Skip to content

Zdaj je čas za enotnost in strokovnost

V teh hudih dneh za našo domovino, ki je bila in je še mnogokje pod vodo, je povsem nesmiselno, da poslušamo, beremo ali gledamo posnetke, kateri politiki naokoli hodi v belih teniskah, kdo je poprijel za lopato, kdo se večkrat ali manjkrat oglaša … Ni časa za politična preigravanja, zdaj je čas, da se reši, kar se rešiti da. V teh dneh smo res lahko ponosi na vse, ki rešujejo, pomagajo. Od gasilcev, humanitarnih organizacij, civilne zaščite, varuhov reda in miru, vojske, društev, novinarjev, snemalcev, fotografov, sosedov, politikov (mednje sodijo tudi župani, poslanci, ministri, občinski in krajevni svetniki) in mnogih drugih, ki so tako ali drugače zavihali rokave.

Ko bo vse to za nami, bo čas, da se vprašamo, kako v bodoče umeščati mostove, graditi ceste, kolesarske poti, drugo infrastrukturo in tudi, kje, na katerih področjih ali lokacijah državljanom sploh dati dovoljenje za gradnjo. Najkoristneje bi bilo, da bi odločevalci vendarle enkrat stopili iz svojih pisarn in si teren, kamor umeščajo vse prej omenjeno ali izdajajo vsa ustrezna dovoljenja, natančno ogledali. Tako kot so nekoč, ko so skozi Slovenijo umeščali in gradili železnice. Spomnim se namreč hudih poplav v Zasavju pred več kot desetletjem, ko sem si s kamero v rokah celotno področje ogledal s helikopterjem. Kaj sem videl? Sava je poplavila skoraj vse ceste ob njej, hiše, ne pa tudi železniških tirov. Verjetno so takrat, ko so načrtovali izgradnjo, arhitekti in še kdo šli na teren in se pri lokalnem prebivalstvu pozanimali, do kje ob večjih ujmah poplavlja in temu primerno zarisali in umestili železniško traso. Ko so stoletja kasneje umeščali še cesto Zagorje-Litija, ne verjamem, da so šli na teren in se pozanimali, do kje Sava poplavlja.

Pred leti je prijatelju plaz spodjedel hišo. Moral se je preseliti. Le kdo mu je dal dovoljenje, da jo je zgradil na takem mestu, smo se takrat vsi spraševali. Ko so mu ponudili nadomestno zemljišče v dolini, sem sam, ki niti malo nisem strokovnjak za umeščanje objektov v naravo, vedel, da tam blizu pogosto poplavlja. Opozoril sem ga na to in mu pokazal na bližnji sosednji hiši, do kje (do okna) ponavadi poplavlja tamkajšnji potok. Na srečo mi je prisluhnil in temelje hiše dodatno dvignil za skoraj meter in s tem potem novozgrajeno hišo rešil, da mu je že dve leti kasneje ni poplavilo. Ne verjamem, da je tistega, ki mu je dal vse ustrezne papirje za umestitev in izgradnjo hiše, to kaj dosti zanimalo. On(i) je (so) svoje obdelal(i). Kaj bo potem, pa v stilu, komu mar.

Ker se veliko gibljem v naravi, kjerkoli sem tečem ali kolesarim, včasih z grozo opazujem, kako neurejene potoke imamo. Opazujem, pogosto tudi o tem obveščam javnost in odločevalce prek svojih novinarskih člankov in oddaj, da struge potokov niso očiščene ali po domače dovolj poglobljene. Zato ni čudno, da že ob malo večjem nalivu voda prestopi bregove in odnaša in uničuje vse pod sabo. Včasih, ko na to opozorim, slišim, da bi s poglobitvijo strug pobili ves živelj v potoku. Mogoče res, čeravno se po mojem hitro obnovi, ampak po drugi strani bi s tem preprečili marsikatere poplave in rešili tudi kakšno življenje.

Čas je, da si po tej hudi uri, kaj hudi uri, po teh hudih dneh za Slovenijo vzamemo čas in premislimo, kako bomo porabili sleherni evro za sanacijo. Zdaj posnetke iz zraka imamo. Natančne. Na osnovi teh je treba začeti delati nove korake. Skupaj tudi celotna politika, ker v tem primeru ni levih in desnih, so le ljudje, ki imajo pravico živeti v varnem okolju.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
ena
ena
11 months ago

Najprej na veliko izsekavajo – beri pomlajujejo – gozdno populacijo – beri drevesa – , še veličastnejše beton-biumenirajo – beri asfaltirajo in večajo vodi neprepustne površine po katerih se slednja brez ovir steka v vodotoke, potem pa se čudijo podivjanim vodam.

Dejstvo ostaja da količin padavin ni bila rekordna za razliko od količino razlite vode ter da so eden od krivcev prav urejeni kamnito-betonirane struge in drče, ki omogočajo kar najhitrejše stekanje vode v reke, kar je seveda plus za vodno elektrogospodarstvo, to je jezovne elektrarne.

Prijava na e-novice