Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o izbruhu Etne

Izbruh Etne

Pred 100 leti je na dan 16. junija izbruhnil vulkan na jugu Italije, imenovan Etna. Izbruh je trajal približno en mesec. O tem je poročal tudi Slovenec.

»Lava nadaljuje svojo pot brez prestanka, brez miru kakor črno-rdeče pisani nestvor, bleščeč se pod silnimi penami kamenja in ognja,« so pisali. »Ozračje napolnjuje smrad po zažganem in žveplu, nebo je zastrto z gostim dimom in iz njega se neprestano vsiplje droban pepel. Trte, drevje in drugi nasadi so izginili in griče pokriva siva odeja lave in pepela. Grozo množe še neprestani podzemski sunki in bobnenje.«

Slovenec: Ljudje so pred tokovi lave bežali z vozovi in peš. Vir slike: British Pathé, Youtube.
Ljudje so pred tokovi lave bežali z vozovi in peš. Vir slike: British Pathé, Youtube.

»Pogled na razdiralno silo je strahoten. Goreča masa se neprestano vali dalje. Sicer se je njena brzina zmanjšala, to pa le zato, ker se je razlila v širjavo in ogrozila tako nove kraje. Goreči veletok meri približno 700 m in podira ter uničuje pod seboj vse, kar doseže. Ponekod se dviga 25 m visoko,« so poročali.

Človek, ki ne čuti bolečine

V tistih dneh so iz bolnišnice v Pragi izpustili 24-letnega moškega, ki ni čutil nobene bolečine niti pri odprtih ranah. »Požira na koščke razbito steklo, ga prežveči na pol četrti cm in prebavlja,« ga je opisal Slovenec.

Zdravniki so ga tudi pregledali z rentgenskimi žarki in opazovali, kako koščki stekla potujejo po želodcu in naprej. Moški si je lahko v telo brez težav zabodel tudi bucike. Poleg naštetega je bil sposoben tudi jesti papir. »Cel nedeljski časopis spravi pod streho kakor bi češnje zobal.«

In razlaga? Kot je pisal Slovenec, so strokovnjaki ugibali, da je vse to posledica avto sugestije. »Pred leti so mu v Toplicah vsugerirali v hipnozi, da je neranljiv in proti bolečinam brezčuten. In danes veruje, da njegova nedovzetnost od tod izvira.«

Ogroženi poljski gozdovi

Poljsko poljedelsko ministrstvo je predstavilo načrt, po katerem je bilo prepovedano izvažati neobdelan lest, dovoljeno pa je bilo uvažati les za kurjavo.

»To mora poljska vlada ukreniti, zakaj stanje poljskih gozdov je tako bedno, da mora priti do lesne katastrofe, če se ne bo v njih obrambo ničesar storila,« je pojasnil časopis Slovenec.

Fotografija enega izmed poljskih gozdov danes. Vir slike: AG.
Fotografija enega izmed poljskih gozdov danes. Vir slike: AG.

»Praznik treznosti«

Dan 24. junija je bil posvečen »treznostni ideji po vsem Slovenskem«. Na ta dan je bila po Sloveniji organizirana posebna kampanja, ki je delovala »proti sovragu ljudske sreče, pijančevanju in razuzdanosti«.

V Ljubljani je bilo v jutranjem času organizirano zborovanje, ki so se ga udeležili predstavniki oblasti, društev in uredništev časopisov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice