Skip to content

Krave nameravajo hraniti z algami, da bi v ozračje sproščale manj metana

V skladu z nedavno objavljeno vladno strategijo Net Zero bi lahko kravam v Združenem kraljestvu dodajali tako imenovane »blokatorje metana« za zmanjšanje izpustov emisij. Raziskovalci pravijo, da krave molznice, ki se hranijo z oljem iz morskih alg, izločajo bistveno manj tega plina.

»Pričakujemo, da bodo leta 2025 na trg Združenega kraljestva vstopili visoko učinkoviti izdelki za zaviranje metana. Preučili bomo vlogo industrije in vlade pri tem, da bi postopoma čim bolj povečali uporabo takšnih izdelkov za primerne sisteme govedoreje,« piše v poročilu o načrtu za rast Net Zero.

»To bo vključevalo ambicijo, da se v Angliji čim prej predpiše uvedba proizvodov z dokazano varnostjo in učinkovitostjo v krmnih mešanicah za govedo, kolikor hitro bo to praktično mogoče.«

Krave nameravajo hraniti z algami: Krma z morskimi algami, ki jo dajejo kravam. Vir slike: Volta Greetech.
Krma z morskimi algami, ki jo dajejo kravam. Vir slike: Volta Greetech.

Ocenjuje se, da krave in druge vzrejne živali proizvedejo približno 14 odstotkov vseh emisij, ki so povezane s človekom.

»Rdeče morske alge so se pokazale kot učinkovit krmni dodatek v prehrani prežvekovalcev za zmanjševanje metana,« so znanstveniki ugotovili v raziskavi, objavljeni v reviji Animal Feed Science and Technology. Ta posebna metoda krmljenja krav naj bi učinkovito zmanjšala emisije metana za 39 do 44 odstotkov, ne da bi pri tem vplivala na mlečnost krav ali vnos suhe snovi.

Čeprav je bilo ugotovljeno, da povečuje količino bromoforma v kravjem mleku, so bile te ravni v »varnih koncentracijah« za človeško prehrano. Po podatkih ameriške agencije za varstvo okolja zaužitje visokih ravni bromoforma pri ljudeh in živalih lahko vpliva na živčni sistem in vodi do upočasnitve možganskih funkcij ter poškodb jeter in ledvic.

Krave nameravajo hraniti z algami: Prehranjevanje krav z morskimi algami lahko poveča količino bromoforma v mleku. Vir slike: iStock.
Prehranjevanje krav z morskimi algami lahko poveča količino bromoforma v mleku. Vir slike: iStock.

Kot so zapisali na portalu FoodIngredientsFirst se z novimi raziskavami pojavlja vedno več vrst morskih alg, ki so primerne kot dodatek k prehrani krav. Prav bromoform pa povzroča tudi največ skrbi.

Ta spojina zavira nastajanje metana v kravjem želodcu, poudarjajo znanstveniki z nizozemskega raziskovalnega instituta Wageningen Livestock Research. »Bromoform zavira nastajanje metana v kravjem želodcu, vendar je tudi strupen,« pravi Wouter Muizelaar z omenjenega inštituta.

Pospešuje pa se tudi raziskovanje blokatorjev metana, ki sicer niso povezani z morskimi algami. Prejšnji mesec so nizozemske družbe Royal FrieslandCampina, DSM in dobavitelj krme Agrifirm preizkusili rešitev Bovaer v rednih kmetijskih dejavnostih na 158 kmetijah, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mleka na Nizozemskem. Bovaer naj bi bil prvi krmni dodatek za govedo za širšo uporabo, ki zmanjšuje metan.

Krave nameravajo hraniti z algami: Nadaljujejo se tudi raziskave blokatorjev metana, ki ne slonijo na morskih algah. Vir slike: Shutterstock.
Nadaljujejo se tudi raziskave blokatorjev metana, ki ne slonijo na morskih algah. Vir slike: Shutterstock.

V kravjem vampu hrano pomagajo razgraditi mikrobi. Pri tem se sproščata vodik in ogljikov dioksid. Poseben encim te pline nato združi v metan. Bovaer zavira ta encim in posledično nastane manj metana. Po koncu delovanje se nato varno razgradi na spojine, ki so že naravno prisotne v vampu.

Šestmesečni program, ki se je začel leta 2022 in je vključeval več kot 20.000 krav, je potrdil, da je Bovaer mogoče preprosto uvesti za širšo uporabo, »ne da bi to vplivalo na zdravje živali, proizvodnjo mleka ali njegovo sestavo«.

Projekt poroča o zmanjšanju emisij metana za 10.000 ton CO2e (kar pomeni, da se v povprečju iz črevesja sprosti 28 odstotkov manj metana).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice