že poskusilo z omejevanjem uporabe računov lani, ko je od uporabnikov v Čilu, Kostariki in Peruju zahtevalo plačilo dodatne pristojbine za skupno rabo z uporabniki izven domačega gospodinjstva.

Portal Rest of World je preizkus označil za »zmešnjavo«. Poročali so, da je bila nova politika uvedena nedosledno. Številni uporabniki so se z lahkoto izognili dodatnim stroškom, medtem ko so bili drugi pozvani, da plačajo še več in so se odzvali s preklicem naročnine.

Ob tem naj še omenimo, da je Netflix pred nekaj leti na Twitter omrežju zapisal: »Ljubezen je, ko deliš svoje geslo«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice