Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu o prepovedi nočnega dela v pekarnah

Kako so si pred 100 leti predstavljali površino Lune?

V Slovencu je bilo pred 100 leti mogoče zaslediti serijo zapisov, ki so opisovali prigode dveh Angležev na Luni. Avtor je bil Herbert George Wells, ki je sicer bolj poznan po romanih Vojna svetov, Časovni stroj in drugi.

V letu 1923 ni še noben prebivalec Zemlje stopil na Luno. To se je zgodilo šele nekaj desetletji kasneje. Wells je s svojo bujno domišljijo opisoval svoj pogled na površje Lune in bitja, ki bi jih lahko tam srečali.

»Toda kamor sem pogledal, povsod isto razmetano, razklano skalovje, tihotno in zapuščeno, in vmes naglo rastoče stebličje, kaktusi, lišaji, plazeče se vejevje,« je opisoval eden izmed dveh likov, ki sta nastopala v pripovedkah.

Ilustracija na platnici ene izmed izdaj pripovedk o prvih ljudeh na Luni. Vir slike: Amazon.
Ilustracija na platnici ene izmed izdaj pripovedk o prvih ljudeh na Luni. Vir slike: Amazon.

»Nekaj se me je rahlo dotaknilo. Ustrašil sem se. Vejica mladega lišaja mi je legla preko čevlja. Sunil sem jo z nogo in razpadla je v prah. Kavor [spremljevalec pripovedovalca] je kriknil. Bodičasto stebličje se mu je zasadilo v roko.«

Poleg tega je bilo na Luni zelo vroče že zgodaj zjutraj, rastline so bile na nek način žive in so se premikale, stvari pa so padale šestkrat lažje kot na Zemlji.

»Zadel sem ob orjaško gobo, našim medvedjim tacam podobno, par metrov je bila visoka in živo pomarančaste barve. Zavalil sem se po tleh in bil v hipu poln drobnega prahu. Kihal sem in se smejal, da mi je sape zmanjkovalo,« je še pisal Wells.

Prepoved nočnega dela v pekarnah

»Nedavno so dunajski pekovski mojstri začeli gibanje, da se odpravi prepoved nočnega dela v pekovski obrti,« je poročal Slovenec.

Stroehmannova pekarna na Dunaju. Vir slike: CC Kline.
Stroehmannova pekarna na Dunaju. Vir slike: CC Kline.

Pred 100 leti so tako na Dunaju v Avstriji sklicali sejo vodstva zveze pekov, da bi se pogovorili o morebitni spremembi. »Proti vsem pričakovanjem« so zastopniki vseh deželnih zvez, razen dunajske, glasovali proti ponovni uvedbi nočnega dela, češ da »prepoved ne ščiti samo pomočnikov, ampak tudi mojstre in tvori nasip proti poplavi po veleobratih«.

Zanimiva ideja za podporo brezposelnim gradbincem

Prav tako iz Avstrije je v tistih dneh prišla zanimiva ideja o tem, kako bi lahko prilagodili prispevek brezposelnim osebam.

Na avstrijskem finančnem ministrstvu se je oglasila skupina brezposelnih delavcev iz gradbeništva. Prosili so, da bi se finančna podpora, ki gre vsem brezposelnim, spremenila tako, da bi namesto same podpore delavci dobili priložnost popravila državnih poslopij.

»Tako bode delavstvu dana prilika, da ti denar pošteno zasluži, a država bo pri tem imela svoj dobiček,« so sporočili. Finančnemu ministru naj bi bila ideja všeč, vendar je dejal, da zaenkrat za stavbna dela nima zadostnih sredstev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice