Skip to content

Ministrstvo namenja 1,5 milijona evrov za razvoj projektov zadružništva in socialne ekonomije

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v petek prejšnji teden objavilo javni razpis za spodbujanje razvoja projektov zadružništva in socialne ekonomije.

Z razpisom želijo v Sloveniji doseči izboljšanje oziroma oblikovanje ponudbe blaga in storitev z družbenim učinkom. V ta namen bodo podprli projekte, ki bodo razvijali gospodarske dejavnosti ter bodo na trgu ponudili nove, izboljšane storitve oziroma blago na področjih, ki jih opredeljuje Strategija razvoja Slovenije 2030.

Cilj je podpreti predvidoma 10 pilotnih projektov, ki bodo z razvojem ali širitvijo gospodarske dejavnosti, skladno z načeli socialne ekonomije in zadružništva, oblikovali poslovne modele, ki bodo zagotavljali trajno izvajanje v projektu razvite storitve oziroma zagotovili trajno ponudbo v projektu razvitega blaga na trgu.

Razpis_Sedež Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Vir slike: eUprava.
Sedež Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Vir slike: eUprava.

Področja izvajanja projektov so:

 • Zdravo in aktivno življenje,
 • Znanje in spretnosti za kakovostno življenje in delo,
 • Dostojno življenje za vse,
 • Kultura in jezik kot temeljna dejavnika nacionalne identitete,
 • Gospodarska stabilnost,
 • Konkurenčen in družbeno odgovoren podjetniški in raziskovalni sektor,
 • Vključujoč trg dela in kakovostna delovna mesta,
 • Nizko-ogljično krožno gospodarstvo,
 • Trajnostno upravljanje naravnih virov,
 • Zaupanja vreden pravni sistem,
 • Varna in globalno odgovorna Slovenija ter
 • Učinkovito upravljanje in kakovostne javne storitve.

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko vsi subjekti socialne ekonomije, ki so usmerjeni v reševanje družbenih in okoljskih problemov, ponovno vlagajo dobiček in presežke prihodkov v izvajanje dejavnosti v interesu javnem interesu ali interesu širše skupnosti ter sledijo modelom demokratičnega in ali participativnega upravljanja.

Projekte lahko izvajajo prijavitelji samostojno ali v partnerstvu z največ enim projektnim partnerjem. Rok za oddajo vlog je 17. maj 2023, na ministrstvu pa so za razpis skupaj namenili 1,5 milijona evrov.

Prijavitelji, ki še niso registrirani kot socialno podjetje oziroma zadruga, morajo ob zaključku projekta oblikovati nov poslovni subjekt, in sicer zadrugo ali zadrugo s statusom socialnega podjetja, so še opozorili na ministrstvu.

Cilj je podpreti predvidoma 10 pilotnih projektov. Vir slike: Startup Mindset.
Cilj je podpreti predvidoma 10 pilotnih projektov. Vir slike: Startup Mindset.

Višina sofinanciranja upravičenih stroškov dosega največ 150.000 evrov in najmanj 75.000 evrov za posamezen projekt. Sredstva so na voljo v letih 2023 in 2024.

Ministrstvo bo sofinanciralo stroške plač in povračil stroškov v zvezi z delom, storitev zunanjih izvajalcev, informiranja in komuniciranja, nakupa opreme in posrednih stroškov v pavšalnem znesku do 15 odstotkov stroškov plač in povračil stroškov v zvezi z delom.

Ozadje

V Evropski uniji subjekti socialne ekonomije po ocenah Evropske komisije zaposlujejo približno 6,5 odstotka delovno aktivnega prebivalstva in ustvarijo osem odstotkov celotnega bruto družbenega proizvoda (BDP) unije.

V Sloveniji so številke bistveno nižje, saj sektor trenutno zaposluje zgolj 0,2 odstotka delovno aktivnega prebivalstva ter prav toliko tudi prispeva k BDP, so zapisali pri ministrstvu. Zato v Sloveniji obstaja velik potencial za razvoj sektorja socialne ekonomije in zmanjšanje zaostanka na področju socialne ekonomije za povprečjem držav članic unije.

Delavnica za sodelujoče na razpisu

Za pripravo vlog bo organizirana tudi delavnica za prijavitelje. Delavnica bo organizirana predvidoma v sredo, 10. maja 2023, ob 10. uri.

Potekala bo hibridno, in sicer za prijavitelje, ki se je bodo želeli udeležiti v živo, v prostorih Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana, v veliki sejni sobi v 2. nadstropju ter preko spletnega orodja Zoom. Trajala bo predvidoma uro in pol.

Na delavnico se prijavitelji lahko prijavijo preko spletnega naslova gp.mgts@gov.si s pripisom: ‘Prijava na delavnico za JR za spodbujanje zadružništva in socialne ekonomija’. V prijavi prijavitelj navede, ali se želi delavnice udeležiti v živo ali preko spleta.

Število mest na delavnici v prostorih ministrstva je omejeno na 30 oseb. Tako bodo vsi prijavitelji po zapolnitvi razpoložljivih prostih mest oziroma tisti, ki se bodo želeli udeležiti delavnice na daljavo, spletno povezavo na dogodek prejeli po potrditvi udeležbe.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice