Skip to content

Ponovno uvedena okoljska dajatev, cene goriv nekoliko nižje

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v ponedeljek zvečer sporočilo nove cene bencina, dizla in kurilnega olja. Od torka, 9. maja, do vključno ponedeljka, 22. maja, bo tako za liter bencina potrebno odšteti 1,390 evra, za liter dizla 1,421 evra, za liter kurilnega olja pa 1,001 evra.

Liter bencina je torej cenejši za 2,6 centa, liter dizla za okrogla dva cena, liter kurilnega olja pa za 2,1 centa.

V novih cenah je že vključena odločitev vlade o ponovni uvedbi plačila CO2 okoljske dajatve za fosilna goriva, in sicer za neosvinčeni bencin 0,0398 evra na liter ter za dizelsko gorivo in kurilno olje 0,0467 evra na liter.

Gibanje cen bencina in dizla v zadnjih mesecih. Vir podatkov: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.
Gibanje cen bencina in dizla v zadnjih mesecih. Vir podatkov: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

V primeru, da nove dajatve ne bi bile uveljavljene, bi tako bencin stal 1,35 evra na liter, dizelsko gorivo 1,374 evra na liter, kurilno olje pa 0,954 evra na liter.

Posledično so se zmanjšali tudi prihranki, ki jih potrošniki uživajo zaradi regulacije cen goriv. Na ministrstvu za okolje so tako izračunali, da v primeru 50-litrskega tanka bencina privarčevani znesek znaša 2,4 evra, v primeru dizelskega goriva pa 2,55 evra. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja potrošnik medtem privarčuje 97 evrov.

Marže trgovcev izven avtocest in hitrih cest še naprej ostajajo omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene na avtocestah se medtem oblikujejo prosto.

Na Hrvaškem cene goriv s konkretnim padcem

V Italiji cene bencina in dizla prav tako padajo in so za njihove razmere že dokaj nizke. Povprečna cena litra dizla je na samopostrežnih črpalkah v zadnjih dveh tednih padla za dobrih šest centov in tako dosegla 1,682 evra.

Cene goriv padajo tako v Sloveniji kot tudi drugo. Vir slike: DayFR.
Cene goriv padajo tako v Sloveniji kot tudi drugo. Vir slike: DayFR.

Za liter bencina je medtem potrebno v povprečju odšteti 1,834 evra, kar je za 4,3 centa manj kot na ponedeljek pred dvema tednoma.

Italijanski mediji za prihodnje dni napovedujejo nadaljnje padce cen, za naprej pa je vse odvisno od mednarodnih kotacij goriv, ki so se na petek zaključile navzgor.

Na Hrvaškem, kjer cene goriv prav tako določajo za 14 dni vnaprej, prvi dan tega obdobja pa je enak našemu, bencin po novem stane 1,32 evra na liter, dizelsko gorivo pa 1,23 evra na liter. Obe gorivi sta se torej pocenili za  osem centov.

Na Madžarskem se v zadnjih treh tednih cene goriv nenehno znižujejo. Od 19. aprila se je liter bencina tako pocenil za skoraj 60 madžarskih forintov (0,16 evra), liter dizla pa za 50 forintov (0,13 evra).

Povprečna cena bencina na madžarskih črpalkah je trenutno 570,3 forinta (1,53 evra) na liter, cena dizla pa 552,7 forinta (1,49 evra) na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice