Naprej na vsebino

Zakaj nove aplikacije Threads še ni v Evropi?

Pred slabim mesecem je družba Meta, ki si sicer lasti tudi družbena omrežja Facebook in Instagram, predstavila novo aplikacijo, imenovano Threads, ki bi lahko odrezala precej velik kos tržnega deleža Twitterju (oziroma po novem kar samo »X«).

Threads si je naložilo že na milijone uporabnikov v več kot 100 državah, vključno z Združenim kraljestvom, v Evropski uniji pa še ni na voljo.

Pri Meti ne razkrivajo točnih razlogov zakaj je temu tako. V začetku julija je irska Komisija za varstvo podatkov, ki nadzira sedež podjetja Meta za EU v Dublinu, kot prva potrdila, da aplikacija Threads do nadaljnjega ne bo delovala v EU.

Zakaj nove aplikacije Threads še ni v Evropi. Ustanovitelj Facebooka in lastnik družbe Meta Mark Zuckerberg. Vir slike: CNN.
Ustanovitelj Facebooka in lastnik družbe Meta Mark Zuckerberg. Vir slike: CNN.

Poudarili so, da sama Komisija storitve ni blokirala. Težava je pri Meti, ki »storitve še ni pripravila za evropsko uvedbo zunaj Združenega kraljestva,« je bilo zapisano v poročilu.

Med poznavalci velja prepričanje, da je za zamudo odgovoren predvsem prihajajoči evropski Zakon o digitalnih trgih (DMA), ki bi lahko začel veljati leta 2024.

Nova aplikacija Threads je zasnovana tako, da se poveže s profilom, ki ga ima uporabnik odprtega na družbenem omrežju Instagram, in iz tam povleče občutljive informacije, med drugim tudi lokacijo, zgodovino iskanja in podobno, kar pride nato v poštev tudi pri oglaševanju.

Takšne prakse morda niso skladne s strogimi pravili EU o zasebnosti podatkov. Nedavno je bila Meta zaradi svoje aplikacije WhatsApp kaznovana z 225 milijoni evrov, ker ni zagotovila dovolj podrobnosti o tem, kako s Facebookom deli podatke o evropskih uporabnikih.

EU je pred kratkim prav tako določila, da mora Meta za prikazovanje uporabniku prilagojenih oglasov v regiji pridobiti soglasje uporabnikov. Pred tem je bilo podjetje kaznovano z globo 390 milijonov evrov, ker pred prikazovanjem takšnih oglasov ni pridobilo soglasja.

Vpogled v novo aplikacijo Threads. Vir slike: Variety.
Vpogled v novo aplikacijo Threads. Vir slike: Variety.

Po navedbah virov portala Engadget pa zamuda pri lansiranju Threads v evropskih državah sploh ni posledica vprašanj v zvezi z varovanjem zasebnosti. Pri Meti bodo najverjetneje počakali na polno uvedbo novega zakona, po čemer bodo lahko prilagodili aplikacijo za evropski trg.

Veliko Evropejcev je do aplikacije vseeno pridobilo dostop

To, da aplikacije Threads ni mogoče dobiti v trgovinah z aplikacijami, kot sta Google Play ali App Store (Apple), pa ni ustavilo nekaterih prebivalcev EU, ki so dostop vseeno pridobili.

S pomočjo storitve navideznega privatnega omrežja (Virtual private network – VPN) lahko uporabnik brska po spletu z zamaskirano oziroma spremenjeno lokacijo. To pomeni, da lahko dostopa do storitev, ki so morda na voljo samo v Združenih državah Amerike ali kateri drugi državi.

Meta se tega zaveda, zato naj bi uvedli dodatne omejitve. »Threads trenutno niso na voljo v večini evropskih držav, zato smo sprejeli dodatne ukrepe, da bi ljudem iz teh držav preprečili dostop. Evropa je za podjetje Meta še vedno zelo pomemben trg in upamo, da nam bo v prihodnosti uspelo omogočiti dostop do storitve Threads v več državah,« so sporočili v izjavi.

Nekateri uporabniki so tako poročali o tem, da ne morejo več dostopati do svojega Threads profila oziroma ne morejo na aplikaciji ničesar objaviti. Poleg tega pa Threads profila ne morejo izbrisati, saj je Meta uvedla pogoj, da se v tem primeru uporabniku hkrati izbriše tudi Instagram profil.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice